Governabilitat a l'Estat

Dimissió o resistència: màxima incertesa per la decisió de Sánchez

El president espanyol trenca el seu silenci aquest dilluns després de cinc dies de reflexió

4 min
Centenars de persones a les portes del Congrés, el vespre abans que Sánchez anunciï si dimiteix

MadridHan sigut cinc dies de silenci sepulcral de Pedro Sánchez, de reflexió personal i familiar i poc o nul contacte amb companys de govern i de partit. "No sé res. No puc aportar res", assegurava un ministre consultat per l'ARA aquest diumenge a mitja tarda. Altres càrrecs del PSOE informaven en el mateix sentit, a l'expectativa del que el president espanyol anunciï aquest dilluns. Ni tan sols se sap encara, a l'hora de tancar aquesta edició, quan compareixerà ni en quin format comunicarà si es manté com a president del govern espanyol malgrat l'"assetjament" a la seva dona, Begoña Gómez, o si abandona el càrrec. Sigui quina sigui la decisió, la legislatura espanyola ja ha canviat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'expectativa, en les últimes hores milers de persones han sortit al carrer per solidaritzar-se amb el líder del PSOE i reclamar que l'executiu no pot sucumbir als atacs de la dreta i la ultradreta. El ministre de Transports, Óscar Puente, creu "fermament" que és el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, qui esperona aquesta ofensiva per "soscavar la vida" de Sánchez. Des del congrés del PSOE de Galícia, el dirigent socialista ha advertit que hi ha un "risc molt seriós" que la democràcia espanyola es vegi "agredida". Puente ha recordat els àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo que apunten que des del 2014 el govern del PP ja buscava draps bruts de la seva família per "matar-lo políticament", deia Villarejo, i ha donat per fet que els dossiers que tenien entre mans llavors "passen de mans dels uns als altres". La declaració més sonada de Puente ha sigut, però, quan, enaltint el paper de Sánchez en la política exterior, ha assegurat que és el "puto amo".

Després de la catarsi col·lectiva a Ferraz dissabte, les mostres de suport i mobilitzacions s'han repetit també aquest diumenge. Davant de la seu del Partit Socialista del País Valencià s'hi han concentrat gairebé 2.000 persones per demanar a Sánchez que no marxi, i a Madrid ha tingut lloc una marxa fins a les portes del Congrés amb 5.000 manifestants i en la qual ha participat Sumar. "Ningú doblegarà el govern legítimament escollit a les urnes", manifestava la vicepresidenta segona de l'executiu, Yolanda Díaz, en un acte de campanya dels comuns a l'Hospitalet de Llobregat. Aquest dilluns el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) farà pública una enquesta elaborada a partir de divendres sobre la carta de Sánchez.

Possibles sortides

Al PSOE, la sacsejada del comitè federal ha donat pas a un diumenge de més reclusió. El missatge unànime dissabte va ser clar: una aposta total per convèncer Sánchez que no dimiteixi, més enllà de l'impacte que pugui suposar que el president espanyol no vulgui continuar. El partit ha tret la seva ànima més visceral i emotiva sense tenir en compte que parlar de "rendicions" pot ser un tret al peu si s'ha de construir a partir d'ara un nou lideratge en una nova etapa sense Sánchez. L'altra lectura és que, si continua, ja ha donat pistes de quin és el seu taló d'Aquil·les.

El desconeixement del que decideixi el cap de l'executiu de l'Estat ha adobat el terreny per a les especulacions i les propostes, com la que ha apuntat l'exdiputat del PSOE al Congrés Odón Elorza. En una publicació al seu portal web, considera que "l'única sortida" per a Sánchez és sotmetre's a una qüestió de confiança, que hauria d'anar acompanyada d'un compromís per impulsar "reformes democràtiques entroncades en valors constitucionals". L'expolític basc no concreta quines, si bé altres veus com la de l'excap de files dels comuns a Madrid Xavier Domènech han suggerit que seria el moment per fer una reforma legal en matèria judicial, rebaixar les majories per escollir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i renovar-lo sense el PP. És la por que té també el sector conservador de la judicatura.

El PSC aguanta la respiració

La carta de Sánchez ha deixat en stand by la política espanyola i ha alterat de ple la campanya electoral a Catalunya. Aquest diumenge el secretari general del PSOE havia de ser en un acte a Santa Coloma de Gramenet acompanyant Salvador Illa, però ha sigut el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, qui ha fet tàndem amb el candidat a la Generalitat. Els socialistes catalans pretenen continuar amb la seva agenda i els discursos que havien dissenyat, i Hereu ha rebutjat "referèndums divisoris" mentre Illa i la portaveu del partit, Núria Parlon, han fet una defensa del món local. Però al PSC tothom mira a Madrid i aguanten la respiració davant de la decisió de Sánchez. Hi ha fonts que asseguren que aquest episodi està mobilitzant més gent, però n'hi ha que admeten que els hi ha trencat els plans.

En principi, conscient que les enquestes li somriuen, Illa volia una campanya de perfil baix, i en els primers debats electorals i mítings que s'han celebrat no ha propiciat gaires enfrontaments. Ara es troben amb el peu canviat i amb un fort desig que Sánchez no abandoni. El candidat a la Generalitat ha exhibit sintonia amb el president espanyol i ha presumit que un hipotètic govern del PSC facilitaria les relacions amb la Moncloa, però l'estratègia podria trencar-se si Sánchez renuncia. Qui vol aprofitar aquesta desorientació és el PP, que aquest diumenge ha fet campanya a Lleida amb Feijóo. "Decideixi el que decideixi, Sánchez ja representa el passat", ha subratllat el líder estatal dels conservadors. Incertesa màxima a l'espera de Sánchez.

stats