Política 22/04/2015

Rajoy assegura que els Mossos sí que tenen accés a informació antijihadista

El PNB critica que l'Estat espanyol no autoritzi als cossos autonòmiques "a tenir una connexió directa a les bases de dades policials internacionals"

Acn
2 min
El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres que els Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza ja tenen un nivell d'accés "suficient i adequat" a les bases de dades internacionals de policia, malgrat les queixes d'aquests dos cossos pels impediments que tenen d'accedir a aquesta informació directament per ser més eficaços en la lluita contra el jihadisme. En resposta a una pregunta del portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, Rajoy ha recordat que la Constitució i els Estatuts circumscriuen les competències de les dues policies al seu àmbit territorial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha recordat també que la lluita contra el terrorisme és "un objectiu de permanent atenció al Consell Europeu i al Consell de Justícia i Interior, on es tracta de manera permanent". Ha destacat que també que es treballa de forma coordinada en els controls de les fronteres exteriors, al programa de registre de noms de passatgers (PNR) europeu, en l'intercanvi d'informació entre serveis competents de diferents agències de l'Unió, en la lluita contra el tràfic d'armes i en la prevenció de la radicalització i de vincles de grups radicals amb conflictes a l'exterior.

Esteban, en canvi, ha afirmat que en el marc de la lluita contra el jihadisme "no s'entén perquè l'Estat espanyol no autoritza als Mossos i l'Ertzaintza a tenir una connexió directa a les bases de dades policials internacionals". "Això seria eficàcia policial i diligència en política de seguretat", ha dit. El el portaveu del PNB ha estimat que la coordinació policial és millorable "començant per casa perquè no s'entén per què l'Estat espanyol no autoritza a les policies autonòmiques, Mossos d'Esquadra i Ertzaintza, que són policies integrals, a tenir una connexió directa amb les bases de dades internacionals policials ".

A més, ha denunciat que "les policies autonòmiques van tenir coneixement per la premsa, que no per part del Govern, de la redacció de dos plans, el de prevenció i protecció antiterrorista i l'estratègic de lluita contra la radicalització violenta" i ha assegurat que "van demanar-ho expressament al Ministeri de l'Interior, que l'hi va remetre fa mesos i des d'aleshores no hi ha hagut cap altra comunicació".

Justament arran d'aquesta operació el cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va denunciar que la policia estatal no comparteix amb el cos policial català "informació" que envien els serveis d'intel·ligència estrangers i que afecta la seguretat de Catalunya, i que "dificulta" la feina operativa de la policia catalana en la lluita contra el jihadisme.

stats