En directe
El nou govern de Pedro Sánchez
08/10/2023

Unes 50.000 persones es manifesten contra l'amnistia a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana

El PP, Vox i Cs volen convertir per unes hores Barcelona en la capital de la seva croada contra l'amnistia: hi seran Feijóo Ayuso, Abascal i Garriga, entre d'altres. Segueix tota l'última hora amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

08 Oct 2023

L'espanyolisme clama contra l'amnistia a Barcelona amb Feijóo, Ayuso i Abascal

Mireia Esteve

Tots els discursos de Societat Civil Catalana, en castellà

Tots els discursos de Societat Civil Catalana s'han fet en castellà. Malgrat que l'entitat diu defensar el "bilingüisme" i la "pluralitat", ha imperat el monolingüisme espanyol. Per quina raó? La presidenta de l'organització, Elda Mata, ha dit que "el castellà és la llengua comuna" i que tots els espanyols tenen el "deure" de conèixer-la i el dret a usar-la", citant l'article 3.1 de la Constitució espanyola.

Primeres dades de participació a la manifestació contra l'amnistia: 50.000 persones segons la Urbana

Primeres dades de participació a la manifestació contra l'amnistia del passeig de Gràcia de Barcelona: hi haurien assistit 50.000 persones, segons les primeres estimacions que ha fet la Guàrdia Urbana de Barcelona. Com sempre, hi ha ball de xifres: els organitzadors parlen d'uns 300.000.

Societat Civil Catalana repta Puigdemont i la resta d'exiliats: "Els estem esperant perquè la justícia pugui fer la seva feina"

La presidenta de Societat Civil Catalana, Elda Mata, que ha fet una aferrissada defensa de "la llengua comuna" (el castellà), ha reptat els exiliats polítics com Carles Puigdemont: "Els estem esperant perquè la justícia pugui fer la seva feina". Així, ha reclamat que el "constitucionalisme" estigui "unit" per poder frenar la "ruptura" com el 2017 i ha asseverat que això "no va de dretes i esquerres, va de transversalitat, va de dignitat i de consolidar la igualtat de tots els espanyols". En aquest sentit, ha demanat que la manifestació sigui "un potent altaveu contra l'amnistia i l'autodeterminació".

La presidenta de Societat Civil Catalana compara el nazisme i l'imperialisme rus amb l'independentisme

La presidenta de Societat Civil Catalana, Elda Mata, ha comparat el nazisme i l'imperialisme rus amb l'independentisme català. La líder de l'entitat unionista ha recordat la fi del nazisme i la "perversió" del "nacionalisme" i del "supremacisme" rus a Ucraïna amb la situació política a Catalunya i la ideologia nacionalista catalana. Davant els mals del sobiranisme català, ha demanat "no blanquejar el nacionalisme" i ha volgut reivindicar "la igualtat de tots els espanyols".

"Converteixen les 'parles' en instrument polític"

L'exalcalde de la Corunya Paco Vázquez, antigalleguista manifest que sempre es va oposar a la normalització plena dels topònims en gallec, ha carregat contra "l'adoctrinament que s'imposa a través de l'educació" i en el fet que "converteixen les 'parles' en instrument polític". Ha afirmat que els que "exclouen" la llengua castellana i van protagonitzar el Procés no poden ser amnistiats perquè seria "una amnistia perquè es repeteixi el cop d'estat".

Els discursos s'esveren: "Volen robar Catalunya i Espanya"

Els discursos s'han esverat, han començat a apujar el to en les intervencions. L'exalcalde socialista de la Corunya, Paco Vázquez, que va trencar el carnet del partit el 2014, ha dit que "es vol fer Veneçuela d'Espanya" i que "volen robar Catalunya als catalans" i també "robar Espanya". Ha anomenat comunistes, independentistes i tots els "rupturistes" com a agents de risc: a parer seu, l'amnistia seria una ruptura amb la Constitució. D'altra banda, la catedràtica de dret constitucional de la UAB Teresa Freixes ha criticat la mesura de l'amnistia perquè va en contra de la "concòrdia" i posa en risc la democràcia espanyola, a més de no ser jurídicament acceptable perquè suposaria un canvi de règim.

Societat Civil Catalana reivindica la repressió contra l'independentisme del 2017

El vicepresident de Societat Civil Catalana, Álex Ramos, havia dit en declaracions als mitjans que la manifestació era un "acte de convivència". En el seu discurs, però, ha volgut reivindicar l'actuació de l'Estat el 2017 i la repressió contra el moviment independentista, que diu que va ser "legítima" i que va portar la pau social al Principat. Els membres de la vella guàrdia socialista com Felipe González i Alfonso Guerra també han tret el cap en el seu discurs, en què els ha reivindicat perquè Ramos s'autodefineix com un "socialdemòcrata" que se sent traït.

"Puigdemont, a presó!", el crit majoritàri a la manifestació

This browser does not support the video element.

"Puigdemont, a presó!", ha estat un dels clams més majoritàris a la manifestació unionista contra l'amnistia organitzada per Societat Civil Catalana (SCC) al centre de Barcelona. La majoria de pancartes també anaven dirigides contra l'expresident català, així com Pedro Sánchez, o Yolanda Díaz. En algunes se'ls havia pintat un bigoti estret, que recordava el d'Adolf Hitler.

Societat Civil Catalana demana un pacte entre el PP i el PSOE i critica Aragonès

El vicepresident de Societat Civil Catalana (SCC), Álex Ramos, ha defensat un pacte entre PP i PSOE per evitar més "cessions" a l'independentisme català i aturar l'amnistia i l'autodeterminació. Segons l'entitat, 300.000 persones han participat en la marxa. A més, ha lamentat les paraules de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que va dir que la "manifestació és contra els catalans". A parer seu, els independentistes "han creat dos pobles que viuen separats". Malgrat que ha intentat escampar el crit "No en el meu nom", els manifestants han optat per cridar "Puigdemont a la presó". També s'ha adreçat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per dir-li que "el país excloent i supremacista" que vol construir no els "interessa" i n'aposten per un de "transversal".

Quanta gent hi ha a la manifestació?

De moment no hi ha xifres oficials d'assistència a la manifestació contra l'amnistia organitzada per Societat Civil Catalana al centre de Barcelona, però les imatges són desiguals. En algunes parts de la capçalera de la marxa s'hi veu força gent, en canvi d'altres presenten grans llacunes i la gent hi circula lliurement.

08 Oct 2023

Quatre pactes sobre l’amnistia que algú haurà de fer compatibles

Aleix Moldes

Qui hi ha a la manifestació de Societat Civil Catalana?

La diversitat de manifestants al passeig de Gràcia és gran. Des d'un grup de militars paracaigudistes catalans de Barcelona que expliquen que venen a defensar "la unitat d'Espanya", a cavallers legionaris. També hi ha ciutadans de totes les edats. Com en Cristino, de 78 anys, que ve amb el seu gendre Julio des de Sabadell perquè "Espanya no es pot trencar".

Comença a avançar la manifestació contra la amnistia al passeig de Gràcia

Comença a avançar la capçalera de la manifestació contra l'amnistia al passeig de Gràcia, entre crits contra Puigdemont o contra TV3, entre d'altres. Societat Civil Catalana ha reivindicat la mobilització com un "acte de convivència" asseguraven la presidenta i el vicepresident de l'entitat, Elda Mata i Àlex Ramos, poc abans de començar la marxa. Tant Mata com Ramos han insistit que l'amnistia és un mal irreparable a l'estat de dret.

Feijóo titlla de “decisió reaccionària” l’amnistia

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha qualificat de “decisió reaccionària” la del líder del PSOE, Pedro Sánchez, de tirar endavant una llei d’amnistia acordada amb l’independentisme. En una atenció als mitjans de comunicació prèvia a la manifestació de SCC, Feijóo ha tornat a titllar de “cacicada” l’amnistia i ha esperonat la ciutadania a plantar-hi cara. Sobre la possible foto del líder popular amb el de Vox, Santiago Abascal, Feijóo ha assegurat que “no m’importa ni busco ni evita” cap foto: “He vingut com un ciutadà més”. En la mateixa línia, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha titllat Sánchez de “tirà” i de promoure un “deteriorament institucional”.

Feijóo ha arribat a la manifestació amb el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, una imatge que pren importància després de la tensió dels últims dies arran dels contactes amb Junts. A la marxa també hi són la secretària general del PP, Cuca Gamarra, i bona part de la direcció dels populars, com el responsable d’organització, Miguel Tellado, i bona part dels barons territorials com el president andalús, Juanma Moreno, o el de Múrcia, Fernando López Miras.

Comença el desembarcament dels líders del PP a la manifestació contra l'amnistia

Els líders del PP Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso ja s'han afegit a la capçalera de la manifestació contra l'amnistia, que està previst que arranqui a les 12 h. També s'hi ha vist ja altres figues del partit, com ara el diputat Alejandro Fernández. Feijóo i Ayuso han aprofitat per fotografiar-se junts entre una munió de càmeres i simpatitzants del PP.

Comença a organitzar-se una contramanifestació abans de la mobilització unionista del migdia

Alguns manifestants contraris a la concentració espanyolista convocada per Societat Civil Catalana (SCC) es comencen a aplegar al Carrer València amb Rambla Catalunya de Barcelona convocats per l’entitat Unitat contra el Feixisme i el Racisme. “Stop Vox” diu la pancarta que han desplegat tot just una hora abans que comenci la manifestació de SCC.

Els Mossos han desplegat un dispositiu molt ampli per evitar el xoc amb la manifestació de SCC. De moment, hi ha més agents policials que manifestants antifeixistes.

Societat Civil Catalana reapareix en la manifestació d'aquest diumenge. Què se n'havia fet?

Societat Civil Catalana reapareix en la manifestació d'aquest diumenge, però feia temps que no en sentíem a parlar. Després del boom de 2017 de l'entitat unionista contra l'independentisme i el referèndum de l'1-O la plataforma havia anat perdent protagonisme. En aquesta peça analitzem com s'ha transformat el moviment els últims anys.

Comença el moviment al centre de Barcelona per la manifestació contra l'amnistia

Comença el moviment al centre de Barcelona per la manifestació unionista contra l'amnistia i l'autodeterminació, convocada per Societat Civil Catalana a les 12 h al passeig de Gràcia de Barcelona sota el lema "No en el meu nom". La mobilització pretén recollir la "transversalitat" dels ciutadans de tot Espanya per atacar l'oblit penal que Pedro Sánchez està negociant amb els partits independentistes. Tot i això, només ha pogut aplegar els partits de dretes PP, Vox i Cs, malgrat que algun membre de la vella guàrdia socialista com Alfonso Guerra ha desitjat que sigui un "èxit". A l'ARA t'explicarem l'última hora en directe del que es vagi produint.