Política Procés 03/05/2023

Brussel·les pot deixar en paper mullat la reforma de la malversació a Espanya

La proposta de la Comissió Europea podria afectar la reforma del Codi Penal pactada pel PSOE i Esquerra

2 min
Sánchez amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Brussel·lesEuropa pot acabar deixant en paper mullat la reforma de la malversació pactada entre el PSOE i Esquerra. La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres una nova directiva per aconseguir una harmonització més gran de les penes dels delictes de corrupció a tots els estats de la Unió Europea. Concretament, Brussel·les planteja que els delictes de malversació siguin castigats amb una pena màxima d'almenys cinc anys de presó i la modificació del Codi Penal espanyol preveu un càstig d'entre un i quatre anys per als casos en què no hi ha hagut enriquiment personal o de tercers.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Comissió Europea es limita a definir el delicte de malversació com "el compromís, el desemborsament, l'apropiació o ús per un funcionari públic de béns l'administració dels quals li ha estat designada directament o indirectament en contra de la finalitat per a la qual estaven destinats". Tot i això, encara que Brussel·les no diferencia entre si el delicte de malversació es comet per enriquiment personal o no, o per si s'ha desviat a una altra aplicació pública, sí que deixa clar que totes les penes màximes per als condemnats per aquest delicte han de tenir una "mínima pena màxima" de cinc anys. Així, si la iniciativa legislativa de l'executiu comunitari tira endavant sense canvis, l'Estat haurà de fer marxa enrere en alguns dels atenuants al delicte de malversació que va acordar amb Esquerra.

Amb tot, la directiva encara l'ha de tramitar i l'ha de votar el Parlament Europeu i ha de passar per les negociacions dels estats membres al Consell de la Unió Europea, que pot presentar esmenes i modificar de manera determinant el text final. A més, aquestes negociacions se solen allargar en el temps, sobretot quan les directives en qüestió no corren pressa o són polèmiques. D'aquesta manera, sumat al marge de temps que tindria el govern espanyol per transposar la directiva al seu Codi Penal, que es pot allargar més d'un any, l'harmonització dels càstigs als delictes de malversació de la Unió Europea ja no afectaria cap dels casos judicials oberts a dirigents independentistes.

La Moncloa ja ha reaccionat a la proposta de la Comissió Europea i recorda que el text legislatiu "no és definitiu". En tot cas, assegura que el govern espanyol "arriba amb els deures fets" a l'harmonització que vol tirar endavant Brussel·les i només hauria de modificar alguns detalls, com pujar de quatre a cinc anys la pena de malversació sense ànim de lucre.

Un paquet de mesures anticorrupció

Més enllà del delicte de malversació, Brussel·les ha presentat un paquet de reformes que fa temps que estava preparant i negociant amb els estats membres. Ha ampliat la llista de delictes de corrupció que han de recollir els diferents Codis Penals estatals i hi ha inclòs tràfic d'influències, abús de funcions, obstrucció a la justícia i enriquiment il·lícit. També ha harmonitzat les definicions de tots els delictes relacionats amb la corrupció per facilitar la lluita contra la corrupció a escala comunitària, ja que cada vegada hi ha més casos de corrupció transestatals. A més, fixa alguns atenuants o agreujants, com el fet de ser policia o autoritat pública.

stats