Política 14/10/2017

Perfil sobre Puigdemont al 'Financial Times': "A Madrid no es creien que pogués fer un referèndum, però s'equivocaven"

El diari el dibuixa com un polític àgil i astut que ha portat Catalunya "al caire de la independència"

Ara
2 min
Perfil sobre Puigdemont al 'Financial Times': "A Madrid no es creien que pogués fer un referèndum, però s’equivocaven"

BarcelonaEl diari 'Financial Times' va publicar en l'edició d'ahir un perfil al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en què el presenta com un líder "àgil i astut" que ha dut Catalunya "al caire de la independència". El perfil el signa el corresponsal del rotatiu a Madrid, Michael Stothard, i arrenca amb els minuts previs a la compareixença de Puigdemont al Parlament dimarts, quan va declarar la independència i la va suspendre per deixar la porta oberta al diàleg. "A l'exterior del Parlament, una gran multitud s'havia aplegat per veure el naixement d'una nova nació", arrenca el text, que recull que "els rumors deien que Carles Puigdemont estava a punt de declarar la independència i que tot seguit seria detingut per les autoritats espanyoles".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 'Financial Times' descriu el discurs de Puigdemont –"el més important de la seva vida", diu– com "una lliçó magistral retòrica sobre com nedar i guardar la roba". "Primer va dir que Catalunya s'havia guanyat el dret a ser un estat independent en forma de república. I després va dir que aquesta república –que no va existir mai– se suspenia per poder dialogar", diu el rotatiu. Per als qui donen suport a Puigdemont, continua el rotatiu, "va ser un moviment delicat propi d'un polític àgil i astut".

A partir d'aquí, el 'Financial Times' repassa la trajectòria de Puigdemont, des que va ser elegit "president accidental" fins a haver portat Catalunya "més a prop que mai de la independència". "L'exalcalde de Girona ni tan sols era candidat a les eleccions", recorda el diari. "Els seus enemics deien que l'havien triat només perquè era dèbil i podria ser controlat per Oriol Junqueras. D'altres perquè era el titella de la CUP. Però en aquests dos últims anys ha desafiat els crítics", valora el rotatiu, que afirma que Puigdemont "ha fet palesa la seva autoritat", i recorda que el president va apartar del Govern els consellers que qüestionaven el full de ruta independentista.

El referèndum sí que es va celebrar

El rotatiu també ressalta que a Madrid "eren molt pocs els que creien que pogués tirar endavant el referèndum de l'1 d'octubre". "Però s'equivocaven", afirma. "La planificació acurada i la mobilització de la gent va fer que la policia espanyola pogués tancar menys del 10% dels col·legis electorals de Catalunya", afegeix. El diari també dona detalls d'aquell dia, com ara la jugada de Puigdemont per poder votar, quan va canviar de cotxe sota un pont per poder despistar els helicòpters de la policia espanyola. "Va ser un moviment hàbil d'un experiodista que abans de president va ser alcalde d'una població de menys de 100.000 habitants", assenyala el text. També destaca que Puigdemont parla cinc idiomes i que està casat amb una dona romanesa i espanyola.

Finalment, el 'Financial Times' afirma que el moment actual podria ser "l'últim paper polític" de Puigdemont. "Amb el discurs de dimarts el president va comprar temps, però ara se li acaba", diu el text, que explica que el govern espanyol li ha donat fins dilluns per aclarir quina és la seva postura sobre la independència. "Necessitarà totes les habilitats polítiques adquirides en aquests dos anys per mantenir-se al poder i poder tirar endavant amb el moviment independentista", conclou el rotatiu.

stats