DRET A DECIDIR
Política27/05/2014

El president de Metroscopia assegura que els independentistes "de veritat" són només el 22%

José Juan Toharia conclou que el sobiranisme no ha avançat aquestes eleccions europees

Ara / Efe

MadridEl president de l'empresa de Sondejos Metroscopia, José Juan Toharia, considera que el sobiranisme català no ha avançat malgrat les dades electorals i ha assegurat que els independentistes "de veritat" no són més del 22 per cent. En un esmorzar informatiu organitzat pel Fòrum Europa i en què també ha participat el president de l'Institut d'Estudis Socials i sociòleg de referència del PP, Pedro Arriola, Toharia ha considerat que "la meitat" dels que es consideren ara independentistes són "neoconversos".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha recorregut a l'argument identitari per apuntar que dos terços de la població catalana es defineix com a catalana i espanyola i per això "jugar la carta excloent és un error històric que va contra el sentit de la societat". A l'hora de mesurar el pes del sobiranisme a les eleccions europees, aquest sociòleg ha recordat d'una banda que en aquests comicis la participació és menor que en altres, i ha apuntat que els vots de CiU i ERC sumen el 45,5%. Ha obviat, però, l'electorat sobiranista que ha optat per formacions com ICV-EuiA, Podem, Primavera Europea (Compromís) o EH Bildu.

Cargando
No hay anuncios

El problema del PSC, les baralles internes

En el cas del PSC, atribueix la derrota electoral al fet que els seus dirigents fa temps que estan "barallant-se" sobre si són o no sobiranistes i si donen suport o no a la consulta, i ha apuntat que els socialistes catalans "reflotaran" quan "es molestin" a mirar les enquestes.

Cargando
No hay anuncios

Arriola, per la seva banda, ha admès que a Catalunya hi ha "un problema" , però a l'hora d'analitzar els resultats ha fet èmfasi en el fet que la participació –tot i haver augmentat deu punts i mig a Catalunya– continua sent baixa. El sociòleg del PP ha criticat l'estratègia del president de la Generalitat, Artur Mas, que en la seva opinió va decidir impulsar el procés sobiranista i avançar dos anys les eleccions del 2012 després de veure la majoria absoluta del PP, que, en conseqüència, ja no necessitava CiU per governar.