Política21/01/2015

La unitat d'Espanya, paisatge de fons a la convenció del PP d'aquest cap de setmana

Els populars diuen que tindrà un paper "preponderant" en el conclave de Madrid però opten per posar l'accent en l'agenda social i en la recuperació econòmica

Joan Rusiñol

MadridLa defensa de la unitat d'Espanya està en l'ADN polític del PP. És "implícit" al partit del centredreta espanyol, en paraules de la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal. Per això, aquesta serà una preocupació transversal durant els tres dies de convenció que el partit celebrarà el cap de setmana vinent a la capital espanyola, sota el lema "Junts per un gran país".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conclave l'inaugurarà divendres l'alcaldessa de la ciutat, Ana Botella, el seu marit, l'expresident espanyol José María Aznar, i la presidenta dels populars madrilenys, Esperanza Aguirre, amfitriona de la trobada. El partit evita així la foto d'ella amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a la clausura de la trobada en un moment en què encara no se sap qui serà el candidat -o candidata- a l'alcaldia de Madrid. Aguirre hi aspira.

Cargando
No hay anuncios

A partir d'aquí, començaran els debats interns, que culminaran en tres manifestos que serviran de base per al programa electoral dels comicis locals i autonòmics del maig. S'organitzaran al voltant de tres "places": la plaça de la solidaritat, la de la prosperitat i la de la Constitució. En aquesta última s'elogiarà el text de 1978 com a fonament per sortir de la crisi i garant, diuen al PP, de drets i llibertats fonamentals de tots els espanyols. A l'espera de la concreció del programa, que es coneixerà demà dijous, no està previst que s'abordi específicament i amb intensitat el debat del model territorial i el procés sobiranista obert a Catalunya. Cospedal ha provat de treure-hi importància: "Hi serà molt present els tres dies", ha afirmat en una compareixença de premsa.

En aquest fòrum -en aquesta "plaça"- s'hi abordarà també tot allò que fa referència a la transparència i a la regeneració democràtica.

Cargando
No hay anuncios

El partit no amaga, però, que l'objectiu de la convenció és fixar l'atenció en l'agenda social i la recuperació econòmica, la gran bandera amb què Rajoy intentarà guanyar en el cicle electoral que comença. La priorització de la unitat d'Espanya i l'oposició a la independència -que pot donar oxigen a les formacions con UPyD i Ciutadans- queda, de moment, en un segon terme. Com a paisatge de fons.