Begoña Villacís: “Madrid sortirà de la pandèmia més forta que Barcelona”

3 min
Begoña Villacís: “Madrid sortirà de la pandèmia  més forta que Barcelona”

La vicealcaldessa de l’Ajuntament de Madrid, Begoña Villacís (Madrid, 1977), va ser ahir a Barcelona fent campanya per Cs a les catalanes.

Els sondejos auguren una forta caiguda de Cs. Què s’ha fet malament?

El que les enquestes diuen és que hi ha molta gent que té por de sortir a votar, i no m’estranya. Em costa demanar a la gent que faci una cosa imprescindible pel seu futur, i és acabar amb el Procés. Si el constitucionalisme es queda a casa, el futur d’aquesta regió queda compromès.

Però les enquestes donen com a líder el PSC, a diferència del 2017. ¿Cs ha fallat en la retenció dels suports?

Queda molta campanya. El PSC no té un compromís ferm amb el constitucionalisme tret que l’arrosseguis a tenir-lo. És el que vol fer Cs.

¿Ha fallat Cs a l’hora d’explicar projecte polític més enllà de la seva oposició al Procés?

No ens presentem només representant el constitucionalisme, sinó amb l’aval de la bona gestió que hem fet en tots els llocs on hem governat.

Rivera no ha aparegut en campanya. Els ha deixat de banda?

Va dir que es retirava i no interferiria. Està complint amb la seva paraula. Sé que continua creient que aquest projecte és l’únic que representa veritablement el constitucionalisme a Catalunya.

Si perd més de la meitat d’escons, Carrizosa també ha de dimitir?

Són escenaris completament diferents.

¿Facilitarien un govern del PSC amb els comuns?

En Comú Podem és una substància volàtil. Acabem de tenir Pablo Iglesias dient que Espanya no és un estat de dret, un vicepresident. Hem demanat el seu cessament immediat. Sánchez, per cert, està callant.

¿Però negociarien una investidura amb el PSC i els comuns?

Només amb el PSC. I el més important és: ¿el PSC estaria disposat a fer Carrizosa president?

El PP i Cs han avançat en poder municipal i autonòmic gràcies al suport extern de Vox. ¿Cs pot acceptar el suport gratuït de l’extrema dreta?

Jo he rebut el suport d’un partit d’extrema dreta i un d’extrema esquerra per fer els pactes de la Villa [per fer front a la pandèmia]. En moments com els actuals has de ser capaç d’arribar a acords. M’he assegut en una taula amb Rita Maestre i Javier Ortega Smith, i me’n sento orgullosa. Les 352 mesures amb què ens vam poder posar d’acord seran molt bones per a la ciutat, són fruit del consens i tindran vocació de permanència.

¿Llavors no posen cap línia vermella en cap partit?

Depèn del que es negociï. Aquí es debat constitucionalisme o ruptura. No em veig pactant amb ERC, perquè tatxen les coses més essencials: l’estat de dret, la democràcia, la Constitució, la unió. ¿Ets un partit constitucionalista? Podem parlar.

¿Hauria sigut millor una coalició amb el PP a Catalunya?

Ells no van voler. Suposo que van pensar que quedarien per sobre de Cs. Ara suposo que estan despertant a la realitat. Crec que va ser un acte molt egoista.

¿Es plantegen presentar una candidatura conjunta a Madrid?

No. Som projectes diferents. Ells són de dretes i conservadors, i nosaltres de centre i liberals. Ens respectem, gestionem bé junts, però la nostra natura és diferent.

¿Considera Almeida millor interlocutor que Ayuso?

Hi ha bona interlocució en els dos casos. Quan t’has d’enfrontar a una pandèmia, en què les competències en sanitat i educació les té la comunitat, això et sotmet a una situació d’estrès diferent.

Com valora la gestió que s’ha fet de la pandèmia a Catalunya?

Hem tingut models diferents. Nosaltres hem conciliat salut i economia, sense posar mai l’economia per sobre de la salut.

Però Madrid té pitjors xifres de mortalitat per covid. Per què?

No soc autoritat sanitària. Tot i això, el virus ens està ensenyant que d’un mes a l’altre canvien les dades. Això fa que haguem de reaccionar amb agilitat, però sobretot començar amb el procés de vacunació ja. Necessitem llum al final del túnel.

¿Creu que Madrid sortirà més forta de la pandèmia que Barcelona?

N’estic segura. Havent-los permès mantenir-se obertes més del doble d’hores, ingressant, sobreviuran moltes més empreses.

stats