Política 10/09/2013

Margallo: "Un referèndum pactat és possible al Regne Unit però no a Espanya"

El ministre d'Exteriors aposta per un nou model territorial i la millora del finançament per frenar la "desafecció" a Catalunya

Acn
2 min

MadridEl ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ha afirmat aquest dimarts en un esmorzar informatiu a Madrid que la Via Catalana "no porta enlloc" i ha advertit que el govern espanyol no accedirà mai a un referèndum d'autodeterminació pactat amb Catalunya. Per Margallo, qualsevol procés d'independència hauria de ser fruit d'una declaració unilateral que tindria conseqüències "desastroses" per a Catalunya, ja que "li faria perdre entre el 20% i el 25% del PIB".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Margallo, al contrari del que passa a Escòcia, "no és possible un referèndum pactat" a Catalunya: "Ho és al Regne Unit, on no hi ha un ordenament constitucional escrit, però no ho és a Espanya, per la Constitució", ha assegurat. El ministre ha afirmat que qualsevol territori que se separi d'un estat membre de la UE "quedarà exclòs de la Unió, i això val per a Escòcia i per a Catalunya". Segons Margallo, si Catalunya s'independitzés, hi hauria "molts més estats membres" que quan hi va haver el procés de Kosovo que "no permetrien" la seva entrada a la UE.

Margallo, en canvi, ha assegurat que apostava per un nou model territorial i una millora del finançament com a "via alternativa" que "satisfaci les necessitats i desitjos dels catalans i posi punt i final a la desafecció". El ministre d'Exteriors ha afirmat que cal "revisar l'organització territorial espanyola tenint en compte les circumstàncies canviants", tot i que sempre "respectant l'article 2 de la Constitució" sobre la indivisibilitat de l'Estat.

El ministre, finalment, ha assegurat que calia apostar per un nou model de finançament: "Sempre he dit que el sistema fiscal espanyol està ancorat en la reforma fiscal del 1977. Cal canviar aquest sistema fiscal i encaixar-hi el finançament de tots els actors de la vida pública", ha conclòs.

stats