Política04/10/2017

La resposta a l'independentisme separa els partits constitucionalistes mentre no arriba la DUI

El PP no veu clar el 155 que li demana Ciutadans i el PSOE prefereix que actuï el TC

Ot Serra

MadridEls dies posteriors al referèndum i anteriors a la possible declaració d'independència al Parlament situen els partits constitucionalistes en un terreny d'espera ple d'incerteses i dubtes. PSOE i Ciutadans han traslladat al govern espanyol la responsabilitat de gestionar la iniciativa de Carles Puigdemont de fer realitat els resultats de l'1 d'octubre: els socialistes ja han deixat clar que no faran una moció de censura i Cs es manté inalterable com a crossa de Mariano Rajoy.

Cargando
No hay anuncios

La decisió que acabi prenent l'executiu espanyol no sembla que hagi de ser impugnada per cap d'aquests partits, per bé que els dies abans de la possible DUI cada formació deixa caure les seves preferències. Albert Rivera ja fa dies que li demana a Rajoy que apliqui l'article 155 de la Constitució i assumeixi les competències autonòmiques que cregui necessàries per deixar sense marge de maniobra la Generalitat i forci una convocatòria electoral autonòmica. La formació taronja ja li va demanar al líder del PP que prengués aquesta iniciativa poques hores després de la votació de diumenge passat, i vol que es desenvolupi abans que Puigdemont declari la independència. "Em preocupa la falta de lideratge del govern espanyol en aquests moments", ha assenyalat Rivera aquest dimecres a la trobada d'emprenedors Youth Summit. El PSOE l'ha titllat "d'irresponsable" per voler desacreditar el govern presentant una moció que reprovi la vicepresidenta per la violència policial durant l'1-O.

Per la seva banda, els socialistes continuen fent equilibris per explicar-se. Sense criticar el fons de l'estratègia de Rajoy, diferents veus del partit han denunciat la falta "d'eficàcia" a l'hora d'aturar l'1-O. El partit liderat per Pedro Sánchez no creu que el 155, un article que no és prou explícit sobre els poders que li pot donar al govern espanyol, sigui la fórmula adequada. Cal tenir en compte que aquesta mesura s'ha d'aprovar al Senat, on el PP té majoria absoluta i podria tirar endavant només amb els seus vots, però que obligaria els socialistes a posicionar-se. Tot i que no especifiquen quina és la millor via, fonts socialistes veuen amb més bons ulls que sigui la justícia, qui actuï. Per exemple, a través del TC, que té la potestat de suspendre càrrecs electes. Aquest divendres ja estan citats a l'Audiència Nacional com a investigats el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el de l'ANC, Jordi Sànchez, acusats d'un presumpte delicte de sedició que comporta penes de presó.

Cargando
No hay anuncios

Mentestant, el PP demana "prudència i serenitat" a Ciutadans amb la seva exigència d'aplicar el 155. "El pitjor que podria passar és que els ciutadans patissin la frustració de tirar endavant mesures que després no es poden arribar a fer", ha subratllat en roda de premsa el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, en referència a les incògnites que suggereix el 155. En la línia del partit taronja, el dirigent popular ha instat el PSOE a no buscar "rèdits electorals a curt termini" i a comprometre's amb la unitat dels partits constitucionalistes en la resposta a l'independentisme. "Volem el suport del PSOE en totes i cadascuna de les mesures que s'hagin d'anar adoptant en el futur", ha apuntat Hernando. Davant els dubtes dels socialistes i la voluntat de Podem de portar-los cap al terreny del referèndum pactat, Hernando ha demanat que "no caiguin en la trampa" d'ERC, el PDECat i els "seus amics de Podem".

Tot plegat, amb una mobilització popular encesa disposada a reaccionar a cada embat de l'Estat i una tensió creixent amb manifestants espanyolistes, que també han sortit al carrer amb més insistència els darrers dies, i amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que han estat expulsats d'alguns dels hotels on s'allotjaven per la pressió dels ciutadans.