Política 27/01/2016

Puigdemont i Arrimadas exploren acords puntuals però xoquen pel rumb independentista del Govern

La líder de Ciutadans assegura que el president de la Generalitat li ha traslladat que no pensa liderar la negociació per un nou model de finançament. Tots dos s'han reunit durant més d'una hora

G.pruna / O.march
4 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas / CRISTINA CALDERER

BarcelonaOposició frontal a qualsevol aspecte relacionat amb el procés sobiranista però mà estesa per arribar a acords puntuals en aspectes com la reforma del model de finançament. Aquest ha estat el missatge que ha traslladat la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la reunió de més d'una hora que tots dos han mantingut al Palau de la Generalitat. La consellera de la Presidència i portaveu de l'executiu, Neus Munté, ha insistit que hi ha "itineraris comuns" més enllà del procés que poden desembocar en acords entre el Govern i el principal partit de l'oposició. Aquests àmbits, segons Munté, són el canvi climàtic, el pla de xoc social, la millora en infraestructures, la lluita contra el frau fiscal i el terrorisme jihadista. Arrimadas ha fet èmfasi en els mateixos aspectes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la reunió, que la cap de l'oposició ha titllat de "cordial", Ciutadans ha presentat a Puigdemont un document amb cinc eixos que, sota el seu criteri, han de marcar l'actuació del Govern: actuacions en l'àmbit social com ara la reforma de la renda mínima d'inserció; en l'àmbit de la creació d'ocupació; la lluita contra la corrupció; estabilitat i respecte a la llei i la justícia; donar suport al Govern en aquells aspectes que vulgui negociar amb el govern espanyol com ara el model de finançament i les infraestructures com el corredor del mediterrani.

En aquest últim aspecte, Arrimadas ha explicat que el president de la Generalitat ja li ha traslladat que el Govern no té intenció de liderar la negociació per a un nou model de finançament. Tanmateix, la líder de Ciutadans ha traslladat a Puigdemont que no tindrà la complicitat de l'oposició "si segueix amb el camí il·legal" cap a la independència. De fet, la líder de l'oposició ha reconegut irònicament que no ha pogut convèncer Puigdemont perquè "deixi de ser independentista".

Descarta donar suport als pressupostos

Dins d'aquests acords puntuals amb el Govern, Arrimadas ha descartat que Ciutadans doni suport als pressupostos, ja que preveu que evidenciïn que la prioritat de l'executiu de Carles Puigdemont segueix sent la independència. "Tampoc crec que el Govern esperi el nostre suport en els pressupostos", ha apuntat. "Esperem que les desavinences no evitin que ens posem d'acord en aspectes que afecten el dia a dia de les persones", ha afegit la consellera de la Presidència, que ha demanat "continuïtat" en el treball parlamentari i polític entre el principal partit de l'oposició i Junts pel Sí en els temes "centrals".

Després d'anys en la marginalitat i sense gairebé marge per negociar al Parlament, Ciutadans aspira a jugar aquesta legislatura un paper principal d'interlocució tant amb la resta de l'oposició com amb el president de la Generalitat. "Tenim predisposició total a parlar i a dialogar", ha afirmat Arrimadas. Puigdemont ha estès la mà a Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) per fer uns pressupostos "expansius", però el pol d'esquerres ja ha arrufat el nas davant la negativa de l'executiu a reformar l'impost de successions, tal com demana la CUP.

En l'últim ple del Parlament, la líder de Ciutadans ja va estendre la mà a Puigdemont i va obrir la porta a que el partit taronja pugui arribar a acords amb el Govern en aspectes concrets com ara la defensa d'un nou model de finançament. Uns acords, però, que vol compatibilitzar amb l'oposició frontal a qualsevol aspecte relacionat amb el procés sobiranista, on Ciutadans ja ha remarcat que no donarà treva.

"Declaració d'intencions" prèvia a la convocatòria de les constituents

La consellera de la Presidència ha negat que hi hagi "discrepàncies" al Govern pel full de ruta sobiranista. Munté ha indicat que hi haurà una "declaració d'intencions" prèvia a la convocatòria de les eleccions constituents que en cap cas serà "unilateral". En aquest sentit, la portaveu de l'executiu ha assegurat que de la declaració del 9-N aprovada amb els vots de Junts pel Sí i la CUP tampoc es parla en termes "unilaterals" perquè "no seria ben vist a Europa". "Després de les constituents es dóna pas a l'elaboració d'una Constitució que haurà de ser refrendada. La convocatòria d'eleccions constituents implica una declaració d'intencions molt clara per ser independents", ha assenyalat.

Interlocutors a Madrid

Munté, com ja va fer ahir en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, ha evitat fer valoracions sobre la governabilitat a l'Estat i el ball de pactes obert. En el transcurs de la reunió amb Arrimadas, Puigdemont ha demanat "estabilitat" a les institucions espanyoles i tenir un interlocutor "al més aviat possible".

Ronda de contactes

La reunió entre Puigdemont i Arrimadas suposa el tret de sortida a la ronda de contactes que el president de la Generalitat mantindrà amb els partits. Puigdemont, que ahir ja es va trobar amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, té previst també reunir-se a Palau amb els agents econòmics i socials, amb qui ja ha començat a mantenir alguns contactes per intentar destensar la relació amb ells i explicar-los el projecte independentista.

stats