En directe
El camí dels indults
23/06/2021

La sortida dels presos polítics, i totes les reaccions, minut a minut

🔴 En directe | Relleu de carteres al govern espanyol

La remodelació a fons de l'executiu espanyol pren forma de manera oficial aquest dilluns. Els nous ministres del president espanyol, Pedro Sánchez, han pres possessió del càrrec aquest dilluns al matí i demà dimarts ja tindran veu en el que serà el seu primer consell de ministres. Són set cares noves, "rejovenides" com ha defensat l'executiu, que formaran part d'aquesta nova etapa de la legislatura que comença i que té per objectiu impulsar l'economia i la recuperació, després d'una de les pitjors crisis de les últimes dècades.

🔴 En directe | Relleu de carteres al govern espanyol

La remodelació a fons de l'executiu espanyol pren forma de manera oficial aquest dilluns. Els nous ministres del president espanyol, Pedro Sánchez, han pres possessió del càrrec aquest dilluns al matí i demà dimarts ja tindran veu en el que serà el seu primer consell de ministres. Són set cares noves, "rejovenides" com ha defensat l'executiu, que formaran part d'aquesta nova etapa de la legislatura que comença i que té per objectiu impulsar l'economia i la recuperació, després d'una de les pitjors crisis de les últimes dècades.

L'entitat unionista Convivència Cívica Catalana interposa el primer recurs contra els indults

El primer recurs contra l'indult als presos polítics no ha vingut de la mà de cap dels tres partits -PP, Cs i Vox- que l'havien anunciat i aviat el tindran sobre la taula, sinó de l'entitat unionista Convivència Cívica Catalana, presidida per l'advocat Ángel Escolano. L'organització ha anunciat la presentació d'un recurs contenciós-administratiu davant del Tribunal Suprem en contra de la mesura quan no fa ni 24 hores que ha estat publicada al Butlletí Oficial de l'Estat. En un comunicat, considera que la concessió dels indults significa un greuge contra "la part de la societat catalana que va patir en carn pròpia els greus fets del mal anomenat Procés", i denuncia que es doni un "tracte de favor totalment injustificat" als presos polítics.

El camí dels indults

Sant Vicenç dels Horts dona la benvinguda a l'indultat Oriol Junqueras

Un centenar de veïns de Sant Vicenç dels Horts han donat la benvinguda al president d'ERC, Oriol Junqueras, dues hores després de sortir de la presó de Lledoners. El líder republicà ha estat rebut per un passadís fet per coneguts i familiars, sense cap membre del govern municipal, abans de saludar la gent que s'ha concentrat davant l'Ajuntament i abraçar-se amb el seu pare, Artur, i l'exalcaldessa del municipi, Maite Aymerich. Junqueras ha tornat a agrair el suport rebut i s'ha compromès a "reconstruir complicitats" i seguir treballant pel futur de Catalunya. En declaracions als mitjans, el pare de Junqueras ha comparat el seu perdó amb l'1-O i ha dit que per a la família "és una victòria". "La taca és que aquest privilegi no arribi als represalitats i exiliats", ha afegit.

El camí dels indults

Cuixart es reuneix amb una de les joves que van ser empresonades en les protestes per la sentència de l'1-O

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, s'ha reunit amb la Xènia, una de les joves que van ser empresonades durant les protestes per la sentència, com ha explicat al seu compte de Twitter amb l'objectiu de recordar les més de tres mil persones represaliades. "Just sortir de presó, amb la @XeniaLlibertat i els més de 3.000 represaliats. Cap indult ens farà callar. Des de la societat civil seguirem alçant la veu i el puny per fer-nos lliures! Gràcies al jovent del país per no defallir ", ha escrit.

▶️ Així han sigut les sortides dels presos polítics de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras. Segueix l'última hora aquí, minut a minut

Recupera, en aquest vídeo, com han sortit dels centres penitenciaris els nou presos polítics aquest migdia.

El camí dels indults

La història de la senyera que ha acompanyat els discursos dels presos polítics

La senyera que hi havia al micròfon des d'on han parlat els presos polítics l'ha penjada el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. L'entitat explica que té un significat molt especial: per a Cuixart, perquè és la senyera que tenia ell de petit a l'habitació de casa i que cada estiu de jove quan viatjaven amb les seves germanes feia córrer per tot arreu. Durant aquests tres anys i mig la senyera ha estat a la cel·la i avui Cuixart ha volgut que presidís els discursos juntament amb la flama del Canigó com a símbol d'agermanament dels Països Catalans a través de la seva llengua.

23 Jun 2021
El camí dels indults

Més d'11.000 dies acumulats a la presó: el preu per haver organitzat un referèndum

Aleix Moldes

Cs insisteix en el recurs contra els indults i presentaran una sentència del TC perquè se'ls reconegui com a part afectada

"Hem pogut veure per televisió la sortida dels polítics presos a les presons catalanes", ha dit el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que ha considerat que han tingut "un discurs més de victòria a victòria que de concòrdia a concòrdia". "Han sortit reforçats, embravits, feien el signe de la victòria amb els dits", ha lamentat, i ha afegit: "Avui estan eufòrics aquells que van donar un cop a la democràcia, i tristos i desanimats els catalans que vam patir les conseqüències del cop". Per a Cs, "avui és un dia trist per a la democràcia, només feliç per als que la van atacar". Pel que fa al recurs contra els indults que ahir va anunciar Cs, Carrizosa ha argumentat que es presentaran com a part directament afectada –cosa que requereix el Tribunal Suprem per acceptar recursos– basant-se en una sentència del Tribunal Constitucional que "reconeix" que els drets dels seus diputats "van ser vulnerats per les persones jutjades pels greus delictes que van portar a condemnar-les".

Aragonès reclama que "no hi hagi mai més cap pres polític a Catalunya"

El president Pere Aragonès s'ha desplaçat aquest dimecres a Lledoners per rebre els presos polítics en la sortida de la presó. Des d'allà ha fet una declaració institucional després de l’acte dels presos en què ha demanat “que no hi hagi mai més cap pres polític a Catalunya”. També ha reclamat trobar una solució política al conflicte que sigui “democràtica”.

23 Jun 2021

La sortida dels presos polítics en imatges

Junqueras: "Continuarem treballant per l’amnistia, per tots els companys a l’exili i represaliats"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dimecres que l'obtenció dels indults no canvia res en la lluita contra la independència sinó que "tot continua". “Continuarem treballant per l’amnistia, per tots els companys a l’exili i represaliats. Treballem per la llibertat d’aquest país”, ha proclamat. En el terreny dels compromisos de futur, ha defensat que el Procés continua: “Continuarem al costat de tota la gent d’aquest país, sense excloure ningú, per fer realitat el somni de la república catalana”.

Romeva garanteix que l'indult no afectarà el seu compromís independentista: "El camí és irreversible"

L'exconseller Raül Romeva ha dedicat les seves primeres paraules a la sortida de la presó als centenars de persones encara encausades pel Procés i ha assegurat que surten per treballar per acabar amb la repressió i fer possible l’amnistia i l’autodeterminació. “Avui seguim anant a totes”, ha proclamat. “Seguim sumant perquè la república no és una opció, és una necessitat”, ha conclòs. Per al conseller “el camí és irreversible i el culminarem més d’hora o més tard”.

Turull surt de la presó carregant contra el Suprem: "És el Guantánamo de la justícia"

L'exconseller Jordi Turull ha sortit aquest dimecres de la presó de Lledoners i ho ha fet carregant contra con el Tribunal Suprem, que és qui el va sentenciar: "És el Guantánamo de la justícia". També ha assegurat que la llibertat no serà plena fins que s'aconsegueixi el lliure retorn dels exiliats i ha avisat que, malgrat que el seu indult es condicionat, revisable i parcial, el seu compromís amb l'1-O no és "ni condicionat, ni revisable, ni parcial".

Rull: "Qui ha de demanar perdó és qui va picar els votants de l'1-O"

L'exconseller Josep Rull ha sortit de la presó aquest dimecres assegurant que té les conviccions "més fortes que mai" i convençut que no ha de demanar "perdó per res". "Qui ha de demanar perdó és qui va picar els votants de l'1 d'Octubre", ha dit. També ha assegurat que seguiran lluitant per la independència: "I l'aconseguirem".

Joaquim Forn: “No hem canviat d’opinió, continuarem pensant el mateix i lluitant per la independència”

L'exconseller d'Interior Joaquim Forn ja és fora de la presó. Les seves primeres paraules han sigut per assegurar que, malgrat l'indult, no canviaran en cap cas les seves conviccions independentistes. "No hem canviat d’opinió, continuarem pensant el mateix i lluitant per la independència”, ha proclamat davant les persones que l'esperaven a la sortida.

El camí dels indults

Dolors Bassa: "Sortim nou persones però n'hi ha moltes més d'encausades"

Tot just creuar l'última porta de seguretat de Puig de les Basses, l'exconsellera Dolors Bassa ha deixat clar que "la repressió no s'ha aturat": "Estem en una cursa d'obstacles, aquest és el primer pas, però mai podem oblidar que sortim nou persones però en queden moltes més d'encausades", ha recalcat. Davant d'unes 150 persones entre amics, familiars i polítics, Bassa també ha demanat que es retirin les euroordres i la resta de causes com les que ha engegat el Tribunal de Compts. De fet, Bassa ha dit que ella haurà d'anar-hi el dia 29: "És una ignomínia". Abans de marxar cap a Torroella de Montgrí, el seu poble, l'exconsellera ha recitat Miquel Martí i Pol perquè "són paraules que s'han dit fa poc però vull dir-les bé" –ha etzibat en referència al discurs de Pedro Sànchez al Liceu–: "Som on som perquè tot està per fer i tot és possible".

El camí dels indults

Forcadell abandona Wad-Ras entre aplaudiments

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha abandonat Wad-Ras entre els aplaudiments de la primera plana política de l'independentisme, amb molts consellers a les portes del centre. L'expresidenta ha explicat que el primer que vol fer és estar amb la seva família i anar a veure la seva mare.

Jordi Sànchez: "Avui sortim amb la cara ben alta i determinats"

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha sortit aquest dimecres de la presó assegurant que no acceptaran “cap silenci” a canvi de cap indult. Ha agraït el suport de la gent que s’ha manifestat cada dia a Lledoners des que van arribar al centre penitenciari de Lledoners el 2018. “Gràcies a qui no ha fallat cap vegada, ni amb els errors que hem pogut cometre des de la presó. Avui sortim amb la cara ben alta i determinats”, ha expressat Sànchez

El camí dels indults

Forcadell, a les preses amb qui ha compartit centre penitenciari: "No les oblidaré, m'han ajudat a ser més forta"

"Des que soc a la presó ser feminista té més sentit que mai", ha afirmat Carme Forcadell a la sortida de Wad-Ras. L'expresidenta de la cambra ha tingut un record per a totes les preses amb qui ha compartit centre penitenciari: "No les oblidaré", ha dit, per després assegurar que l'han ajudat a ser "més forta i empàtica".