En directe
Legislatura catalana
06/07/2022

Aragonès sobre el futur de Borràs: "Tothom prendrà la decisió que convindrà més a la vocació de servei públic"

06 Jul 2022
Parlament

Borràs compta verbalment el vot de Lluís Puig sense aclarir com tindrà validesa

Anna Mascaró

La mesa tomba les peticions de reconsideració de PSC, Vox, Cs i PP sobre el vot delegat de Puig

La majoria independentista de la mesa del Parlament ha tombat les peticions de reconsideració del PSC, Vox, Ciutadans i el PP en contra del manteniment del vot delegat de Lluís Puig. Els independentistes consideren que el pronunciament del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la el seu vot delegat es circumscriu únicament a l'anterior legislatura, i no a aquesta. Queda veure com es materialitzarà aquest vot al ple. Diverses fonts apuntaven que la presidenta Laura Borràs podria fer-lo comptar verbalment encara que no aparegui a les pantalles electròniques que habitualment en fan el recompte, en una maniobra per eximir de responsabilitat els treballadors de la cambra. Ho explicarà en la primera votació que tindrà lloc a l'hemicicle aquest migdia, en el debat de validació d'un decret sobre la integració dels centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat.

Illa a Aragonès: "Li ofereixo la meva col·laboració per aixecar l'autoestima del país. Acompanyi-la d'exigència"

El líder del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha demanat aquest dimecres al president, Pere Aragonès, que acceleri el tràmit dels fons europeus i li ha ofert mà estesa per fer-ho. Tanmateix, el cap de l'executiu li ha recordat que és l'Estat qui no ha cedit encara la gestió de la totalitat d'aquests fons a les comunitats autònomes i li ha demanat que si el vol ajudar pressioni el govern del PSOE i Unides Podem perquè ho faci. "M'ha decepcionat", ha replicat Illa, "li ofereixo la meva col·laboració per aixecar l'autoestima del país. Acompanyi-la d'autoexigència". I Aragonès li ha contestat: "No col·laborin vostès amb discursos derrotistes i no parlin de deu anys de decadència"

Puigneró reclama a Google que tots els seus serveis utilitzin el català

El vicepresident, Jordi Puigneró, ha reclamat a Google que tots els seus serveis utilitzin el català. Ho ha demanat a la multinacional a través d'una carta, en què l'ha instat a fer servirel projecte AINA, que té per objectiu que les màquines entenguin i parlin el català. "Reclamem que els 10 milions de catalanoparlants puguin consultar aquest servei en la nostra llengua", indica Puigneró. Alhora, el Departament de la Vicepresidència ha engegat la campanya #HolaCatalà a les xarxes per fer viral la petició.

Aragonès confia que el TC avali definitivament la nova normativa del català a les aules

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha confiat aquest dimecres que el Tribunal Constitucional avali definitivament la nova llei i el nou decret que, aprovats fa uns dies, intenten blindar el català a les aules. El seu argument és que ha recordat que hi ha dos dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries -l'òrgan consultiu de la Generalitat- que va fallar per unanimitat que les dues normes eren plenament constitucionals. "Aquest és el camí", ha dit durant la sessió de control al Govern. Després de l'última decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el tema, tot fa pensar que serà el Constitucional qui acabi tenint l'última paraula sobre aquest conflicte. Al seu torn, el president de grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha celebrat que el decret del Govern hagi aturat l'aplicació del 25%: "Hem de reivindicar la política i la sobirania del Parlament", ha dit.

La distància entre el Govern i la CUP s’eixampla al Parlament amb un intercanvi de retrets entre Aragonès i Sabater

Ja fa temps que el Govern i la CUP van distanciar-se, però aquest dimecres s'ha tornat a visualitzar la fractura al Parlament amb un intercanvi de retrets entre la diputada cupaire Dolors Sabater i el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Sabater ha acusat el Govern d'estar liderant un "desmantellament dels serveis públics" amb especial afectació al món sanitari: "Retallar serveis sanitaris i residencials, directament, mata". Aragonès s'ha defensat assegurant que en aquesta legislatura hi ha, per exemple, "més treballadors públics que mai en la història" i "més centres educatius públics" que en el mandat anterior.

Aragonès defensa el dret de manifestació contra la presència de Marchena: "És legítim"

Després de la protesta de dilluns davant del Col·legi d'Advocats de Barcelona per la presència del jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena, que va condemnar als líders independentistes pel referèndum de l'1 d'Octubre, el president, Pere Aragonès, ha defensat el dret de manifestació. "És legítim", ha dit en resposta a Ciutadans, que ha carregat contra els independentistes per expressar el seu desacord amb la visita del magistrat. "Es va mostrar una Catalunya cabrejada i incapaç de passar pàgina. És que no tenen dret les corporacions professionals a convidar qui vulguin?", ha expressat el líder del partit taronja, Carlos Carrizosa, que també ha acusat Interior de fer un dispositiu policial que permetia als manifestants "insultar" i "pertorbar" l'acte.

"Són els votants de Ciutadans els que estan passant pàgina", ha replicat el president Aragonès, recordant que la conferència de Marchena es va poder fer igualment.

Aragonès sobre el futur de Borràs: "Estic segur que tothom prendrà la decisió que convindrà més a la vocació de servei públic"

La causa judicial que afecta la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha aterrat de ple aquest dimecres a la cambra catalana durant la sessió de control al Govern. El líder del PP català, Alejandro Fernández, ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que es posicionés sobre el cas. Aragonès ha intentat no abonar la polèmica assegurant que per una qüestió de "separació de poders" no era funció seva pronunciar-se. Tot i això, ha afegit que, si es confirma que s'obre judici oral contra la presidenta, "tothom prendrà la decisió que convindrà més a la vocació de servei públic".

Vox carrega contra el top manta... i Verge els acusa d'exercir-lo

Tània Verge ha tingut una resposta diferent a una de les preguntes formulades per Vox durant la sessió del control al Govern contra la immigració irregular. El diputat Antonio Gallego ha formulat una pregunta exigint la fi del top manta. A la qual cosa Verge ha respost citant un article del digitalEl Español del passat 18 de juny, que apuntava que l'extrema dreta feia venda de productes del partit sense llicència de venda ambulant. "No siguin tan 'rancis', que el marxandatge es regala", ha dit Verge.

Jordà anuncia mesures per pal·liar les pèrdues dels pagesos durant les gelades

La consellera d'Acció Climàtica Teresa Jordà ha anunciat que el Govern impulsarà mesures per pal·liar les pèrdues dels pagesos durant les gelades que han afectat especialment la producció de la fruita, "les pitjors dels últims trenta anys", ha dit. Un dels principals problemes que es troben els pagesos és que les assegurances no cobreixen la totalitat de les seves pèrdues, i és en aquest punt en què el Govern buscarà compensar el sector.

Argimon, a Cs sobre el contracte de mascaretes: "Vostès volen fabricar un Madrid, i no hi ha un Madrid"

Ciutadans ha interpel·lat de nou el Govern pel contracte que va requerir el pagament anticipat de 35 milions d'euros per material sanitari durant la primera onada de la pandèmia del coronavirus. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha defensat que el material sanitari va arribar i que no es va pagar un preu per sobre el del mercat. "Vostès volen fabricar un Madrid, i no hi ha un Madrid", ha etzibat Argimon a la bancada taronja en referència als polèmics contractes de material sanitari de la comunitat de Madrid.

Giró diu que els pressupostos del 2023 encara seran més importants que els del 2022

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha afirmat que si els pressupostos catalans d'aquest any eren "importants", però que els comptes del 2023 encara seran "molt més importants". El motiu? Que hi ha "un horitzó d'incerteses". "Venen temps difícils", ha avisat Giró.

La mesa abordarà les peticions de reconsideració de Vox, Cs i PP després de la sessió de control

La mesa del Parlament ha estat convocada per aquest migdia, després de la sessió de control al Govern, perquè doni resposta a les tres peticions de reconsideració presentades per Vox, Ciutadans i PP en contra de la decisió de l'òrgan -presa ahir per la majoria independentista i sense el PSC- de mantenir el vot delegat a Lluís Puig malgrat la notificació del Tribunal Constitucional.

Vox anuncia una querella contra els membres de la mesa per desobediència

Vox ha anunciat la presentació d'una querella contra els membres de la mesa per desobediència, per permetre la delegació de vot de Lluís Puig. En una nota de premsa consideren "inacceptable que els separatistes i l'esquerra es creguin per damunt de la llei i de la resta de ciutadans", ha dit el seu líder, Ignacio Garriga: "Si persisteixen, pagaran cada acte de desobediència".

Borràs anuncia el vot delegat de Lluís Puig en el ple i topa amb Cs i Vox

Com ja s'esperava, Vox i Cs han anat al xoc contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per la delegació de vot a Lluís Puig. L'extrema dreta no ha esperat ni tan sols a que Borràs acabés la seva primera intervenció per preguntar per la qüestió. "Hi ha quatre vots delegats, un d'ells el del senyor Lluís Puig", ha dit ella. Acte seguit el diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha reclamat un recés per conèixer l'opinió dels lletrats sobre aquesta "desobediència" del Tribunal Constitucional. Vox, al seu torn, ha registrat una petició de reconsideració a la mesa, una mesura que també han dut a terme el PP i Cs. Borràs ha dit que les estudiaran quan acabi la sessió de control al Govern.

Comença un ple del Parlament marcat pel vot delegat de Lluís Puig

Normalment, cada dimecres de ple el punt de l'ordre del dia més destacat de la jornada sol ser la sessió de control al president de la Generalitat i al Govern. Avui, però, això passarà a un segon pla i més que a l'hemicicle les mirades estaran fixades en els despatxos pel vot delegat del diputat exiliat de Junts Lluís Puig. Ahir la mesa del Parlament va mantenir la delegació de vot tot i la notificació del Tribunal Constitucional. Fonts de la presidència de la cambra apunten que estarien disposats a comptar el vot si els funcionaris s'hi neguen, però a hores d'ara encara segueix sent una incògnita com es comptabilitzarà i si serà totalment efectiu. De moment, Puig va agrair ahir en una entrevista a TV3 el "front comú" independentista i que Junts, ERC i la CUP s'hagin replantejat les coses "diferents" del cas Juvillà. La jornada, a més, també estarà marcada per la causa judicial oberta contra Laura Borràs. Ahir, la presidenta de la cambra va assegurar que no farà cap pas al costat.