Política 11/06/2014

Rubalcaba: "El PSOE no trencarà el consens constitucional"

El líder del PSOE defensa que la preferència republicana del seu partit és compatible amb la monarquia parlamentària

Sara González
1 min
El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, aquest dimecres al Congrés, durant el debat per aprovar la llei d'abdicació del rei / EFE

BarcelonaEl líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha pujat al faristol del Congrés amb un clar objectiu: deixar clar que la sessió d'aquest dimecres no ha de servir per debatre sobre el model d'estat, tal i com també ha defensat el president espanyol, Mariano Rajoy. És per això que ha insistit que l'aprovació de la llei orgànica que ha de permetre l'abdicació i successió del rei Joan Carles es fa en compliment del que estableix la Constitució. "El PSOE no trencarà el consens constitucional. Ningú ens apartarà del compliment de la Constitució", ha sentenciat conscient que fins i tot des de dins del seu propi partit hi ha veus que reclamen un referèndum per debatre sobre la monarquia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba s'ha vist obligat a argumentar que tot i que el seu partit té una "preferència republicana", aquesta és "compatible" amb donar suport a la monarquia parlamentària que hi ha a Espanya. De fet, ha subratllat que tal i com està formulada la llei en cas d'abdicació d'un rei, votar en contra aquest dimecres seria un "disbarat" perquè suposaria dir al rei que "no pot abdicar".

El líder del PSOE ha afegit, a més, que l'any 1978 els espanyols ja es van expressar avalant la monarquia i que es mantindrà fidel a aquest suport. Ha demanat, però, que el relleu a la corona impliqui "un nou temps" que vagi més enllà d'un relleu generacional.

stats