La reforma del Codi Penal
Política20/01/2023

El retorn de Vidal-Quadras: "La democràcia espanyola està amenaçada"

L'expolític català és un dels impulsors de la manifestació d'aquest dissabte a Madrid contra les polítiques de Sánchez

MadridAleix Vidal-Quadras (Barcelona, 1945) és un vell conegut de la política catalana. Va ser diputat al Parlament pel PP entre el 1988 i el 1996 (quan Pujol va demanar el seu cap a José María Aznar) i després eurodiputat fins al 2014. Va abandonar el PP per discrepàncies amb Mariano Rajoy i va ser un dels fundadors de Vox, partit que també va abandonar quan no va aconseguir l'escó a les europees d'aquell any. Avui es dedica, tal com explica a l'ARA, a "l'activisme de la societat civil" i, com a membre destacat de la Fundació Fòrum Llibertat i Alternativa, és un dels organitzadors de la manifestació que aquest dissabte es farà a Madrid a favor d'"Espanya, la democràcia i la Constitució".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No hi ha dubte que amb les decisions que s'estan prenent, com ara els indults als líders independentistes, la supressió de la sedició o l'apoderament del TC, etc., el model de democràcia sorgit de la Transició està amenaçat i l'edifici constitucional en perill de demolició", explica Vidal-Quadras. Tot i això, l'expolític català considera que la manifestació no és contra Sánchez, sinó en positiu i "a favor d'Espanya i la Constitució". La implicació de Vidal-Quadras en la manifestació és tan gran que, com va publicar Infolibre, les donacions per organitzar la marxa s'han vehiculat a través d'un bizum personal seu. "De manera tramposa s'està produint una mutació constitucional per la porta del darrere. S'està desarmant l'Estat", afirma.

Cargando
No hay anuncios

Curiosament, una altra de les personalitats que està al darrere de la manifestació és l'expresidenta d'UPyD i expolítica socialista Rosa Díez. Al seu costat apareixen també noms clàssics del nacionalisme espanyol i actualment molt mobilitzats contra el que anomenen "sanchisme" com Fernando Savater o Cayetana Álvarez de Toledo i tota la plèiade d'associacions que lluiten contra la normalització lingüística a Catalunya i altres territoris de l'Estat. Vidal-Quadras reconeix que és una incògnita saber quanta gent hi acudirà, però sí que servirà de termòmetre per veure la capacitat de convocatòria de totes aquestes entitats i el grau de rebuig que provoca Sánchez. L'exdirigent del PP català també subratlla que al darrere de la mobilització hi ha el convenciment que, en contra del que afirma el president espanyol, l'amenaça independentista és ben latent. I aquí Vidal-Quadras admet que l'estratègia d'ERC de diàleg amb Madrid és més "raonable i sensata" que la de Junts, ja que "si una cosa ha quedat clara és que, governi qui governi a Madrid, la independència unilateral és inviable".

El president de Vox, Santiago Abascal, i la portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, han confirmat la seva participació en la marxa. En canvi, ni Alberto Núñez Feijóo ni la seva segona, Cuca Gamarra, tenen previst assistir-hi. El PP, que està molt incòmode amb la marxa i vol evitar una foto al costat de l'extrema dreta coincidint amb la polèmica per l'avortament a Castella i Lleó, hi enviarà una delegació de baix nivell. "Cada partit sabrà el que fa, això a nosaltres no ens preocupa", despatxa displicent Vidal-Quadras. En tot cas, vuit anys després d'abandonar Vox i veure com els seus successors van assolir l'èxit que ell no va poder, Aleix (o Alejo) Vidal-Quadras torna a la càrrega per incomodar els seus antics companys del PP. I quan s'acomiada, apareix el Vidal-Quadras irònic de sempre: "Si veniu els de l'ARA a la manifestació, també sereu benvinguts", diu rient.