Política20/12/2011

Rajoy, investit president del govern espanyol

El candidat ha rebut els vots a favor dels 185 diputats del PP, el d'UPN i el de Foro Asturias, el partit d'Álvarez-Cascos. Tots els diputats catalans excepte els del PP hi han votat en contra

Joan Rusiñol/ferran Casas

MadridMariano Rajoy ja és el sisè president del govern espanyol de la democràcia. Sense sorpresa, i a cavall de la majoria absoluta que va aconseguir el 20 de novembre, ha estat investit per la majoria del Congrés a la primera votació. Li han donat suport els diputats del PP, el d'UPN (que es va presentar en coalició amb els populars) i el de Foro Asturias de l'exsecretari general del PP, Francisco Álvarez-Cascos. El PSOE, CiU, IU-ICV-CHA, ERC-RCat-Catalunya Sí, Compromís, UPyD, BNG i Geroa Bai han votat en contra. El PNB i Coalició Canària s'han abstingut, com també ho han fet els abertzales d'Amaiur amb l'argument que no els pertoca a ells triar el president espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant aquests dos dies de debat, el nou president del govern espanyol ha estirat el braç a la majoria de grups polítics –sobretot al PSOE, CiU i el PNB– però sense concrecions i sense compromisos concrets. En el cas de Catalunya, Rajoy va esquivar garantir un pagament immediat dels diners de l'addicional tercera i va tancar la porta, de moment, al pacte fiscal, fet que ha portat els nacionalistes catalans a votar en contra de la investidura. De fet, durant el discurs de la primera jornada ja va deixar clar que la despesa només augmentarà a la partida de pensions. La resta està sotmès a possibles retallades. Com asseguren des del PP, la despesa corrent de tots els departaments serà "pentinada".

Cargando
No hay anuncios

Aquesta tarda, Rajoy aprofitarà per tancar definitivament l'organigrama del seu govern (havia promès avançar-ne l'estructura aquests dos dies però no ho ha fet). Demà, jurarà el càrrec al Palau de la Zarzuela davant del rei i després anunciarà la llista dels ministres. Dijous prendran possessió els titulars dels ministeris i divendres es faran la foto de família a la Moncloa, abans del primer consell de ministre de la nova etapa del PP al govern de l'Estat.