En directe
Pressupostos catalans
17/11/2021

Totes les reaccions a l'esmena de la CUP als pressupostos, en directe

16 de novembre de 2021

17 Nov 2021
Segueix aquí totes les reaccions del dimecres 17 de novembre

Totes les reaccions a l'esmena de la CUP als pressupostos, en directe

Xavi Tedó

Salvador Illa compareix demà al matí en ple debat sobre el futur dels pressupostos

El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha convocat els mitjans demà a les 8.30 hores del matí, poc abans de la sessió de control al Parlament, en una compareixença per marcar el posicionament dels socialistes en relació als comptes de la Generalitat. Després que la CUP hagi anunciat l'esmena a la totalitat, i malgrat que els cupaires i el Govern s'han emplaçat a seguir negociant, els socialistes mantenen la mà estesa per tirar endavant els números.

El Govern urgeix la CUP a concretar les condicions per retirar l'esmena a la totalitat

La reunió entre el Govern i la CUP a Palau ha servit al president Pere Aragonès i el conseller d'Economia, Jaume Giró, per traslladar a la CUP la voluntat de seguir negociant per intentar desbloquejar la tramitació dels pressupostos. Així ho han explicat fonts de l'executiu després de la trobada, que ha durat una hora i mitja, i han afegit que també s'ha urgit els cupaires a "concretar" la seva voluntat de mantenir la negociació després d'haver anunciat l'esmena a la totalitat. És a dir, a detallar les condicions per retirar-la. Aragonès i Giró, segons les mateixes fonts, han expressat la importància d'aprovar els comptes per donar així compliment a l'acord d'investidura i, en aquest sentit, s'ha traslladat a la delegació anticapitalista -formada per Eulàlia Reguant i Dolrs Sabater- la "urgència" d'arribar a un acord donat el calendari: dilluns acaba el termini per decidir sobre les esmenes a la totalitat. Les dues parts s'han emplaçat a seguir en contacte.

Punt final a les reaccions dels grups parlamentaris al 'no' de la CUP a la tramitació dels comptes

Amb el torn de Junts han acabat les reaccions dels grups parlamentaris al no de la CUP a la tramitació dels pressupostos. Pel faristol de la cambra hi han passat primer els cupaires per explicar els resultats de la votació, després Cs i Vox per refermar la seva esmena a la totalitat i més tard els comuns i el PSC per obrir-se a negociar els comptes amb algunes condicions. A la tarda ha sigut el torn d'ERC i JxCat, que han insistit que la prioritat de l'executiu continua sent negociar els pressupostos amb la CUP.

S'acaba la reunió al Palau de la Generalitat entre la CUP i el Govern

La reunió entre la CUP i el Govern al Palau de la Generalitat per abordar els pressupostos ja s'ha acabat. El president, Pere Aragonès, i el conseller d'Economia, Jaume Giró, s'han reunit amb una delegació dels cupaires encapçalada per les diputades Eulàlia Reguant i Dolors Sabater després que la militància anticapitalista hagi decidit presentar una esmena a la totalitat als comptes del 2022. El Govern volia conèixer de primera mà la decisió dels cupaires, mentre que la CUP reclama a l'executiu que es mogui si vol que retiri l'esmena a la totalitat: Reguant aquest matí ha demanat gestos en el model de país (retirar la candidatura dels Jocs d'Hivern i el Hard Rock), no normalitzar les relacions amb l'Estat i fer passos cap a un nou referèndum unilateral.

Junts diu que és ERC qui ha de preservar el preacord amb la CUP per desencallar els comptes

Junts mai ha fet seu el pacte d'investidura entre ERC i la CUP i ara els de Carles Puigdemont el situen com un dels causants del bloqueig en la negociació dels comptes. Concretament, la portaveu de JxCat Mònica Sales ha dit que és ERC qui ha de preservar el seu particular pacte amb la CUP per desencallar els pressupostos. "Hi ha dos pactes diferents, un de Junts-ERC i el pacte previ d'ERC amb la CUP. Nosaltres la part d'acord l'hem complert, i ara hem de veure com preserven aquest acord previ", ha assegurat Sales, que ha reiterat que qui "va encapçalar el pacte previ amb la CUP no va ser Junts". Alhora, ha insistit que la responsabilitat final de l'acord o el desacord correspon al president, Pere Aragonès.

Junts continua apostant per pactar els comptes amb la CUP: "No enviarem el 52% a la paperera de la història"

"No enviarem el 52% a la paperera de la història". Amb aquesta afirmació, la portaveu de Junts Mònica Sales ha remarcat que l'aposta de Junts continua sent aprovar els pressupostos amb la CUP tot i el no de la militància cupaire a la tramitació dels comptes. "Encara hi ha camí per recórrer", ha afirmat Sales, i ha insistit que les bases de la CUP han apostat per donar més temps a la negociació. I davant la frase del conseller d'Economia, Jaume Giró, "o pressupostos o pressupostos", Sales ha respost: "O vetllem pel 52% independentista o vetllem pel 52% independentista". També, davant la mà estesa del PSC i els comuns, la portaveu de Junts ha contestat que la CUP "és la prioritat".

Vilalta (ERC) insisteix que continuaran "insistint fins al final" per pactar amb la CUP: "És la millor manera d'evitar les temptacions sociovergents"

La portaveu d'ERC Marta Vilalta ha rebutjat en roda de premsa qualsevol escenari de negociació dels pressupostos del Govern que no sigui amb la CUP. "Que la CUP continuï formant part de la governabilitat del país és la millor manera d'evitar les temptacions sociovergents", ha dit en un dard a Junts, i ha assegurat que descarten "aprovar o tramitar els pressupostos amb el PSC". A diferència del que va dir la setmana passada el conseller d'Economia, Jaume Giró, que va advertir que preveia aprovar els comptes amb la CUP o sense –"pressupostos o pressupostos"–, Vilalta ha defensat que des d'ERC l'escenari previst és el de "pressupostos amb la CUP": "Continuarem insistint-hi fins al final".

Vilalta (ERC), després que la CUP hagi anunciat una esmena a la totalitat als comptes: "Volem redreçar la situació"

La portaveu d'ERC Marta Vilalta ha lamentat la decisió de la CUP de presentar una esmena a la totalitat als pressupostos, encara que ha assegurat que els republicans "s'aferren" al marge que han donat els anticapitalistes de continuar negociant. "La decisió de la CUP aboca a un impàs, un moment d'incertesa, però des d'ERC volem redreçar i capgirar aquesta situació", ha dit. "Encara no ha fracassat aquesta via", ha recalcat. Ha evitat pronunciar-se sobre si exploraran possibles acords amb En Comú Podem o el PSC, i ha instat a exhaurir la via dels anticapitalistes.

16 Nov 2021
Pressupostos catalans

El PSC i els comuns posen condicions per negociar els pressupostos

Cesc Maideu

Aragonès suspèn la seva agenda de la tarda per participar en la reunió amb la CUP

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, havia de participar a les 16 h en la presentació de l'equip CMR Group Women Dakar, liderat per la pilot catalana Mercè Puig i format íntegrament per dones, que participarà en el ral·li Dakar que se celebrarà de l'1 al 14 de gener del 2022. La seva presència, però, ha estat anul·lada, perquè el president ha de participar aquesta tarda al costat del conseller d'Economia, Jaume Giró, en la reunió amb la CUP pels pressupostos.

Romero insta Aragonès a "implicar-se" per trobar majories, però avisa que "el vot del PSC i el de la CUP són incompatibles"

Per al PSC, la decisió de la militància de la CUP de presentar una esmena a la totalitat als pressupostos "trenca i invalida" la majoria de la investidura. I això, en paraules de la portaveu socialista, Alícia Romero, "qüestiona la credibilitat del president Aragonès", i recorda que va condicionar la seva investidura a l'aprovació dels pressupostos. Així, la responsabilitat ara també és de l'executiu: "Apel·lem al Govern que sigui responsable, deixi de mercadejar amb la CUP i cerqui les majories necessàries". De moment, el PSC no aclareix si presentarà una esmena a la totalitat –diuen que encara estan analitzant les partides–, però avisa que la seva decisió "no dependrà" de si el Govern els truca o no per negociar. Si arriba la trucada, Romero ha dit que despenjaran el telèfon i s'asseuran a parlar. Adverteixen, però, que el vot socialista i el de la CUP són "incompatibles", així com negociar amb el PSC i els cupaires de manera paral·lela. Sigui com sigui, ha instat Aragonès a "implicar-se" i trobar les majories necessàries. De moment, Romero ha dit que no han tingut cap contacte amb el Govern.

Vox defensa una esmena a la totalitat dels pressupostos i amenaça amb portar-los al Constitucional

El portaveu de Vox Joan Garriga ha defensat l'esmena del grup d'extrema dreta als pressupostos del Govern. Garriga ha renunciat a portar els comptes al Consell de Garanties Estatutàries, com demana Cs (que necessita el suport d'almenys un altre grup per poder-ho fer): "És un òrgan consultiu, nosaltres anem a coses pràctiques", que és portar-ho al Tribunal Constitucional. Amb tot, Garriga no ha concretat si consideren inconstitucional alguna partida i, de moment, s'ha limitat a demanar una rebaixada d'impostos.

Els comuns mantenen una esmena a la totalitat condicionada a una trucada del Govern per negociar

"Som on érem ahir, independentment dels altres partits. No ens resignem ni signem xecs en blanc, volem negociar aquests pressupostos". Aquesta és la posició dels comuns després que la militància de la CUP hagi optat per presentar una esmena a la totalitat i seguir negociant. La líder del partit lila, Jéssica Albiach, ha insistit que tenen "les línies obertes" i ha lamentat que encara no hagi rebut cap trucada del Govern. Si no arriba, els comuns presentaran una esmena a la totalitat. El motiu? Que són uns pressupostos "expansius" però no "transformadors". Ha reiterat diverses partides que han criticat durant els últims dies, com que es destinin més diners en carreteres que en trens, que no hi hagi una partida per a un dentista públic, que vagin més diners al Hard Rock que a la indústria o que no se'n destinin prou a la salut mental. "Seurem a la taula independentment del que facin la resta de forces", ha insistit Albiach, que alhora ha apuntat que "és bona idea que forces progressistes també vulguin negociar aquests pressupostos". Ha dit, però, que de moment no han tingut contactes amb el PSC.

Aragonès i Giró es reuniran aquesta tarda amb la CUP per abordar de nou els pressupostos

El president, Pere Aragonès, i el conseller d'Economia, Jaume Giró, es reuniran aquesta tarda amb la CUP per abordar de nou els pressupostos del 2022. "El Govern respecta el funcionament de la CUP, però lamentem la decisió de la militància de dir que presentaran una esmena a la totalitat a uns pressupostos que són expansius i porten el segell de la CUP", ha expressat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, i ha afegit que "encara hi ha temps" i que "no s'entendria que els cupaires no deixessin tramitar uns comptes amb els quals ha treballat braç a braç amb el Govern". "Encara hi ha temps i poden rectificar", ha sentenciat Plaja, que ha fet una crida a mantenir la "majoria independentista del 52%".

El Govern, després de la decisió dels cupaires: "Al país li calen uns pressupostos i ens hem d'entendre amb la CUP"

Després de la decisió de la CUP de presentar esmena a la totalitat als pressupostos però seguir negociant, el Govern ha assegurat que "al país li calen uns pressupostos" i que els vol tirar endavant amb l'esquerra anticapitalista. "Sense pressupostos, no hi ha transformació. Estem convençuts que els que volen la transformació del país no els bloquejaran", ha afirmat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja.

Cs anuncia esmena a la totalitat dels pressupostos i critica la "baralla entre la CUP i el PSC per decidir qui paga les fantes a Aragonès"

El líder de Ciutadans Carlos Carrizosa ha anunciat una esmena a la totalitat dels pressupostos del Govern: "I sí que és una esmena a la totalitat, i no un instrument de negociació, nosaltres no la retirarem". I ha criticat la "baralla entre la CUP i el PSC per decidir qui paga les fantes a Aragonès". "Si són uns pressupostos expansius, són uns pressupostos expansius del Procés, i no perquè apostin pels catalans sinó per la continuïtat del Procés", ha assegurat. Cs insistirà al PP i a Vox perquè li donin suport per portar els comptes al Consell de Garanties Estatutaris, denunciant "despeses en Acció Exterior frontereres amb la malversació". "Ens sembla inaudit que hi hagi a Catalunya la dreteta cobarda que té algun tipus de resistència a defensar les finances dels catalans i que els diners dels catalans vagin al que han d'anar", ha dit.

Pressupostos 2022

Cimera al més alt nivell d’ERC i JxCat després de la decisió de la CUP

Reunió al més alt nivell al Palau de la Generalitat entre Esquerra i JxCat després de la decisió de la CUP de presentar esmena a la totalitat però seguir negociant amb l’executiu. Segons ha pogut saber l'ARA, els socis de govern aborden com encarar a partir d’ara les converses amb l’esquerra anticapitalista i, si cal, buscar socis alternatius. La reunió, que ha confirmat durant la roda de premsa la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, està encapçalada pel president, Pere Aragonès, i hi ha presents el conseller d'Economia, Jaume Giró, i el vicepresident, Jordi Puigneró. També hi ha membres dels dos partits, com Sergi Sabrià, Marta Vilalta i Josep Maria Jové per part dels republicans i Jordi Sànchez, Laura Borràs i Albert Batet per part de Junts.

Eulàlia Reguant (CUP) explica que 462 persones de les onze organitzacions que conformen l'espai han votat en el procés sobre pressupostos

Eulàlia Reguant (CUP) explica que han votat 462 persones de les onze organitzacions que conformen la candidatura en el procés de consulta interna els pressupostos, però no ha especificat el total de persones que estaven convocades per participar en la votació: "Molt probablement la decepció amb aquest Govern es tradueix també amb la falta de participació". Des del partit expliquen que 509 persones han participat en les assemblees. Ha insistit en la "incapacitat col·lectiva per generar l'autodeterminació", i també ha criticat una possible ampliació de l'aeroport o impuls dels Jocs Olímpics. "És el que fa setmanes que diem i el que es reflecteix aquí", ha recalcat: "Volem poder fer una proposta que abordi aquests tres àmbits de l'esmena a la totalitat i ens emplaci a desencallar la situació". "En les pròximes hores els espais de negociació de la candidatura es reuniran per trobar la fórmula per desencallar la situació", ha recalcat.

La CUP no descarta retirar l'esmena a la totalitat si la negociació amb el Govern avança

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha afirmat que si les negociacions amb el Govern avancen i hi ha "canvis substancials" no descarten retirar l'esmena a la totalitat i facilitar la tramitació dels pressupostos. En tot cas, avui la coordinadora oberta parlamentària (COP) es reunirà i concretarà les propostes que podrien satisfer els cupaires: "Analitzarà quins elements són útils i serveixen per desencallar la situació". La COP també abordarà com internament els anticapitalistes afronten la negociació, i si caldran noves assemblees per decidir la posició definitiva. Tot i això, el Govern ha de decidir si obre negociacions amb altres partits com el PSC o els comuns. I aquesta ha sigut la resposta de Reguant davant d'aquesta possibilitat: "Si el que vol el Govern és aquest gir a l'esquerra i avançar cap a l'autodeterminació, ells decideixen. No sé si amb el senyor Illa avançarem gaire".