Política16/09/2017

El Síndic de Greuges fa un "crit d'alerta" a les instàncies europees per "greus vulneracions de drets fonamentals"

La carta fa referència a la prohibició d'actes, els escorcolls en impremtes o la citació dels alcaldes

Acn

BarcelonaEl Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha denunciat davant les instàncies europees de defensa de drets "les greus vulneracions de drets i llibertats fonamentals que s'estan cometent a Catalunya i a l'Estat". La missiva s'adreça al comissari de drets humans del Consell d'Europa, al director de l'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, al Defensor del Poble Europeu, a tots els 'ombudsmen' europeus, al Defensor del Poble d'Espanya i als defensors autonòmics. El Síndic explica que fa "un crit d'alerta" als seus homòlegs i fa una "apel·lació" perquè totes les institucions que hi estan implicades "abordin de manera immediata el necessari diàleg polític".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al text es fa referència a l'ordre de la fiscalia de citar més de 700 alcaldes a declarar, als escorcolls en impremtes i a l'ordre d'interceptar comunicacions sense autorització judicial, entre d'altres. Ribó també fa referència a la prohibició cautelar d'un acte a Madrid en favor del dret a decidir o en "l'aparent prohibició" a TV3 i Catalunya Ràdio "d'informar sobre qualsevol acord o actuació que permeti la preparació o celebració del referèndum d'autodeterminació". El Síndic considera que poden ser mesures manifestament contràries a drets fonamentals reconeguts en la Constitució i l'Estatut, i també en els tractats internacionals ratificats per Espanya, en particular el Conveni Europeu de Drets Humans.

Cargando
No hay anuncios

A més, es tracta de mesures contràries a les conclusions d'un recent informe del Comitè d'Afers Jurídics i Drets Humans de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. "Cal recordar que les llibertats ideològiques d'expressió, reunió i informació són pilars de la democràcia i que l'actuació judicial i la persecució de presumptes fets delictius ha d'estar inspirada pel principi de proporcionalitat", apunta Ribó.

El Síndic s'ha compromès a continuar analitzant les actuacions de les autoritats públiques que tenen incidència a Catalunya pel que fa a l'afectació i la garantia dels drets humans, i tramitarà qualsevol consulta i queixa fins als àmbits europeus, si escau.