Política 09/10/2014

El promotor de l'acció disciplinària contra Santiago Vidal li obre expedient i demana que el suspenguin

Per "ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració d'observació d'incompatibilitats" en la redacció d'una Constitució catalana

Acn
2 min

MadridEl jutge promotor de l'acció disciplinària contra el magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal ha decidit aquest dijous obrir-li un expedient disciplinari per haver participat en les tasques de redacció d'una hipotètica Constitució catalana i ha proposat a la Comissió Disciplinària del CGPJ la seva suspensió cautelar en funcions. Antonio Jesús Fonseca-Herrero, que és qui promou l'acció, considera que Vidal ha de ser suspès "per ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d'observació del règim d'incompatibilitats". El CGPJ va decidir sotmetre Vidal a una informació prèvia després que aquest manifestés públicament que està redactant l'esborrany d'una carta magna catalana juntament amb deu jutges més i altres representants de la societat civil com diputats de partits polítics i entitats sobiranistes. Amb tot, va apuntar que ho feia en el seu temps lliure i que tant ell com la resta de jutges i professionals que fan aquestes tasques estan treballant per iniciativa pròpia, no per encàrrec oficial de ningú.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El promotor de la causa, Fonseca-Herrero, considera que en les seves actuacions ha quedat acreditat que Santiago Vidal "ha considerat i donat suport públicament a l'incompliment de les lleis i de la Constitució espanyola", i "ha reconegut la seva participació sense autorització a un grup de treball de composició heterogènia i indeterminada encaminat a l'elaboració d'una Constitució per a una Catalunya independent". A més, segons l'instructor, "ha realitzat de forma reiterada declaracions públiques en suport d'iniciatives polítiques encaminades a obtenir la independència de Catalunya".

Per això considera que ha concorregut en una falta "d'ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials per vulneració del deure bàsic de fidelitat a la Constitució i a l'ordenament jurídic", que apareix tipificada com a molt greu a l'article 417.14 de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ).

També que va vulnerar el deure d'observació del règim d'incompatibilitats de l'article 389.5 de la LOPJ, falta que apareix també tipificada com a molt greu a l'article 417.6 de la LOPJ.

Per aquests motius, i "atesa l'extrema rellevància dels fets descrits, amb evident projecció pública i social", proposa a la Comissió Disciplinària "la suspensió cautelar de funcions de Santiago Vidal".

És ara aquesta Comissió Disciplinària del CGPJ qui haurà de determinar si el sanciona o bé sobreseu el cas. Si la sanció és d'expulsió de la carrera judicial serà el ple del CGPJ qui ho acabarà de ratificar finalment.

Vidal també és un dels 33 magistrats que van signar un manifest a favor de la consulta en què manifestaven la seva constitucionalitat, fet que va provocar també una denúncia del sindicat Manos Limpias i l'obertura d'una altra investigació per part del Consell General del Poder Judicial.

stats