Política 02/10/2017

Brussel·les condemna l'actuació policial: "La violència mai pot ser un instrument en política"

La Comissió Europea fa una crida al diàleg i reclama "unitat"

Laia Forès
2 min
El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesLa Comissió Europea ha carregat durament contra l'actuació policial d'aquest diumenge a Catalunya per intentar evitar el referèndum que ha deixat més de 800 ferits. "Al marge dels aspectes legals del referèndum [...], la violència mai pot ser un instrument en política", ha assegurat aquest dilluns el portaveu de l'executiu comunitari, Margaritis Schinas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És el primer missatge que envia la Comissió Europea per recriminar a l'Estat l'ofensiva contra el referèndum. Tot i la claretat del missatge contra la violència policial, Brussel·les continua defensant les tesis del govern espanyol i ha evitat oferir-se com a mediadora o implicar-se en el conflicte polític, tal i com li havia demanat el Govern.

La CE ha reclamat diàleg polític, "unitat i estabilitat" i ha demanat posar fi a les divisions: "Fem una crida a tots els actors rellevants perquè passin ràpidament de la confrontació al diàleg", ha dit el portaveu.

Schinas, però, no s'ha mogut de la posició de les últimes setmanes en què Brussel·les ha repetit una vegada i una altra que qualsevol solució ha de respectar la Constitució espanyola. "La votació d'ahir no va ser legal", ha subratllat. El portaveu també ha dit que l'executiu comunitari continua pensant que el referèndum és un "afer intern" de l'estat espanyol "que s'ha d'abordar en línia amb l'ordre constitucional espanyol".

Juncker parlarà avui amb Rajoy

Segons ha anunciat Brussel·les, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, parlarà aquesta tarda per telèfon amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per tractar els fets d'aquest diumenge a Catalunya.

El portaveu també ha reiterat que si Catalunya s'independitza d'Espanya amb un referèndum pactat, quedarà automàticament fora de la Unió Europea. En realitat, els tractats europeus no especifiquen aquest escenari, però una resposta oficial del 2004 dels serveis jurídics de la CE apuntava a que si una regió europea s'independitzava "no s'aplicarien més els tractats europeus" i, per tant, en quedaria fora.

Condemna de la violència i crida al diàleg dels líders europeus

Per primera vegada, líders europeus com els primers ministres de Bèlgica o Eslovènia van condemnar aquest diumenge la violència policial per reprimir el referèndum i van fer una crida al diàleg. Des del Parlament Europeu, diferents eurodiputats també han criticat l'actuació policial i han reclamat una solució política.

stats