Política 09/11/2021

Giró preveu aprovar els comptes tant si la CUP s'hi suma com si no: "Pressupostos o pressupostos"

El conseller subratlla que fins ara l'únic possible soci és la formació anticapitalista

5 min
El conseller d'Economia, Jaume Giró, durant la presentació dels pressupostos al Parlament

BarcelonaEl conseller d'Economia, Jaume Giró, va signar a finals de juny l'ordre per elaborar els pressupostos per al 2022 i des del mes de juliol ha mantingut contactes amb la CUP per intentar tancar un acord. Fins ara, quan el consell executiu ha aprovat finalment els comptes, encara no hi ha cap pacte amb l'esquerra anticapitalista que garanteixi que es puguin aprovar. Al contrari: la CUP fa setmanes que denuncia la falta d'avenços en les converses i fins i tot es decanta per presentar-hi una esmena a la totalitat que en veti la tramitació. Això vol dir que el Govern es quedarà sense pressupostos? Segons el conseller d'Economia, Jaume Giró, de cap manera. "O pressupostos o pressupostos", ha sentenciat aquest dimarts després de presentar-los al Parlament.

Emulant la declaració amb què el 2016 el llavors president, Carles Puigdemont, va fer fortuna per mostrar el seu compromís amb fer la consulta catalana amb permís de l'Estat o sense –el "referèndum o referèndum"–, Giró ha etzibat un "pressupostos o pressupostos" per donar garanties que Catalunya comptarà amb uns nous comptes el 2022 sigui com sigui. Tot i que s'ha negat a preveure de manera explícita un escenari alternatiu al de la CUP, i ha subratllat que fins ara només havia negociat amb l'esquerra anticapitalista, també s'ha mostrat convençut que altres grups poden abstenir-s'hi o votar que sí perquè es tracta del pressupost més expansiu que ha fet la Generalitat. "A Catalunya hi haurà pressupostos", ha conclòs.

El conseller d'Economia ha demanat respecte pels processos interns de la CUP, que aquest cap de setmana ha de decidir en assemblees si hi presenta una esmena a la totalitat, però també ha dit que si decideix vetar-los l'executiu "actuarà de la manera que toqui". És a dir, fent el possible per superar el primer tràmit al Parlament –el ple a la totalitat– en què només necessitaria una abstenció dels comuns o del PSC.

En tot cas, no ha volgut avançar esdeveniments ni preveure escenaris alternatius a l'esquerra anticapitalista: "Hem d'esperar, seria precipitat i innecessari que jo digués qualsevol cosa ara".

D'aquesta manera, es confirma el que aquest diari ja ha anat apuntant: que l'executiu activarà les converses amb altres grups parlamentaris si la CUP decideix vetar els comptes. Fins llavors hi haurà negociacions, perquè Giró ha apuntat que es preveuen reunions aquesta setmana amb l'esquerra anticapitalista per intentar llimar alguns aspectes. Pel que fa a les demandes que fins ara han transcendit de la CUP, Giró ha dit que veia difícil arribar als 1.000 milions en polítiques d'habitatge –però ha remarcat que la Generalitat ha incrementat el pressupost fins als 770 milions– i que en la qüestió del 061 l'executiu n'assumirà la internalització si els cupaires aproven el pressupost.

El conseller d'Economia, Jaume Giró, durant la presentació dels comptes al Parlament

Durant la presentació que ha fet al Parlament, el conseller ha fet una crida explícita als grups parlamentaris a tirar endavant els comptes del 2022 i ha assegurat que el veto només es podria entendre per qüestions "partidistes". De fet, Giró ha definit el projecte de pressupostos com el "millor de la història" de la Generalitat, amb un "caràcter social" i clau per a la "reactivació econòmica". És per això que creu que la CUP hi pot donar suport, perquè també s'hi han incorporat algunes de les seves peticions -ha dit-.

El conseller, alhora, s'ha reservat uns minuts de la intervenció per carregar contra l'Estat. Malgrat destacar l'augment de la despesa –més de 5.000 milions gràcies als fons europeus–, ha denunciat que aquests pressupostos podrien ser encara millors si Catalunya gaudís de la "plena sobirania". Ha considerat que la "subordinació" actual a l'Estat li impedeix comptar amb tots els diners que genera la seva economia i que si Catalunya fos independent ni els grups de l'oposició demanarien retornar a l'estat actual. La situació actual, ha dit, obliga la Generalitat a "pidolar" al govern espanyol: Giró ha tornat a reclamar la transferència dels fons extraordinaris per fer front a la pandèmia que, de moment, l'Estat ha negat a les comunitats autònomes.

Comptes aprovats abans de Nadal

Un cop aprovat el projecte de pressupostos al Govern s'inicia la tramitació al Parlament –la mesa ja ha admès el projecte a tràmit–. Ara els grups tenen fins al 22 de novembre per decidir si hi presenten una esmena a la totalitat –mentrestant, els consellers compareixeran en comissió al Parlament– i el mateix dia se celebrarà el ple. Si es rebutgen les esmenes, els pressupostos continuaran el seu camí natural i, si no, el projecte haurà de tornar al Govern i prorrogar els comptes del 2020.

Quina ha sigut la reacció dels grups parlamentaris? El diputat cupaire Xavier Pellicer, en roda de premsa al Parlament, ha lamentat que l'executiu hagi presentat els comptes sense tenir un acord tancat i ha posat de relleu que troben a faltar un "gir a l'esquerra" i un "avenç nacional" en les polítiques del Govern, tornant a denunciar que no es compleix el pacte d'investidura amb Esquerra. Tanmateix, no ha volgut valorar partides concretes del pressupost per no influir en el debat intern de l'organització. Pel que fa al PSC, el soci latent de l'executiu si la CUP falla, s'ha tornat a oferir per aprovar els pressupostos de la Generalitat -dilluns va dir que ho faria "a canvi de res"- i ha instat Esquerra i Junts a decidir entre la "radicalitat" de l'esquerra anticapitalista o la "centralitat" dels socialistes.

Pellicer, en la roda de premsa de valoració dels pressupostos

Ara bé, Romero ha carregat contra JxCat per oposar-se als pressupostos de l'Estat. També ho ha fet David Cid, dels comuns, que ha titllat el partit d'"hipòcrita" perquè considera que els comptes són expansius gràcies a les transferències del govern espanyol i no per "cap esforç" que faci la Generalitat. En tot cas, s'ha mostrat disposats a seure amb el Govern i ha fet una petició explícita al president, Pere Aragonès: que aparqui de forma definitiva el projecte Hard Rock al Camp de Tarragona. La resta de grups parlamentaris han mostrat la seva oposició al projecte de pressupostos, de manera que el més probable és que Cs, PP i Vox presentin esmena a la totalitat.

Alícia Romero aquest dimarts en roda de premsa

En cas que l'executiu superi el primer tràmit el 22 de novembre, la pròxima data marcada al calendari serà el 30 de novembre, quan s'acabarà el termini per presentar esmenes a l'articulat. Durant aquest període els comptes es debatran en les comissions –cada departament discutirà del pressupost en la seva respectiva comissió parlamentària– i els grups hi podran fer les seves aportacions fins a arribar al ple de la votació definitiva. El dia D serà el 23 de desembre, amb l'objectiu que els comptes entrin en vigor l'1 de gener. Queden, doncs, 44 dies encara fins a donar-hi el vistiplau, més d'un mes en què pot passar de tot.

stats