El PSC i els comuns posen condicions per negociar els pressupostos

Els socialistes afirmen que els seus vots i els de la CUP "són incompatibles"

3 min
Alícia Romero dirigint-se cap al Parlament aquest matí

BarcelonaLa decisió de la CUP de presentar una esmena a la totalitat als pressupostos i mantenir la porta oberta a continuar negociant no només no ha tancat cap interrogant sobre els comptes, sinó que n'obre de nous. I els potencials socis alternatius ja han posat les condicions damunt la taula. Mentre el PSC afirma que el seu vot i el de la CUP "són incompatibles" i no es pot engegar una negociació paral·lela amb tots dos, els comuns reclamen al Govern un seient a la taula de negociació "independentment del que facin els altres partits".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha deixat clar en roda de premsa que es presenten com a pla B i "incompatible" amb la CUP i algunes exigències dels antisistema, contraris al projecte del Hard Rock, l'impuls dels Jocs Olímpics d'Hivern i el paper dels Mossos d'Esquadra en les actuacions per desnonaments. En canvi, els comuns no posen com a condició les negociacions paral·leles que pugui tenir el Govern, i fins i tot veuen amb bons ulls que parli amb més d'una "força progressista". "Ens mantenim en una esmena a la totalitat condicionada a la possibilitat que ens truqui el Govern", ha dit la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, que ha advertit que només de despenjar el telèfon ja posaran damunt la taula la seva agenda.

Tot i que la militància de la CUP ha donat una oportunitat més a l'executiu per continuar negociant i la diputada Eulàlia Reguant no ha descartat que es pugui retirar l'esmena si les converses avancen, per al PSC s'ha "trencat i invalidat" la majoria de la investidura. Per a Romero, la "responsabilitat" no és de la CUP, sinó del Govern, que és qui ha de tirar endavant la tramitació dels pressupostos. Així, el no de la CUP qüestiona, segons el seu parer, la credibilitat del president Pere Aragonès. "Apel·lem al Govern que sigui responsable, deixi de mercadejar amb la CUP i cerqui les majories necessàries", ha dit la socialista. En aquest sentit, els socialistes han insistit en els punts "millorables" dels pressupostos, que a grans trets Romero ha resumit en aspectes relacionats amb la "reactivació econòmica i l'estat del benestar".

Albiach ha reclamat més inversió al sector industrial i ha criticat que es destinin "el triple de diners al Hard Rock que a la indústria, més inversió en carreteres que en trens, que no hi hagi un pla suficient de salut mental" i que no s'hagi trobat "cap partida per a salut bucodental". Si bé són davant uns pressupostos "expansius", ha puntualitzat la dirigent de l'espai, no són "transformadors": "En la balança s'imposa el continuisme". Tot i això, "mantenen les línies obertes". De moment, el Govern encara no ha trucat ni als comuns ni al PSC.

Cs oficialitza l'esmena a la totalitat

Qui presentarà una esmena a la totalitat i no té cap voluntat de negociar és Cs. La seva, ha reivindicat el líder taronja, Carlos Carrizosa, "sí que és una esmena a la totalitat, i no un instrument de negociació": "Nosaltres no la retirarem". Carrizosa ha criticat la "baralla entre la CUP i el PSC per decidir qui paga les fantes a Aragonès": "Si són uns pressupostos expansius, ho són del Procés", ha assegurat. Després de quedar-se sol la setmana passada demanant al PP i Vox el seu suport per portar els comptes al Consell de Garanties Estatutàries, Carrizosa ha carregat, fent seu el qualificatiu que Vox sol adreçar tant al PP com a Cs, contra la "dreta covarda", i ha acusat els dos partits de tenir reticències a "defensar les finances dels catalans". Vox, al seu torn, ha assegurat per boca del seu portaveu, Joan Garriga, que prefereixen "les coses pràctiques", com ara anar directament al Tribunal Constitucional. Amb tot, Garriga no ha concretat si han trobat alguna partida dels comptes susceptible de ser impugnada i, de moment, s'ha limitat a demanar una rebaixa d'impostos.

stats