HORITZÓ ELECTORAL POLS INTERN
Efímers 08/04/2015

Toni Cantó planta Rosa Díez i agreuja la fractura d’UPyD

L’actor deixa l’escó al Congrés i renuncia a ser el candidat a la Generalitat Valenciana

Salvador Almenar
3 min
Toni Cantó va anunciar ahir que deixa l’escó del Congrés que va obtenir amb UPyD i que finalment no serà el candidat d’aquesta formació a la Generalitat Valenciana.

ValènciaLa crisi interna en la qual viu immers el partit de Rosa Díez des de les eleccions andaluses sembla que no tingui aturador. Ahir la líder d’UPyD i la premsa es van assabentar alhora que Toni Cantó havia pres la decisió d’abandonar l’escó que ocupava al Congrés de Diputats i renunciar a encapçalar la candidatura d’UPyD a la presidència de la Generalitat Valenciana. Dues notícies que, si bé no van sorprendre gaire a ningú, atès el distanciament entre Cantó i la direcció del partit -de qui havia sol·licitat la dimissió-, sí que deixen la formació magenta molt tocada, especialment al País Valencià, on ara s’ha quedat sense cap de cartell per a les eleccions autonòmiques del 24 de maig, cosa que fa encara més difícil que UPyD pugui obtenir representació parlamentària.

L’actor valencià va voler escenificar la ruptura amb l’actual direcció del partit convocant la roda de premsa en un cèntric hotel de València i no a la seu local d’UPyD, partit al qual seguirà lligat “com un militant més” fins al pròxim congrés extraordinari, al juny, moment en què decidirà si hi continua afiliat o, per contra, busca el seu espai polític en un altre partit. Aquesta decisió dependrà fonamentalment de si l’equip de Rosa Díez continua al capdavant del partit o no, però també dels contactes que en els pròxims mesos pugui mantenir amb formacions com Ciutadans, amb la qual comparteix “molts més” aspectes ideològics que no pas els que els diferencien.

Després de dues setmanes en què han sigut molts els rumors sobre una possible marxa de Toni Cantó a Ciutadans, la pregunta sobre els seus plans de futur era obligada. L’actor va evitar parlar dels seus plans a mitjà i llarg termini però, després d’insistir que ell seguirà sent militant d’UPyD almenys fins al juny, va reiterar la necessitat d’una confluència electoral entre el seu partit i Ciutadans, que s’ha de tancar “a nivell orgànic” i no personal. D’aquesta manera, Cantó va voler desmentir les informacions que apuntaven que ell, juntament amb altres militants d’UPyD del País Valencià, estava impulsant una plataforma a través de la qual donar suport a Ciutadans.

Bona relació amb Rivera

El que no va desmentir, però, és la bona relació que manté amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, amb el qual -va dir- parla “de tant en tant des de fa moltíssims anys”. En alguna d’aquestes converses és més que probable que hagin parlat de la convulsa situació d’UPyD i de la possible incorporació de l’actor a Ciutadans, malgrat que Cantó va assegurar ahir per activa i per passiva que en els últims dies no havia “negociat res” amb Rivera i que ni tan sols es planteja la possibilitat de passar en aquests moments a Ciutadans.

Això no vol dir que la marxa de Toni Cantó a Ciutadans no es pugui fer mai realitat, ja que el mateix interessat va dir que és una opció que no preveu “en aquest moment”. A més, amb la renúncia als càrrecs electes d’UPyD només li quedaria sol·licitar la baixa per poder-se afiliar a Ciutadans.

Divisió en el si del partit

L’anunci de Toni Cantó tampoc va servir perquè per un dia el missatge a UPyD fos unànime. Rosa Díez es va limitar a lamentar la “pèrdua” que suposa la marxa de Cantó, a qui va qualificar com “un gran parlamentari” i un “gran company”. Per la seva banda, la diputada crítica Irene Lozano, que fa unes setmanes va presentar la dimissió de la direcció del partit, va lamentar la “ceguesa” de Díez per seguir endavant amb una estratègia que està provocant la sortida “dels millors” d’aquesta formació. A la renúncia de Cantó s’hi va sumar ahir la creació d’una gestora a Andalusia per l’acumulació de dimissions en la direcció territorial d’UPyD.

Ciutadans, el gran beneficiat a València

La decisió de Toni Cantó de renunciar a ser el candidat d’UPyD a la Generalitat Valenciana deixa la formació magenta quasi escapçada a València -on l’antiga direcció ja va marxar per afiliar-se a Ciutadans- i dóna ales al partit d’Albert Rivera, que aspira a convertir-se en una de les grans sorpreses en les eleccions del 24 de maig. I és que la decisió de Cantó de no concórrer en els comicis com a cap de llista farà que UPyD perdi projecció mediàtica i que per tant molt probablement les seves aspiracions electorals continuïn a la baixa. Ara el vot que Cantó aconseguia retenir perquè era un candidat més conegut que Carolina Punset -l’aposta de Ciutadans- probablement acabarà en mans del partit d’Albert Rivera.

stats