Política 10/07/2019

Els comuns veten Cs a la Diputació i possibiliten la suma ERC-JxCat

Els de Puigdemont estudien l’escenari sense renegar del PSC

Marc Toro / Núria Orriols
3 min
La cap de files dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ahir en roda de premsa a la cambra catalana.

BarcelonaA dos dies de la constitució del ple de la Diputació de Barcelona, els comuns mantenien ahir que l’única fórmula a la qual podrien donar suport a l’ens supramunicipal seria la d’un “tripartit d’esquerres” amb el PSC i ERC, partits que es veten entre ells. La cap de files de Catalunya en Comú - Podem, Jéssica Albiach, ho va reiterar en roda de premsa, i va criticar que socialistes i republicans “es barallin pels vots de la dreta” en referència a JxCat. Amb tot, Albiach va garantir que els comuns no participaran ni donaran suport a l’ens a cap acord de govern en què participin els postconvergents, però tampoc Cs ni el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La posició dels comuns permet que pugui prosperar el pacte actual entre el PSC i JxCat -al qual no donaran suport-, però també que pugui tirar endavant un hipotètic acord entre ERC i JxCat, al qual tampoc se sumarien. Per què? Perquè descarten reeditar la via Valls, és a dir, acceptar els vots de Ciutadans per un pacte entre el PSC i ells, com van fer a Barcelona per mantenir l’alcaldia. “No està sobre la taula”, va afirmar ahir Albiach. Fonts de la seva formació afegeixen que no preveuen repetir una operació com la del consistori barceloní perquè, d’una banda, el pacte no els donaria la presidència -que seria per al PSC-, i, de l’altra, perquè suposaria acceptar els vots de la formació taronja i no d’una plataforma com la de l’ex primer ministre francès. La cap de files dels comuns al Parlament també va tancar la porta a participar en un front amb les forces unionistes per votar el PSC a la Diputació i que no hagi de dependre dels independentistes, tal com va plantejar ahir Xavier García Albiol (PP).

D’aquesta manera, si els postconvergents acabessin trencant l’aliança amb el PSC i s’unissin a ERC, els socialistes -guanyadors de les eleccions a la demarcació de Barcelona- no podrien convertir l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, en presidenta de la Diputació i només podrien tenir algun càrrec al govern de l’ens si els independentistes els el cedissin. Sigui com sigui, la portaveu del partit al Parlament, Eva Granados, es mostrava ahir optimista amb JxCat: “Tenim un acord signat i confiem que es complirà”, va dir.

Què hi diu JxCat? El portaveu adjunt del grup, Eduard Pujol, va explicar ahir que s’estudiarien tots els escenaris, però que JxCat considera que no hi ha un “canvi substancial” de la situació arran de les declaracions dels comuns. Fonts de la formació, de fet, creuen que l’opció d’un pacte entre el PSC i els comuns és encara aritmèticament possible, i que, si optessin pel pacte amb ERC -que els ofereix la presidència de l’ens- quedarien en mans, exclusivament, de la formació que encapçala Ada Colau. “Es manté el pacte” amb el PSC, afirmaven ahir les mateixes fonts, que afegien que no han tingut retorn d’Esquerra sobre la reversió dels pactes municipals amb els socialistes on JxCat han estat exclosos de l’alcaldia -la condició, diuen, perquè ells facin marxa enrere també en els pactes amb el PSC.

El Govern es manté al marge

Qui no es va voler pronunciar ahir sobre la crisi entre JxCat i ERC va ser la portaveu del Govern, Meritxell Budó. En la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu va dir per activa i per passiva que no s’havia tractat el tema en la trobada i va defugir entrar en la guerra oberta entre socis dels últims dies. Tampoc està previst, va dir, que el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès abordin directament la qüestió.

En canvi, en una entrevista a RAC 1, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, es va mostrar contundent a l’hora de rebutjar les desavinences entre ERC i JxCat i els va retreure una “manca de sentit d’estat total”. Dijous, la Diputació escollirà president.

stats