Aragonès demana el "vot massiu" a ERC com a única garantia per frenar el PSC

Junqueras apel·la als 90 anys d'història del partit per demanar una oportunitat per governar: "No ens hem rendit mai"

i
Quim Bertomeu
4 min
Arnaldo Otegi, Pere Aragonès i Oriol Junqueras aquest diumenge a Girona

GironaÚltims esforços d'ERC per intentar convèncer l'electorat que l'únic vot útil independentista que podrà frenar l'ascens del PSC és el que vagi destinat a la seva llista i no a cap altra, en al·lusió velada a JxCat. Aquest diumenge, al míting central al Centre Cultural de la Mercè de Girona, el candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, ha demanat un "vot massiu" al seu partit com a única garantia, ha assegurat, que el PSC no arribarà a la presidència de la Generalitat. "El 14 de febrer va del PSC o d'ERC", ha defensat en un nou intent de polaritzar la campanya entre aquestes dues formacions, malgrat que els sondejos parlen d'un possible triple empat. Aragonès ha tornat a brandar l'espantall que si guanyen els socialistes no dubtaran en fer servir els vots de Vox per governar: "Estan disposats a acceptar els vots de la ultradreta". Davant d'això, ha erigit ERC com la formació amb la millor trajectòria "antifeixista".

Els estrategs republicans miren les dades de la demoscòpia i auguren que aconseguiran la presidència si el 14 de febrer l'electorat independentista es mobilitza, una feina que aquesta vegada la pandèmia fa més complicada. Davant aquest escenari, Aragonès ha fet una crida a la participació exigint que "cap vot independentista es quedi a casa". El president del partit, Oriol Junqueras, ha defensat la mateixa tesi, en el seu cas per una via més personal: "No ens deixeu sols, nosaltres no ho hem fet mai". Aquesta vegada el líder republicà ha deixat de banda el manual del partit, on figuren els principals missatges de la campanya, i ha optat per un discurs més emocional en què ha parlat d'història, de presó i d'exili. Junqueras ha parlat i parlat, preveient que no pugui acabar la campanya perquè li retirin el tercer grau. "Potser no us podré acompanyar fins al final i volia aprofitar per dir-vos-ho tot", s'ha excusat.

Els republicans han comptat amb aliats de fora del partit per intentar aconseguir aquesta mobilització, com el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, i la portaveu del BNG, Ana Pontón. Amb una frase que ha recordat les que feia servir el PSC per combatre el PP fa una dècada, el líder de l'esquerra abertzale ha assegurat que només amb el vot es podrà frenar l'empenta dels socialistes: "Si nosaltres no hi anem, ells venen". I aquest ells, per a Otegi, no és només el PSC, sinó també "la dreta més casposa d'Europa" (Vox) si acaba tenint un lloc preponderant al Parlament.

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, aquest diumenge a Girona. imatge

90 anys d'història

Més enllà de la crítica als socialistes, hi ha un altre fil argumental que tingut molt de pes en tota la campanya i és el que defensa que ERC també ha de guanyar per una qüestió històrica. El partit fa 90 anys aquest mes de març i no lidera la Generalitat des dels temps de la seva fundació, els anys 30. Per tant, reivindiquen una oportunitat per poder tornar a tenir el comandament del Govern. "Tenim l'oportunitat que el partit de Macià i Companys torni a liderar la Generalitat", ha resumit el president del Parlament, Roger Torrent. L'exconsellera Dolors Bassa també ha reivindicat la trajectòria quasi centenària del partit: "Nosaltres no vam néixer l'1-O, nosaltres venim de fa molt de temps".

Però qui ha incidit més en aquesta qüestió ha sigut Junqueras. Ha viatjat fins al 16 de febrer del 1936, quan ERC va aconseguir la seva última victòria en unes eleccions a la Generalitat. I què va passar? Doncs que aquell triomf es va traduir "en l'amnistia immediata de tots els presos, incloent-hi la del president del nostre país, Lluís Companys", ha recordat. El paral·lelisme, nou dècades després, s'ha fet evident. Així doncs, ERC considera que ha de governar perquè té el millor programa per fer-ho, però també per un cert sentit de justícia històrica. "No ens hem rendit mai, mai ens rendirem, sempre hem batallat", ha proclamat Junqueras.

Un dard a JxCat

El míting central s'ha tornat a convertir en una reivindicació de l'estratègia pragmàtica cap a la independència que el partit ha anat teixint els últims anys. Una estratègia que manté la independència en el full de ruta però que no hi posa terminis ni horitzons concrets. L'encarregada d'explicar-ho ha sigut la secretària general del partit, Marta Rovira, que en aquesta campanya ha assumit el paper d'explicar "les febleses" del moviment independentista per poder encarar el futur de manera més optimista. Ha promès que era una estratègia "guanyadora" perquè, quan es torni a declarar la independència, aquesta vegada "no duri ni vuit segons ni vuit hores", sinó que sigui "per sempre". ERC reparteix els papers entre els seus líders, i Rovira aquest diumenge ha sigut l'encarregada de carregar contra JxCat pel pacte que manté amb el PSC a la Diputació de Barcelona. "Això no és estratègia de fons de l'independentisme. Això és perpetuar la corrupció a les institucions", ha dit. Els republicans centren les crítiques al PSC la majoria de vegades, però no obliden que també es juguen la victòria competint contra JxCat.

stats