País Valencià 20/03/2021

El camaleó Toni Cantó

El polític valencià ha dimitit de l'executiva de Ciutadans i ha deixat l'escó a les Corts, on era portaveu de la formació taronja

2 min
El ja exdiputat de Ciutadans, Toni Cantó abans de la celebració d'un ple al Parlament valencià

ValènciaCertament, el títol d'aquest perfil pot semblar un joc de paraules massa evident i una rima excessivament fàcil i un pèl cacofònica, però l'evolució política de Toni Cantó (València, 1965) s'assembla molt a la d'algú que té l'habilitat de transformar-se de cap a peus per adaptar-se al nou ecosistema on li sigui més factible prosperar. Una semblança de la que l'exlíder de Ciutadans al País Valencià potser ens advertia ara fa unes setmanes quan van participar al programa d'Antena 3 Mask Singer disfressat de camaleó.

El primer color amb què Cantó va haver de mimetitzar-se va ser el magenta d'UPyD, un partit que va plantar el 7 d'abril del 2015 quan era diputat al Congrés i cap de llista de la formació per a les eleccions a les Corts Valencianes que s'anaven a celebrar el 24 de maig, és a dir, només un mes i mig després. En aquella primavera, la formació que liderava Rosa Díez patia una gran crisi interna i ja s'entreveia que el futur del partit era ben negre. En el seu comiat, Cantó va garantir que recuperava la seva feina d'actor. "L'única carrera que preveig ara mateix és tornar al teatre. Passo a ser un españolito més, com els milers que hi ha, que ha de buscar un feina", va afirmar.

Malgrat les seves paraules, tres mesos després anunciava la seva participació en les primàries de Ciutadans per ser candidat a diputat a la cambra baixa. Tocava canviar de color. Ara, al taronja. No li va ser cap impediment haver criticat durament Cs per nodrir-se de militants del Partit Popular. La cotització a l'alça de la formació marcava el camí.

Aquest 2021, amb la desfeta de Ciutadans el 14 de febrer a Catalunya, la moció frustrada a Múrcia i les magres expectatives a Madrid, Cantó ha repetit experiència i ha presentat la dimissió de tots els seus càrrecs. Afirma que se'n va perquè no se sent "representat per la cúpula" que presideix Inés Arrimadas, a la qual acusa d'abocar el partit taronja a la "irrellevància", i comunica que prepara el seu retorn a la televisió. Hi ha companys de partit, però, que no se'l creuen i que l'acusen d'abandonar els projectes polítics quan les perspectives són dolentes. "Quan el vaixell s'enfonsa, simplement se'n va", insisteixen. També asseguren que podria estar preparant el seu desembarcament al PP o Vox. Per sortir de dubtes, només caldrà esperar uns mesos. Serà aleshores quan comprovarem si Cantó torna a canviar de color.

stats