POLÍTICA
Política 11/06/2014

El PNB repta al nou rei a impulsar una reforma profunda de l'Estat si vol tenir legitimitat

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, recorda que no se sent "compromès" amb el "paquet" constitucional que tampoc va avalar el 1978

M.colomer
2 min

BarcelonaEl portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha reptat al futur rei, Felip VI, a impulsar una reforma profunda de l'Estat per guanyar-se una legitimitat que no té. "El 1978 el rei tenia assegurat el tron. Avui, en ple segle XXI, en una situació molt diferent a la de la Transició, el rei s'ha de guanyar el tron, convèncer a la ciutadania de la seva utilitat", ha advertit Esteban, que ha justificat la seva abstenció a la successió borbònica pel fet que no se sent "compromès" amb el "paquet" constitucional que els nacionalistes bascos tampoc van avalar el 1978, malgrat que "l'acaten".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu dels nacionalistes bascos a la cambra baixa espanyola ha defensat l'ànima republicana del seu partit, la forma d'Estat que, a criteri seu, és més pròpia del segle XXI. Ara bé, també ha afegit que es pot arribar a "acceptar" una altra forma d'estat "sempre que compleixi dues condicions: que respecti el sistema institucional democràtic i que tingui una funció concreta, pràctica". I sobre això, l'utilitat de la monarquia, és on ha expressat seriosos dubtes: "Quin plus aporta a la governabilitat que no aporti una república?", s'ha preguntat.

Estabilitat falsa

A més, Aitor Esteban ha deplorat que PP i PSOE segueixin parlant d'estabilitat ignorant els grans reptes de l'Estat com és el cas de la consulta catalana. I ha afegit, el clau nacional basca, que "la nació basca existeix. No només per història, sinó perquè així ho sent majoria societat basca". Per tot plegat, ha instat el nou rei a què "si vol ser útil, que doni resposta a les diferents nacions de l'estat espanyol començant pel seu reconeixement". "No es podrà limitar a ser una figura cera es passegi d'acte en acte. Si es vol legitimar, haurà de deixar clar quin model d'estat imagina", ha asseverat. "El futur rei ha de ser conscient que ha d'utilitzar els poders d'arbitratge per encaminar l'Estat cap a un nou model", ha afegit. I si el nou monarca impulsa una reforma constitucional a fons, ja ha garantit que el PNB "sabrà mantenir el compromís amb la governabilitat, la convivència i i la democràcia estant a l'alçada".

stats