Política 21/02/2023

Llarena esperarà que es confirmin els nous processaments dels exiliats abans de reactivar l'euroordre contra Puig

L'exconseller de Cultura no ha vist modificat el delicte que se li atribueix: la malversació

2 min
El jutge del Suprem Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu

MadridPablo Llarena encara esperarà unes setmanes per emetre una nova euroordre contra Lluís Puig. Tal com ha avançat El Periódico i corroboren fonts del Tribunal Suprem a l'ARA, el jutge instructor de la causa del Procés vol veure si la sala d'apel·lacions confirma el seu criteri sobre els nous processaments dels exiliats. Un cop sigui ferm, tornarà a intentar l'entrega de Puig, que a diferència de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, no té obert cap litigi al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat parlamentària perquè no és eurodiputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'euroordre contra Puig es trobava bloquejada per la qüestió prejudicial que el mateix Llarena va elevar al tribunal amb seu a Luxemburg sobre quin era el marge dels estats membres per rebutjar l'extradició. Bèlgica ho va fer fa dos anys al·legant que el Tribunal Suprem no era competent per jutjar l'exconseller i que, a més, hi havia risc que no se li respectés la presumpció d'innocència. Fa unes setmanes, el TJUE va resoldre el litigi i va donar un cert oxigen a Llarena, per bé que també va apuntar que excepcionalment es pot rebutjar l'entrega si hi ha risc de vulneració de drets a l'estat emissor de l'euroordre per a un "grup objectivament identificable", un concepte que caldrà veure si ateny l'independentisme.

Així, Llarena ja podria sol·licitar l'entrega de Puig, el processament del qual no ha canviat. La sala d'apel·lacions, probablement, s'haurà de pronunciar sobre hipotètics recursos de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat sobre la situació de l'expresident Puigdemont, els exconsellers Comín i la número 2 d'ERC, Marta Rovira. En aquests tres casos, el jutge ha retirat el delicte de sedició com a conseqüència de la seva derogació i no l'ha substituït pel de desordres públics agreujats que el Congrés va introduir al Codi Penal. En canvi, el ministeri públic i els serveis jurídics de l'Estat sí que aposten per processar-los per aquest delicte. Encara que no afecti a Puig, que només està perseguit per malversació i desobediència, Llarena prefereix esperar que es resolguin els recursos que hi pugui haver.

L'aval de Marchena

Tot apunta que la tesi del Suprem sobre els fets del Procés amb el nou Codi Penal a la mà és que els desordres públics no substitueixen la sedició –excepte per a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a qui el tribunal presidit per Manuel Marchena sí que veia pertinent atribuir aquesta alternativa– i que la nova malversació no aplica. En la revisió de la condemna als exlíders del Procés ja jutjats, Marchena també va optar per aquest criteri, i és de preveure que la sala d'apel·lacions no se sortirà del guió.

stats