El post 28-M

Per què PP i Vox no es posen d'acord a Múrcia?

López Miras es manté ferm en la negativa a deixar entrar l'extrema dreta al govern

3 min
El president murcià, Fernando López Miras, ahir 
al Parlament autonòmic.

BarcelonaMúrcia s'ha convertit en l'últim territori on el PP i Vox no han estat capaços de posar-se d'acord per formar un govern autonòmic. Com és que s'ha produït aquesta excepció? El president en funcions de la comunitat, Fernando López Miras, llançava divendres una crida a Vox a "seure" per "desbloquejar" la situació "sense amenaces i xantatges, però, sobretot, amb propostes assumibles". En què estan encallats? Des de les eleccions del 28-M, les negociacions s'han anat complicant, però tot i les exigències de Vox, el dirigent conservador, amb el suport de Génova, es manté enrocat en la seva posició d'excloure l'extrema dreta de l'executiu i governar en solitari. Els de Santiago Abascal, però, no han acceptat de moment aquesta línia vermella.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi ha diversos elements que han complicat les converses. El primer, una història de desconfiances que data del 2019 i que el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, va recordar en una entrevista a El toro TV, en què va retreure a López Miras haver "traït" la confiança dels ultres per haver governat amb "trànsfugues" del seu partit des d'aquell any. El president en funcions (a qui Vox havia facilitat la investidura) va negociar amb tres díscols de Vox i tres de Cs per poder tombar la moció de censura que havien presentat el PSOE i el partit taronja. Des de llavors, hi ha hagut mala relació entre les dues formacions.

Però, a més, el ple de constitució de l'Assemblea de Múrcia després del 28-M va comportar un xoc en públic, quan el PP va deixar l'extrema dreta sense ni un sol seient a la mesa de la cambra. "El PP ha decidit que es repeteixin les eleccions", va respondre llavors el líder del partit a la regió, Jose Ángel Antelo, que va considerar que era una decisió inacceptable. Des de llavors, els ultradretans només plantejaven una solució: o entren al govern murcià o no facilitaran la investidura de López Miras. En paral·lel, el resultat de les eleccions generals ha desactivat l'opció d'un govern de dretes a la Moncloa, i per tant Vox té ara menys incentius per facilitar la investidura del president murcià.

Suport de Génova

López Miras, però, no afluixa i pretén que li facilitin la governabilitat des de fora de l'executiu, amb el vistiplau de la direcció del PP. "Té tot el suport del partit i de la direcció nacional", va dir la secretària general del PP, Cuca Gamarra, dimecres passat. L'argument del president en funcions per mantenir la ultradreta fora del seu executiu són els resultats electorals. Considera que amb el 43% dels vots obtinguts a la seva candidatura és "legítim" que governi en solitari, ja que està a dos diputats de la majoria absoluta i no hi ha possibilitat d'un govern alternatiu. Per això, demana una abstenció a l'extrema dreta: "Que no bloquegin". Els acords subscrits en altres territoris –el darrer, un pacte de coalició a l'Aragó– no han tingut cap efecte sobre la posició del president murcià. En el cas de l'Aragó, el líder del PP, Jorge Azcón, va intentar arribar a un pacte similar al de la presidenta de les Balears, Marga Prohens, en què els d'Abascal han quedat fora de l'executiu a canvi de la presidència del Parlament i una sèrie d'acords. Però no se'n va sortir i va haver d'acceptar l'entrada de l'extrema dreta al govern, com ja va passar a Extremadura, Castella i Lleó i el País Valencià.

Però malgrat el risc d'una repetició electoral, López Miras no ha donat el seu braç a tòrcer. Manté un pols que no es juga només a escala autonòmica: si Feijóo li dona suport, Abascal també ha mantingut el veto als conservadors i ha deixat clar que el seu partit ha de ser al govern de la comunitat. En una piulada aquest dissabte, el cap de llista de Vox a Múrcia retreia al president en funcions no haver-los convocat en més d'un mes. "López Miras està en el bloqueig, ni tan sols despenja el telèfon per parlar amb José Ángel Antelo", va dir el vicepresident d'acció política i eurodiputat de Vox Jorge Buxadé dimarts passat a la COPE, en què va recordar que els dos partits estan "obligats" a conformar un govern de coalició a la regió.

Vox ha de gestionar aquestes converses mentre aborda en paral·lel la crisi interna provocada pels mals resultats del 23-J (van passar de 52 a 33 diputats al Congrés) i que de moment s'ha saldat amb la renúncia d'Iván Espinosa de los Monteros a continuar com a diputat i portaveu parlamentari. La crisi s'ha agreujat perquè qui l'havia de substituir a l'hemicicle, el metge Juan Luis Steegmann, també va renunciar als seus càrrecs i va anunciar que no recollirà l'acta de diputat. El context posterior al 23-J ha debilitat la ultradreta mentre s'acaba el termini per poder formar govern a Múrcia. En els dies vinents, una de les dues parts haurà de cedir o cridar els ciutadans a nous comicis.

stats