Política 21/12/2012

Morenés, sobre Catalunya: "L'exèrcit està tranquil i a les ordres del poder civil"

El govern espanyol procura rebaixar la tensió dels últims dies amb la Generalitat

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha assegurat aquest divendres que les forces armades "estaran exactament a les ordres del poder civil", com han fet des de la recuperació de la democràcia espanyola. Després de la reunió del consell de ministres, ha reconegut que a títol individual els militars tenen posicions diverses sobre la situació política de Catalunya, però ha assegurat que, a nivell "corporatiu", l'exèrcit espanyol complirà "estrictament les seves obligacions" constitucionals, les que ordeni el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat, "l'exèrcit està tranquil perquè és una condició essencial de la seva pròpia naturalesa". Morenés recorda que les forces armades "s'autoregulen", en referència al cessament del general de Brigada Ángel Luis Pontijas, qua va criticar la política d'Artur Mas.

"Aquest govern també ho és de Catalunya i dels catalans"

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha procurat aquest divendres rebaixar la tensió dels últims dies. En un to volgudament calmat, ha dit que ara és el "moment de l'estabilitat" i que no toca atiar "debats que només generen divisió entre catalans i amb el conjunt dels espanyols". Per la número 2 de l'executiu del PP, ara tothom hauria d'estar "centrat a sortir de la crisi". Un missatge que ha adreçat a totes les forces polítiques de l'Estat.

Ara bé, ha alertat que l'executiu de Rajoy també és "govern de Catalunya i dels catalans" i que la Moncloa buscarà una "relació institucional" amb la Generalitat que tingui com a objectiu sortir de la crisi. Segons ha dit, quan es facin "altres tipus de plantejaments, haurem de prendre les decisions oportunes".

I Sáenz de Santamaría ha avisat, de nou, que faran "complir" la Constitució de 1978 en tot moment. És a dir, que no acceptaran en cap cas un referèndum com el que planteja la majoria del Parlament.

stats