L'últim dia que es van veure Junqueras i Rovira i el gest que no obliden

Els dos líders republicans conversen sobre la seva situació en un acte de campanya

i
Quim Bertomeu
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dissabte.

"¿Recordes l'última vegada que ens vam veure?" La pregunta la formula la secretària general d'ERC, Marta Rovira. "L'últim dia que ens vam veure va ser el 21 de març, equinocci de primavera. Era el 2018, a la presó d'Estremera". La resposta és del president del partit, Oriol Junqueras. El diàleg s'ha produït aquest diumenge en una conversa en directe entre els dos principals líders republicans a través d'Instagram. El record sembla gravat en la memòria de tots dos. "Em vas dir una cosa amb les mans", explica Rovira. "Et vaig fer un senyal", confirma Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'última vegada que es van veure els dos màxims dirigents d'Esquerra Republicana, Rovira acabava de saber que el Tribunal Suprem l'havia tornat a citar a declarar. Just quan anava a tancar el mòbil abans que s'enlairés l'avió en direcció a Madrid, va rebre el missatge. De seguida va tenir el convenciment que, aquella vegada sí, no podria evitar la presó. I esclar, amb un vidre entremig, el tema va sortir en la trobada a la presó d'Estremera. N'havien de parlar. Però a Junqueras, uns dies abans li havia semblat que als locutoris de la presó no tenia la intimitat desitjada. A ell, que havia treballat "en diverses ràdios del país", li havia semblat veure que al centre penitenciari hi havia unes pistes de so per sentir què passava en les visites als presos. "Estava convençut que ens escoltaven", explica ara el president d'ERC. I llavors va arribar el gest. Ni Junqueras ni Rovira el reprodueixen, però queda clar que la recomanació del líder republicà va ser emprendre el camí a l'exili. "És el que vaig voler entendre", explica la secretària general. "No hi calia més gent, allà dins", confirma quasi tres anys després el president del partit. Dos dies més tard, el 23 de març, Rovira agafava el camí a Suïssa.

Els pactes amb els socialistes

Aquesta ha sigut només una de les moltes anècdotes que han explicat els dos líders republicans, aprofitant que tant l'un com l'altre aquesta tarda tenien festa: no hi havia míting. També han repassat com han canviat les seves vides des que es van conèixer el 2008 i, sobretot, des d'aquell últim contacte el 2018. La presó i l'exili. Però sotmetre's a les xarxes sempre és un esport de risc, més encara si ets polític. Algunes de les preguntes que han hagut de respondre és si pactaran amb el PSC. "Pareu de fer coses amb els socialistes!", exclamava un internauta. Tots dos han garantit que no hi haurà cap pacte després de les eleccions catalanes: "Ni al meu poble ni al Parlament he pactat mai amb els socialistes", ha replicat Junqueras. Dels acords d'ERC amb el PSOE a Madrid no se n'ha parlat. Però potser hi haurà temps de fer-ho un altre dia. Rovira i Junqueras han promès repetir la conversa, sempre que el president d'ERC pugui mantenir el tercer grau.

stats