El català a l'audiovisual

Pressió del Govern i els comuns al PSOE per la llei de l'audiovisual

Aragonès va demanar a Sánchez el dia de la taula de diàleg que aturés el projecte

Barcelona / MadridSuperada la controvèrsia per l’aeroport del Prat amb la paralització de la inversió, la nova llei de l’audiovisual espanyola emergeix com el nou punt de tensió entre el govern de Pedro Sánchez i la Generalitat. El conflicte està en el fet que l’executiu espanyol no preveu en la normativa una protecció específica per al català, i això ha fet saltar totes les alarmes a Catalunya. Amb aquests ingredients, ERC i Unides Podem han establert en els darrers dies diverses vies de pressió a la Moncloa perquè rectifiqui. Es va salvar la primera pilota de partit evitant que dimarts es tramités la llei al consell de ministres, però el desenllaç segueix sent incert.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La polèmica esclata dilluns quan El Periódico publica que l’esborrany de la llei està a punt i no inclou les demandes de la Generalitat pel que fa al català. La preocupació per la qüestió, però, ja feia dies que s’havia instal·lat a Palau. En concret tot s’intensifica a partir del 31 d’agost, quan una breu menció en la relació d’acords del consell de ministres aixeca més d’una suspicàcia. El govern espanyol acorda aquell dia sol·licitar al Consell d’Estat l’emissió d’un dictamen amb “caràcter urgent” –abans del 14 de setembre– en relació a l'avantprojecte de llei de l’audiovisual. El tràmit és ordinari, però significa que el govern espanyol ja té la llei a punt i la Generalitat comença a ser conscient que no s’estan acceptant les seves demandes. Ja a finals de mes, ERC trasllada a l'executiu espanyol que si no hi ha canvis no s'aprovarà.

Cargando
No hay anuncios

La preocupació augmenta fins al punt que es decideix que sigui un dels temes que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, li exposi a Pedro Sánchez en la reunió de la taula de diàleg del dia 15 de setembre al Palau de la Generalitat. En sortir de la trobada, tots els focus són per als temes vinculats al Procés, però a dins el president català ja ha exigit a Sánchez que pari la maquinària per aprovar la llei i en replantegi el contingut.

Els comuns també decideixen intervenir i ho fan l’endemà, dijous 16, quan tenen constància a primera hora del matí que a la reunió de secretaris i subsecretaris s’abordarà l’avantprojecte per aprovar-lo al consell de ministres de dimarts passat. Fonts de l’espai lila indiquen que la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, s’hi implica i insta el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a descartar-ho. Asseguren que a l'anomenat consejillo de dijous es viu certa tensió. Després que s’aturi, el dissabte hi ha contactes entre la Generalitat i el govern espanyol, i dimarts, quan la polèmica ja ha explotat, tornen a parlar-ne. L'avantprojecte no anirà al consell de ministres i, fonamentalment, es guanya temps. 

Cargando
No hay anuncios

Fonts del govern de l'Estat apunten que el projecte podria anar, ara sí, al consell de ministres d'aquí a dues setmanes. Fonts d'Unides Podem expliquen que aquest dijous o divendres mantindran una trobada amb Bolaños per plantejar les seves reivindicacions, que van en la mateixa línia que les de la Generalitat: que del 30% d'obres europees a les plataformes, o bé la meitat sigui en castellà i l'altra meitat en llengües cooficials, o bé que el percentatge es fixi en funció del pes poblacional; que s'estableixi una cogovernança del CAC amb la CNMV i que l'1,5% dels ingressos anuals de les plataformes que el govern espanyol volia dedicar a finançar RTVE es dediqui en part als canals autonòmics.

La partida catalana

Com en moltes de les controvèrsies amb el govern espanyol, ERC i JxCat difereixen en la resposta. Els primers són partidaris de negociar la llei amb la Moncloa fins al darrer minut si cal, mentre que Junts vol aprovar un decret català sobre la matèria que inclogui les demandes de la Generalitat, però que entraria en col·lisió amb la norma estatal. Per tant, una partida que ara és sobretot Generalitat-Estat, podria ser un nou motiu de controvèrsia a Catalunya de portes endins. Aquest dimarts la diputada de Junts al Congrés Míriam Nogueras ha avisat que si la llei de l'audiovisual espanyola no protegeix el català, el seu partit directament “no negociarà” els pressupostos generals. El PSC ha intentat rebaixar la temperatura amb el seu líder al Parlament, Salvador Illa, que ha assegurat a Onda Cero que té “tota la confiança” que la norma protegirà les llengües cooficials.