Parlament

El Parlament manté la delegació del vot de Lluís Puig malgrat la notificació del TC

Fonts de la presidència de la institució mostren disposició a comptar el vot si no ho fan els treballadors

2 min
La reunió de la mesa del Parlament d’ahir dimarts.

BarcelonaCom seguirà exercint de diputat Lluís Puig? A les dificultats inherents d'estar exiliat a Bèlgica se li ha sumat el rebuig a la seva delegació de vot per part del Tribunal Constitucional, que ara l'independentisme vol intentar esquivar. Aquest dimarts el Parlament ha rebut la notificació del TC i la mesa s'ha reunit durant tot el dia per intentar prendre una decisió. Fonts presents a la reunió han explicat que finalment han acordat per majoria –sense el PSC– mantenir vigent la delegació del vot de Puig "a tots els efectes". Però no tenien clar com aplicar aquesta decisió, que afecta també els treballadors de la cambra. Finalment, fonts de la presidència del Parlament han mostrat predisposició a comptar ells el vot i eximir així de responsabilitat els treballadors.

Així, els membres independentistes de la mesa –els socialistes hi han votat en contra– assumiran la comunicació de la delegació del vot de Puig en el ple, tot i que hi ha dubtes que el vot acabi comptabilitzant-se. La mesa no ha arribat a cap acord sobre el registre oficial del vot. Fonts republicanes i de la CUP apuntaven que tenien una proposta perquè la mesa assumís tots els tràmits de la delegació de vot, inclosa la redacció d'actes i la publicació al butlletí del Parlament, que podrien comportar conseqüències penals. Però finalment s'ha deixat la qüestió en pausa i ara per ara només hi ha la determinació de comptar el vot a l'hemicicle: la primera votació és poc abans del migdia.

Segons fonts de la mesa, el lletrat ha fet un advertiment dels riscos de no complir amb el pronunciament judicial i ha exposat jurisprudència dels casos de l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín sobre la taula: el TC va declarar il·legal la delegació del seu vot el març del 2022. A instàncies d'un recurs del PSC, el TC també ha anul·lat l'acord del 25 de març de l'any passat que admetia la sol·licitud de Puig per delegar el seu vot. També l'acord de la mesa de l'endemà la confirmava.

Davant d'això, fonts consultades expliquen que els socialistes consideraven adient el compliment de la sentència. No obstant això, altres partits defensaven que el pronunciament del TC versa sobre una votació per delegat el vot que ja no és vigent, i no sobre l'actual, la qual cosa podria donar un marge de maniobra per seguir-li permetent exercir el seu vot. Els independentistes consideren que el pronunciament del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la el vot delegat de Puig se circumscriu únicament a la impugnació que el PSC va fer d'un acord de la mesa que ara ja no és vigent. Aquella delegació del vot requeia en Gemma Geis, que va abandonar el seu escó un cop va ser nomenada consellera d'Universitat. Aleshores, la delegació del vot va passar a la portaveu de JxCat, Mònica Sales. Aquesta és la tesi que s'ha acabat imposant a la mesa.

stats