Política10/07/2019

Sabrià llança un ultimàtum a JxCat per la Diputació i Pujol insisteix en la reversió dels pactes locals ERC-PSC

JxCat demana als comuns que aclareixin si permetran un govern independentista a la Diputació

Ara

BarcelonaLa batalla de la Diputació s'està lliurant, aquest dimecres, dins i fora de l'hemicicle. Després que el president de la Generalitat, durant la sessió de control, hagi instat els republicans a fer una reflexió sobre el seu rol des de la fi del 155, el president del grup republicà, Sergi Sabrià, ha donat un ultimàtum a JxCat per arribar a un acord a la Diputació de Barcelona. "ERC té una proposta sumant amb JxCat i Tot per Terrassa que té 24 vots i no es pot superar amb cap altra alternativa, i per tant queda en mans de JxCat decidir si vol que aquesta Diputació quedi al càrrec del sobiranisme o del PSC que ahir tornava" a donar una mostra "de la intensitat de la repressió a través de l'entrada de la Guàrdia Civil a les seus de la Generalitat". Sabrià ha recalcat que, per a ERC, la Diputació "no és una qüestió de cadires sinó de país". Així, Sabrià ha ofert la presidència de la Diputació a JxCat, "aquells que prioritzen les cadires": "Per tant, l'oportunitat és claríssima perquè la Diputació no sigui una institució amb els socialistes al capdavant".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha contestat que la "unitat" de l'independentisme s'ha de mantenir els "365 dies de l'any i en qualsevol institució", insistint en a ERC que reverteixi els pactes amb els socialistes als municipis. A banda d'això, també ha dit que si els comuns no deixen clar que permetran l'acord JxCat i ERC, el pacte independentista "no és possible". "Exigim a ERC parlar de reversió i també per la de la fórmula" de governar a la Diputació, ha dit.

Cargando
No hay anuncios

A parer de fonts de JxCat els comuns no garanteixen que no pactaran amb el PSC si ells opten per l’acord amb Esquerra, cosa que permetria repetir un escenari similar a Barcelona si aconseguissin els vots del PP i Cs. Malgrat que preguntats per aquest escenari, ahir en roda de premsa, els comuns van dir que aquesta possibilitat no s’ha plantejat. “No se’ns pot parlar de la unitat estratègica només a un lloc concret. Som aquí perquè ERC no va voler anar junts a les eleccions”, insisteixen les mateixes fonts.

Cargando
No hay anuncios

ERC avisa d'un "retorn a la sociovergència"

Sabrià ha demanat en declaracions a RAC1 que JxCat "deixi de mentir" quan afirma que sense el suport dels comuns el bloc independentista no pot governar la Diputació de Barcelona. "En política normalment es poden fer diferents interpretacions, però en aquest cas són matemàtiques. Ningú pot sumar més que els 24 regidors de JxCat, ERC i Tot per Terrassa, perquè els comuns tampoc votarien l'alternativa [PSC, Cs i PP]", ha afirmat el republicà.

Cargando
No hay anuncios

El president del grup republicà també ha assegurat que amb aquest pacte JxCat vol un retorn a la sociovergència que "marcarà el futur del país". "Cal que tots els catalans ho sàpiguen", ha dit el diputat, que ha advertit que "no només serà Esquerra qui valori aquest acord, sinó tots els catalans a les urnes". Tot i les contundents crítiques, Sabrià també ha assegurat que els dos partits independentistes "arriben a molts acords" al Govern i que continuen tenint la "voluntat de seguir treballant junts".

Uns minuts després, el diputat de JxCat Eduard Pujol ha contestat a Sabrià a la mateixa emissora i li ha demanat que, per refer l'estratègia unitària independentista, ERC "presenti un document de reversió dels pactes de Sant Cugat del Vallès i de Figueres". També ha afirmat que les tensions entre els partits independentistes arran del pacte entre JxCat i el PSC a la Diputació de Barcelona són conseqüència de la negativa d'ERC a les llistes unitàries independentistes. En aquest sentit, ha remarcat que "el seny i el sentit d'estat" s'han de tenir tot l'any, fent referència als retrets del republicà Sergi Sabrià, que ha dit que espera que "hi hagi un atac de seny i es reverteixi el pacte" entre postconvergents i socialistes a la Diputació de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Sabrià, però, preguntat sobre la possibilitat que JxCat demani que ERC trenqui els seus acords a Figueres i a Sant Cugat del Vallès a canvi de trencar el pacte amb el PSC a la Diputació, ha destacat que els postconvergents han fet el mateix que els republicans a Llançà i a Vilafranca del Penedès. I ha afegit que, "en cap cas, aquests acords han suposat que les alcaldies deixin d'estar en mans independentistes", com sí que passaria a la Diputació.

D'altra banda, Pujol ha lamentat el "to agressiu i nerviós" de les declaracions de Sabrià i ha afirmat que ell també "podria entrar a la baralla", "buscar el titular" i "dir algunes frases creatives i cridaneres", però que prefereix "no acusar de mentir" els seus socis de Govern.