Política13/01/2015

El govern espanyol i el PSOE defensen l'activació del registre de noms de passatgers per combatre el terrorisme islamista

Fernández Díaz afirma que Interior estarà en disposició d'activar-lo a finals d'any

Acn

MadridEl govern espanyol i el PSOE coincideixen a defensar l'activació d'un registre de passatgers d'avions que permeti lluitar de manera més eficaç contra el terrorisme islamista, malgrat que els socialistes reclamen que es posi en marxa amb "limitacions" i "cauteles" perquè és una mesura que "limita la llibertat i intimitat" dels ciutadans. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha afirmat que el seu govern durà a terme mesures per implantar-lo i ha assenyalat que a finals d'any el Ministeri estarà tecnològicament preparat perquè s'activi.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La qüestió s'abordarà a la reunió que el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, mantindrà aquest dimarts a les set de la tarda amb els ministres de l'Interior i de Justícia, Jorge Fernández Díaz i Rafael Catalá, on s'abordaran les mesures que s'aplicaran per lluitar contra el terrorisme jihadista.

Cargando
No hay anuncios

L'activació del registre de passatgers depèn del que decideixi el Parlament Europeu, que va paralitzar -amb el vot dels socialistes europeus- una iniciativa de la Comissió Europea i del Consell Europeu al 2010 en aquesta direcció.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha afirmat aquest dimarts que si finalment s'activa cal posar-lo en marxa "amb limitacions i cauteles" perquè és una invasió a les llibertats i intimitat dels passatgers.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, ha afirmat que els socialistes creuen que si aquesta limitació "és proporcional, amb totes les garanties" i es "determina bé" qui custodia les dades, qui les utilitzarà i el termini màxim de conservació, "entre tots podem estudiar una solució".

Els socialistes han reclamat al govern espanyol que no introdueixi la mesura a través d'una esmena al Senat a la Llei de Seguretat Ciutadana, perquè la norma no comptarà en cap cas amb el suport dels socialistes. "Seria un greu error", ha dit Hernando.

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista a la cadena COPE, el ministre de l'Interior ha afirmat que l'objectiu és actualitzar les mesures antiterroristes per adaptar-lo a la tipologia del terrorisme islamista, on es fa un ús important de les xarxes socials i on pocs individus poden cometre individualment atemptats.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, també ha afirmat a la Cadena Ser que l'objectiu és un acord d'estat i ha apuntat que el seu executiu està disposat a negociar altres mesures que topen amb l'oposició del PSOE, com les escoltes telefòniques sense autorització prèvia del jutge que consten a la Llei de Seguretat Ciutadana, que han topat amb retrets del CGPJ i la Fiscalia.