Política 25/03/2021

Nou fracàs del pacte antitransfuguisme: el PP bloqueja per ara que es condemni el cas de Múrcia

La designació, però, no suposaria cap sanció, només un "retret polític i moral"

2 min
Roda de premsa conjunta del president de Múrcia, Fernando López Miras (PP), amb la seva vicepresidenta, Isabel Franco (fins ara de Cs), per anunciar que tres diputats del partit taronja tombaran la moció de censura.

MadridEl pacte antitransfuguisme, firmat pels principals partits espanyols per primer cop el 1998, no deixa de fer aigües. Al novembre se li va intentar donar un nou impuls i s'hi van unir un total d'onze partits que representen aproximadament un 80% de l'arc parlamentari al Congrés –no l'han ratificat ni Vox, ni JxCat, ni la CUP, ni el PDECat i ni EH Bildu–, però quan arriba al moment de la veritat sempre acaba fracassant. El PP ha bloquejat aquest dijous al Congrés l'intent que la comissió de seguiment del pacte, que convoca el ministeri de Política Territorial, declarés com a trànsfugues els tres diputats de Ciutadans que van fer fracassar la moció de censura registrada pels taronges i el PSOE al govern de Múrcia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que la resta de partits hi han votat a favor, el PP no ha permès que tirés endavant la denúncia formulada per Ciutadans dimarts contra Isabel Franco, Valle Miguélez i Francisco Álvarez, premiats tots ells amb un lloc al govern de Fernando López Miras, que també ha ofert la conselleria d'Educació a un ex de Vox. Ara serà un comitè d'experts independents format per cinc membres que tot just s'han designat avui i que ha de convocar de nou el ministeri qui haurà de decidir finalment si són trànsfugues o no. De totes maneres, els tres diputats no s'enfrontarien en cap cas a una sanció, ja que l'acord és merament polític, sinó a un "retret moral, ètic i polític", en paraules d'Alfonso Rodríguez de Celis, vicepresident primer del Congrés i secretari de relacions institucionals del PSOE.

L'acord mai ha entrat en el terreny jurídic i, de fet, De Celis s'ha desmarcat de la denúncia que ha presentat Podem a la Fiscalia Anticorrupció contra el PP per "comprar diputats" a Múrcia. En el rellançament del pacte, els onze partits es van comprometre a "impulsar la modificació dels reglaments de les cambres autonòmiques i els reglaments orgànics de les corporacions locals" per evitar casos de transfuguisme. Però el més calent és a l'aigüera. De fet, el PNB no ha assistit a la reunió per "no contribuir a la manipulació electoral a la qual pretenen sotmetre'l", segons han detallat en una nota. Creu que no s'hauria de prendre cap decisió fins passades les eleccions madrilenyes del 4 de maig.

Triomfa la moció a la capital murciana

Però no tot són fracassos per a Ciutadans en l'efecte dominó que va generar en la política espanyola la moció de censura presentada a Múrcia. Inés Arrimadas ha vist aquest dijous com triomfava la moció de censura a l'ajuntament de la capital de Múrcia, que ara passarà a tenir per primer cop un alcalde socialista en coalició amb Ciutadans després d'haver desbancat el PP. En aquest cas no hi ha hagut ni fissures ni trànsfugues i el PSOE, Ciutadans i Podem han sumat la majoria absoluta de 15 regidors. El nou alcalde, José Antonio Serrano, ha promès "transparència i regeneració" mentre a les portes del consistori un grup de seguidors corejava: "Obriu el balcó, traieu la corrupció!"

stats