La moció de censura de Vox: un despropòsit rere un altre

La filtració del discurs de Tamames i l'enfrontament amb periodistes a la roda de premsa, últims capítols de l'esperpent

4 min
El candidat de Vox a la moció de censura, Ramón Tamames, al costat del president del partit, Santiago Abascal, en una roda de premsa al Congrés.

MadridLa moció de censura de Vox s'ha convertit en un esperpent polític en què els despropòsits se succeeixen sense solució de continuïtat. Els últims episodis han estat, per una banda, la filtració d'un dels esborranys del discurs del candidat, l'exdirigent comunista Ramón Tamames, publicat a més per un mitjà poc sospitós de ser pròxim a Vox com Eldiario.es i, per l'altra, l'enfrontament amb els periodistes durant la roda de premsa que aquest matí han ofert Santiago Abascal i el mateix Ramón Tamames. Repassem ara la història d'una moció que se celebrarà dimarts i dimecres de la setmana que ve al Congrés.

Desembre del 2022

Abascal anuncia una moció amb un candidat independent

El 9 de desembre de l'any passat, Santiago Abascal va anunciar que el seu partit proposaria una moció de censura amb un candidat independent amb experiència de govern després d'haver acusat Pedro Sánchez d'estar preparant un autocop d'estat a l'estil de Pedro Castillo al Perú. El partit comença a estudiar diverses opcions fins que l'escriptor Fernando Sánchez Dragó els fa arribar la proposta de l'economista Ramón Tamames, antic dirigent del PCE que va evolucionar cap a posicions conservadores i ultranacionalistes. El partit hi parla, però el veu només com una de les opcions.

1 de febrer del 2023

Es filtra el nom de Tamames i Abascal ho confirma

L'1 de febrer, diversos mitjans destapen que Abascal ha sondejat Tamames i no té més remei que confirmar els contactes. A partir d'aquell moment, Vox perd el control sobre el veterà economista i exdirigent del PCE, que comença a sortir en ràdios i televisions dient que ja està preparant el discurs i que li fa molta il·lusió. El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, intenta refredar la situació dient que hi ha "més candidats", però aquests altres candidats mai es fan públics i, si n'hi havia, és evident que es van retirar en el moment en què Tamames va començar a aparèixer als mitjans. L'ala dreta de Vox es mostra incòmoda amb la candidatura d'un excomunista que, a més, no controlen.

7 de febrer del 2023

Tamames revela que va sopar amb Feijóo

El PP, que fins llavors s'havia limitat a desmarcar-se de la iniciativa, en surt esquitxat quan Tamames revela que havia sopat amb Alberto Núñez Feijóo feia uns dies per exposar-li la necessitat d'una moció de censura. Quan es va confirmar la seva candidatura, Tamames va trucar a Feijóo i aquest li va respondre que trobava que tot plegat era "un disbarat". "Si fossis el meu pare no et deixaria fer això", va dir el polític gallec a Tamames, en referència a la seva avançada edat. El PP intenta tallar en sec el debat sobre el seu vot avançant que s'abstindrà. Feijóo tampoc anirà al debat. En canvi, a la Moncloa comencen a veure-ho com una oportunitat.

22 de febrer del 2023

Abascal confirma l'acord amb Tamames i presenta la moció

El 22 de febrer, Abascal confirma finalment que Tamames serà el candidat de la moció, que registra el dia 27. Ja no hi ha marxa enrere. La fotografia que il·lustra l'acord, on tot són homes, és objecte de mofa a les xarxes socials. I el PSOE també se n'aprofita.

28 de febrer del 2023

Tamames va defensar la "nació catalana" en una carta a Mas

El diari El Mundo publica a portada que Ramón Tamames va defensar que la Constitució reconegués la "nació catalana" en una carta a Mas datada el 3 d'octubre del 2017. Aquestes revelacions, més les crítiques de Tamames al negacionisme del canvi climàtic de Vox, augmenten el malestar entre opinadors de l'òrbita de Vox, que comencen a denunciar que el candidat triat és un error.

15 de març del 2023

Es filtra una versió del discurs de Tamames

Eldiario.es publica en exclusiva un esborrany del discurs de Tamames, on desgrana el seu programa i demana eleccions generals coincidint amb les municipals i autonòmiques del 28 de maig. És un episodi inèdit, perquè mai abans s'havia filtrat a la premsa un discurs d'un candidat a president del govern, sigui en un debat d'investidura o en una moció de censura. El mateix Tamames certifica que el document és autèntic, tot i que diu que és una "versió antiga".

16 de març del 2023

Enfrontament amb periodistes a la roda de premsa del Congrés

La roda de premsa d'aquest migdia en una sala del Congrés que han ofert Santiago Abascal i Ramón Tamames ha acabat com el rosari de l'aurora. El motiu? Que els serveis de premsa de Vox només han deixat preguntar a mitjans afins amb una sola excepció, la d'Eldiario.es, que ha pogut preguntar primer. El periodista d'El País Miguel González s'ha aixecat i s'ha queixat en veu alta que a ell no el deixaven entrar a la seu de Vox (on els mitjans de Prisa estan vetats) i que ara tampoc el deixaven preguntar. Altres periodistes de mitjans ultres i fins i tot Iván Espinosa de los Monteros li han recriminat l'actitud i s'ha generat una situació de tensió. Finalment, Tamames ha cridat González i li ha respost una pregunta. Quan se n'anava, el veterà economista li ha donat la mà amistosament i li ha dit "tranquil Miguel, tranquil", a l'estil del que va dir Joan Carles I a Jordi Pujol el 23-F.

stats