El PP tomba la moció de censura a Múrcia amb els vots de Vox i dels trànsfugues de Cs

L'anunciat fiasco del pacte del PSOE i Cs deriva en un intercanvi de retrets sota la mirada de Pablo Casado

Jordi Ribalaygue
3 min
López Miras, aquest matí a Múrcia

BarcelonaTal com es preveia des d’ahir, el moviment que va originar el terratrèmol de l’escenari polític espanyol dels últims dies ha acabat en fiasco. L’Assemblea de Múrcia ha tombat aquest migdia la moció de censura que el PSOE i Cs van presentar per destituir el president popular, Fernando López Miras. Els 23 vots en contra de la suma del PP, els tres diputats que han trencat amb Ciutadans per ingressar al govern regional, Vox i els tres expulsats del grup de l’extrema dreta han impedit que Ana Martínez Vidal, de Cs, passi a encapçalar la Regió de Múrcia amb el suport de l’esquerra. Martínez Vidal ha obtingut l’aval de 21 parlamentaris del PSOE, Cs i Unides Podem, mentre que un membre de la formació taronja s’ha abstingut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del PP, Pablo Casado, s'ha desplaçat a la cambra murciana per ser testimoni del fracàs de l’intent de fer caure un dels seus barons territorials. La sessió ha estat marcada per l’intercanvi de retrets entre partidaris i detractors del relleu al capdavant del govern autonòmic i per la divisió entre les forces de la dreta just a l’epicentre de les convulsions que s’han estès arreu de la política espanyola des de fa vuit dies.

El PSOE, Cs i Unides Podem han plantejat el relleu al capdavant de l’executiu regional com una disjuntiva entre dignitat i corrupció. Han recordat l'episodi que va obligar a dimitir l'anterior conseller de Salut murcià, el popular Manuel Villegas, que va saltar-se els protocols per vacunar-se contra el covid abans de temps. Per contra, López Miras ha recriminat als seus rivals haver pretès "passar per sobre dels interessos de la Regió enmig de la pandèmia per col·locar-se en una poltrona". "Han quedat retratats. No sé si la Regió de Múrcia els podrà perdonar algun dia", ha etzibat.

La trencadissa de la coalició entre PP i Cs a Múrcia podria desencadenar encara més conseqüències al govern autonòmic. Fonts populars han admès a Europa Press que es plantegen cedir la conselleria d'Educació a un dels diputats díscols de Vox, decisius per fer avortar la caiguda de López Miras. A canvi d'accedir al govern regional, la ultradreta es garantiria implantar l'anomenat veto parental, una demanda de Vox perquè els pares puguin vetar que els seus fills rebin determinats enseyaments a l'escola; per exemple, sobre educació sexual o feminisme.

El líder dels expulsats del partit de Santiago Abascal ha declarat el seu "orgull" per ser "peça clau" per donar estabilitat al govern regional del PP. Tot i contribuir a frustrar la maniobra contra els populars, l'únic parlamentari que queda a Múrcia sota la disciplina de Vox ha apressat a convocar eleccions anticipades.

Abans de la votació d'aquest migdia, el PSOE ha advertit que els diputats que refusessin el canvi cometrien "traïció", alhora que ha defensat que la moció de censura ha servit per "posar al descobert les pràctiques del PP", en referència als tres trànsfugues de Cs a qui López Miras ha nomenat consellers. Una setmana després de trencar amb el PP i en plena crisi per les fugues a les seves files, Ciutadans ha atacat els populars assegurant que han perdut "la dignitat, la credibilitat i el respecte" els últims dies.

Casado fa una crida a "reconstruir el centredreta" al voltant del PP

Pocs instants després de superar la moció de censura i encara amb el sabor recent de la victòria, Casado i López Miras han comparegut per posar punt final a la crisi de govern a Múrcia. Casado, però, ha anat més enllà i ha afirmat que la votació marca l'inici de la "reconstrucció del centredreta al voltant del PP". "El PP demostra que és el punt d'unió de tots els que no volen que el 'sanchisme' segueixi governant a Espanya", ha afegit. En aquest sentit, el líder popular ha reiterat el seu oferiment "als líders del centredreta" per anar "junts" i teixir un "projecte guanyador". Al seu torn, el president murcià també ha celebrat la derrota de la moció de censura i ha assegurat que ha sigut una operació preparada "a les clavegueres i soterranis de La Moncloa" per part del president del govern espanyol.

El clima electoralista, però, ja sobrevola Madrid, i Casado també ha enviat un missatge als votants de la capital: "El que s'ha intentat perpetrar amb la conjura entre Sánchez, Cs i Podem ha tingut translació a Madrid, on seguirà governant un projecte de futur basat en la llibertat de les persones". La disputa a Múrcia ha precipitat com a dany col·lateral unes eleccions anticipades a la Comunitat de Madrid, però també ha provocat una reestructuració de les forces polítiques estatals. L'endemà dels comicis madrilenys se sabrà si el PP torna a confiar en Cs o només fixa la mirada en Vox per pactar.

stats