El debat intern decanta la CUP cap a l'esmena a la totalitat als pressupostos

Poble Lliure s'abstindrà en la votació i tampoc defensarà que es deixin tramitar

4 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb Eulàlia Reguant i Carles Riera, de la CUP.

BarcelonaSi en l'última consulta de la CUP la militància va avalar el preacord amb ERC i la investidura de Pere Aragonès amb el 59,31% dels vots, però amb un 38,5 % en contra i un 2,1% en blanc, la votació d'aquest cap de setmana sobre presentar o no esmena a la totalitat als pressupostos podria tenir uns resultats molt menys ajustats. Tot i la confiança, si més no en públic, d'ERC i de Junts d'aconseguir el suport de la CUP als comptes que es presentaran aquest dimarts, el debat intern acosta la formació anticapitalista a oposar-se fins i tot a tramitar-los perquè les organitzacions més proclius a sustentar la majoria independentista tampoc veuen amb bons ulls el projecte de pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'espera de si arriba una última contraproposta de l'executiu que els aboqui a replantejar-se el seu posicionament, cap dels actors que configuren la candidatura defensa els comptes. Una qüestió que s'ha de dirimir aquest cap de setmana, com va avançar l'ARA, amb una votació en què prendrà part tota la militància de la formació i de les organitzacions que donen suport a la candidatura. La mala maror dels cupaires amb el Govern per la falta de concrecions en alguns àmbits es trasllada a totes les organitzacions que configuren la llista, fins i tot a les que han mantingut posicions més transversals en favor de la unitat dels partits independentistes. És el cas de Poble Lliure (PL) o de Constituents per la Ruptura (CxR).

Segons ha pogut saber aquest diari, Poble Lliure, ferma defensora de l'assumpció de responsabilitats i que abans i després de les eleccions va posar sobre la taula la necessitat d'obrir el debat sobre l'entrada de la CUP a l'executiu, s'abstindrà en la votació interna i no es posicionarà en contra de presentar esmena a la totalitat. Aquesta decisió es veurà reflectida en les territorials on té més pes com les del Maresme-Barcelonès Nord, Nord Oriental (Gironès i comarques pròximes) o Vallès Oriental, que dissabte durant la Coordinadora Oberta Parlamentària (COP) ja es van posicionar amb vehemència a favor de l'esmena a la totalitat.

"No podem tapar la nostra inacció [la de la CUP] amb una esmena a la totalitat, però la proposta que presenta ERC és inacceptable i no volem avalar el fangar on ens vol portar perquè no hi ha cap avenç social ni nacional destacable", denuncia un dirigent de Poble Lliure, que confirma que es decantaran per l'abstenció en la votació. "ERC es contradiu perquè no es pot eixamplar la base amb les polítiques socials i ambientals d'abans que afavoreixen els de sempre", afegeix aquest membre de PL. Tot i això, lamenta que la direcció de la CUP li continuï posant "les coses fàcils" i "no prengui la iniciativa fent propostes sòlides i per la majoria" mentre adverteix que "abandonar la negociació i regalar-li la centralitat al PSC també és un error". En aquest sentit, admet que abstenir-se farà que "molt probablement" l'esmena a la totalitat als comptes prosperi, tot i que la CUP sospesa incloure una pregunta arbre en la votació que permetria l'opció de continuar negociant malgrat el no a la tramitació. Constituents per la Ruptura (CxR), que també defensa la unitat d'acció amb ERC i Junts, també és contrària a la seva tramitació. "Amb el que tenim sobre la taula és molt complicat perquè no s'està complint l'acord d'investidura que és de mínims", exposa el seu coordinador, Eduard Juvé, que confia en "un gest" del Govern.

Endavant, a favor de l'esmena

Si Poble Lliure i les territorials on està arrelat aquest partit advoquen per l'abstenció, l'esmena a la totalitat serà una realitat perquè Endavant, l'altre gran sector de la CUP, defensarà que no es tramitin. Així ho revela el seu portaveu, Lluc Gayà, a aquest diari: "Ens oposem a la seva tramitació i a la seva aprovació perquè no inclou la ruptura amb l'Estat ni amb el marc social vigent", remarca abans de denunciar que "estan molt lluny dels principis de l'acord d'investidura". Una oposició rotunda a la tramitació a la qual també se suma Lluita Internacionalista pels "incompliments del pacte amb ERC" i pel "suport dels republicans a uns comptes de l'Estat que lliuren els fons europeus a les empreses de l'Íbex-35", segons denuncia Esther del Alcázar. Muriel Rovira, coordinadora general de Pirates de Catalunya, també mostra el seu "escepticisme" amb els comptes per no recollir els compromisos a què va arribar la CUP amb ERC.

Malgrat els advertiments del grup parlamentari de la CUP, els dos socis de Govern encara confien en rebre l'aval de la formació assembleària. ERC i JxCat han reiterat que, de moment, no es plantegen cap altre escenari que no sigui el d'aprovar els pressupostos amb els anticapitalistes. "Les negociacions arribaran a bon port", ha dit la portaveu republicana, Marta Vilalta, convençuda que "hi ha marge per a l'entesa". Des de JxCat, la seva portaveu, Elsa Artadi, ha subratllat que "l'únic escenari" és un pacte amb la CUP que revalidi la majoria absoluta independentista al Parlament. Sobre la consulta de la CUP, totes dues han assenyalat que respecten "els processos interns de cada formació" i que treballaran per obtenir el seu suport. "Els nostres esforços se centren en arribar a una entesa amb la CUP perquè és amb qui vam acordar la investidura", ha destacat Vilalta abans de sentenciar que no pensen obrir converses amb el PSC o amb els comuns. "Amb qui negociem és amb la CUP", ha conclòs.

stats