EL CAS DE LES ESCOLTES
Política 21/02/2013

El PP i el PSC tenien tractes amb el cap de Método 3

L'escorcoll fa aflorar expedients relacionats amb els socialistes

M. Colomer / A. Martín / S. González
4 min
A LA CAÇA DE DOSSIERS 
 La Policia Nacional ha trobat a les seus de l'agència Método 3  a Barcelona una gran quantitat de documentació sobre el cas de presumpte espionatge.

Barcelona.El de Francisco Marco, director de Método 3, no era un nom aliè en entorns de dirigents del PP i el PSC. La investigació de l'escàndol d'espionatge polític a Catalunya, lluny d'aclarir-ne la relació contractual, ha afegit per ara confusió a l'afer, si bé també ha deixat al descobert que dirigents del PP, a Catalunya i a Madrid, i del PSC tenien tractes amb l'agència de detectius i amb el seu director. Sense anar més lluny, en l'escorcoll de les seus de Método 3, la policia espanyola hi ha trobat almenys dos expedients relacionats amb el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons va informar ahir la Cadena SER, un d'aquests documents és una investigació encarregada pel PSC, i l'altre, el seguiment d'un polític socialista. Un tercer expedient que va localitzar la policia és un encàrrec del restaurant La Camarga, on Método 3 va enregistrar el 2010 Alícia Sánchez-Camacho amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, i on va confessar que el primogènit de l'expresident Pujol havia blanquejat capitals a Andorra. Inicialment diverses informacions van atribuir a l'exsecretari d'organització del PSC José Zaragoza l'encàrrec d'espiar Camacho i Álvarez. Però un dels quatre detinguts de Método 3, Alejandro Borreguero -que va col·locar el micròfon a La Camarga-, va declarar davant la policia que es pensava que Camacho sabia que el dinar seria enregistrat. Ahir el propietari de La Camarga, la secretària del director de Método 3 i una secretària substituta van declarar de manera voluntària davant la policia, informa l'agència Efe.

Si bé en un primer moment dirigents del PSC van negar qualsevol relació amb Método 3, dies després el mateix Zaragoza va admetre haver encarregat a l'agència feines per millorar la seguretat i eliminar possibles micròfons de la seu socialista. Els documents confiscats per la policia, que avui es començaran a revisar, ho aclariran. Ahir el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va insistir a donar per bona la versió de Zaragoza i va assegurar que no "sabia res" dels documents confiscats a Método 3 relacionats amb el PSC. Però el cert és que, com admetia de nou Navarro, el PSC va contractar en quatre ocasions filials de Método 3 per assumptes de seguretat de la seu. Ningú perd de vista que l'assessora jurídica del PSC és germana d'Elisenda Villena, exempleada de Método 3 ara detinguda.

Però al marge del PSC, també el PP surt esquitxat per les relacions amb Método 3. El nom de l'agència va aparèixer en els casos d'espionatge intern del PP a la Comunitat de Madrid i del PP de Pinto (Madrid).

Método 3, el PP i el cas Vilaró

Método 3 també va aparèixer relacionada en un cas obscur que va alterar la vida municipal de Barcelona el 2008. Es tracta de la investigació per esbrinar la veritat entorn de les lesions que va patir l'excap de la Guàrdia Urbana Xavier Vilaró durant les celebracions de l'Eurocopa. Método 3 va exhibir un informe que desmentia que Vilaró hagués resultat ferit per una pilota de goma dels Mossos, com havia argumentat.

El cap del grup municipal del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va reconèixer llavors, segons va assegurar El País , que havia encarregat la investigació a Método 3. Ahir, consultat per l'ARA, ho va negar rotundament i va desvincular el PP de qualsevol relació amb l'agència o alguna de les filials. En la mateixa línia es van expressar altres fonts populars. Ara bé, exdirigents del PP a Catalunya han assegurat a aquest diari que el director de Método 3 "no era una persona aliena" a Alberto i Jorge Fernández Díaz, ara ministre de l'Interior. El portaveu popular a l'Ajuntament de Barcelona va admetre ahir que coneixia Francisco Marco, si bé ho va atribuir a la seva llarga trajectòria política a la ciutat: "Després de 20 anys dedicat a la política barcelonina, coneixes molta gent".

L'altre cas en què ha aparegut vinculat el PP de Catalunya amb Método 3 és entorn a l'escridassada que van rebre els populars catalans en retornar, el 2007, a l'ofrena floral a Rafael Casanova de l'Onze de Setembre. Si bé Fernández Díaz va admetre que va tenir coneixement que el diari El Mundo s'havia servit de Método 3 per identificar els independentistes que suposadament van llançar amenaces de mort als dirigents catalans del PP, han insistit a deixar clar que en cap cas va ser el PP qui va encarregar la investigació a l'agència de detectius.

Al marge de les feines que el PSC ha reconegut que havia encarregat a Método 3, els informes que havia contractat el tripartit a l'agència de detectius eixampla la sospita. El Govern va matisar ahir que ha detectat quatre informes encarregats en l'època de Montilla a Método 3. En un comunicat, l'executiu de CiU va tancar ahir l'escletxa oberta amb els socis parlamentaris d'ERC, després que el portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, atribuís dimarts per error un dels informes a l'àrea d'Indústria, comandada llavors pel republicà Josep Huguet.

CiU i ERC giren full

Segons ha pogut saber l'ARA, el conseller Homs es va reunir ahir amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el secretari general adjunt, Lluís Salvadó, per calmar els ànims, remoguts pels ventiladors de l'espionatge polític, i girar full. En el comunicat posterior a la trobada, el Govern va informar que, a més de l'informe sobre l'avellana que va fer Método 3 per a la conselleria d'Agricultura que dirigia el socialista Antoni Llena, hi ha tres informes més encarregats pel tripartit a l'agència de detectius. Es tracta d'un servei de consultoria tècnica i de seguretat (2007), un estudi sobre una requalificació de terrenys rústics (2007) i l'informe encarregat per la direcció general d'Energia (2009), dependent llavors de la conselleria d'Economia dirigida pel socialista Antoni Castells. A més, l'executiu va argumentar que les subvencions de lliure concurrència a pimes atorgades pel tripartit a Método 3 "no formen part de la recerca que el Govern està fent".

stats