En directe
09/11/2022

Aragonès, a Junts: "Quins resultats ha donat la seva retòrica buida?

Fins aquí el directe del ple del Parlament en què el Govern en minoria ha aconseguit tramitar el seu primer projecte de llei

Bona tarda! Fins aquí el directe de la sessió de control al Parlament en què el Govern en minoria ha aconseguit tramitar el seu primer projecte de llei. El ple es reprendrà a la tarda amb les interpel·lacions dels grups. Durant la seva intervenció, el president Pere Aragonès ha defensat l'aposta d'ERC pel diàleg amb l'Estat malgrat el cas Pegasus. També ha llançat un dard a JxCat: "Quins resultats ha donat la seva retòrica buida?"

Gràcies per llegir la secció de Política del diari ARA. Ens trobem en el pròxim ple amb informació en directe!

El Parlament tramita la llei dels comuns sobre equitat territorial

El Parlament ha decidit aquest dimecres per unanimitat tramitar la llei dels comuns sobre equitat territorial que persegueix "el desenvolupament sostenible de les àrees rurals". Ho ha fet després que ERC i Junts retiressin l'esmena a la totalitat que hi havien presentat, una esmena que corrien el risc de perdre perquè els dos exsocis del Govern no tenen majoria suficient per guanyar les votacions.

El Parlament admet a tràmit el projecte de llei del Govern d'orientació agrària

El Parlament ha admès a tràmit aquest dimecres el projecte de llei del Govern d'orientació agrària. Ho ha fet tombant l'esmena a la totalitat que hi havia presentat Vox, que ha sigut rebutjada amb 113 vots en contra. La votació era rellevant perquè, des que ERC governa en solitari, li està costant trobar suports al Parlament. Sense anar gaire lluny, el 19 d'octubre el Parlament ja havia tombat la llei d'estadística de Catalunya –llavors va ser en la votació definitiva–. Aquest dimecres, però, el Govern sí que ha salvat la votació i ho ha fet de manera folgada.

Aragonès acusa Junts de "retòrica buida" i assegura que abans del 31 de desembre la taula de diàleg tindrà resultats

Nova topada entre Esquerra i Junts a la sessió de control al president de la Generalitat. El líder del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha exigit al cap de l'executiu català, Pere Aragonès, un "llistat" dels resultats de la taula de diàleg, asseverant que fins ara "no ha portat enlloc" i només ha servit per "garantir l'estabilitat del govern espanyol". "Per transparència, expliqui quins són els teòrics resultats", ha dit Batet, ja que Oriol Junqueras, president d'Esquerra, diumenge en una entrevista a La Vanguardia assegurava que n'hi havia molts.

El cap de l'executiu català també creu que n'hi ha hagut. Ha citat el "reconeixement del conflicte", haver establert una "metodologia" i que el govern espanyol no hagi impugnat la nova llei del català, i ha dit que abans del 31 de desembre es concretaran les qüestions que tenen a veure amb "la desjudicialització". Alhora, ha criticat Junts per carregar contra la seva aposta política. "Quins resultats ha donat la seva retòrica buida?", ha replicat Aragonès a Batet, i ha fet referència a la retirada de l'escó de l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà, a qui la llavors presidenta del Parlament, Laura Borràs, va garantir que mantindria l'acta al representant de la CUP i finalment l'hi va treure executant l'ordre de la Junta Electoral Central.

Aragonès manté l'aposta per la taula de diàleg malgrat l'informe d'Europa sobre Pegasus

L'informe preliminar del Parlament Europeu sobre el cas Pegasus amenaça amb crear un altre cisma en l'independentisme. La diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha reclamat al president de la Generalitat que posi fi a l'estratègia del diàleg un cop s'ha conegut que aquest informe assenyala Espanya com a responsable d'un espionatge massiu. "No hi ha diàleg possible amb un estat que espiat els seus ciutadans", ha expressat. El comentari ha molestat el president, que ha acusat la CUP de fer servir la seva condició de "víctima" –va ser espiat quan era vicepresident– per desgastar la seva estratègia política –la del diàleg–. A més, ha deixat clar que continua apostant per taula de negociació: "No abandonarem cap espai. La negociació es fa amb qui no estàs d'acord", ha remarcat.

Aragonès defensa les ajudes a les estacions d'esquí davant els comuns

Jéssica Albiach, líder d'En Comú Podem, ha carregat contra els 4,2 milions d'euros que la Generalitat ha destinat a subvencionar tres estacions d'esquí, entre les quals la de Baqueira-Beret, els propietaris de la qual són la família Serra –ha dit Albiach–, amb un patrimoni de "2.500 milions d'euros". "¿Com quadra això amb la transformació verda del seu govern"?, li ha preguntat la líder dels comuns al president. Pere Aragonès, però, ha defensat aquestes ajudes, ja que ha argumentat que aquest sector va estar directament afectat per les restriccions de mobilitat que va imposar la Generalitat arran de la pandèmia del coronavirus. "L'esquí és legal", ha dit el cap de l'executiu, que ha afegit també que les subvencions van destinades a millorar l'"eficiència energètica" de la producció de neu artificial.

Cs demana a Aragonès que "aixequi les catifes" del 3% i el president replica exigint que s'investigui la casa reial

El cas del 3% guanya rellevància als jutjats i aquest dimecres ha aterrat al ple del Parlament. El líder de Cs, Carles Carrizosa, ha exigit al president Aragonès que "aixequi les catifes" del Palau de la Generalitat per aclarir totes les ombres que hi pugui haver de l'etapa de Convergència al capdavant del Govern. "Es va robar als dèbils per part dels poderosos", ha dit. Aragonès ha replicat que el seu Govern està "absolutament compromès" en la lluita contra la corrupció i ha exigit a Cs que, si tan compromès hi està també, voti a favor d'una comissió d'investigació al Congrés sobre la casa reial. "La corrupció no s'ha de tapar ni amb cap bandera ni amb cap corona", ha conclòs.

Aragonès defensa "l'acord de claredat" perquè Catalunya "decideixi el seu futur" mentre el PP l'acusa de "prendre el pèl" a la ciutadania

El tret de sortida a la sessió de control al president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'ha fet el líder del PP a la cambra, Alejandro Fernández. Ha disparat contra l'acord de claredat de l'executiu català, que ha titllat de "presa de pèl" a la ciutadania i "de bucle". Així, ha reptat Aragonès a portar-lo al Congrés de Diputats i "acceptar el resultat". "¿Estan disposats vostès a acceptar un acord ampli i majoritari a Catalunya que doni sortida a la demanda de decidir sobre el futur del país?", li ha contestat el president de la Generalitat, que ha criticat que els populars s'hagin "tapat les orelles" per "no escoltar la majoria".

Comença la sessió de control al president de la Generalitat al Parlament

Després de les preguntes dels grups parlamentaris als consellers del Govern, comença ara al Parlament la sessió de control al president de la Generalitat, Pere Aragonès. La negociació dels pressupostos i el Catalangate són dos dels temes que hi ha sobre la taula.

Verge, a Vox, sobre l'educació sexual a l'escola: "No acceptarem ni PIN ni PON"

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha replicat a Vox que no acceptaran "ni PIN ni PON" després que la diputada d'extrema dreta Mónica Lora hagi defensat el codi parental, que ja s'aplica a Múrcia i que permet que els pares puguin decidir si els seus fills accedeixen a certs continguts educatius, i hagi acusat el Govern de fomentar "la masturbació" i "el sexe oral" a l'escola. "Promourem l'educació sexual per evitar que els infants s'eduquin a través de la pornografia", ha avisat Verge.

Junts insta ERC a desbloquejar el projecte de Hard Rock: "Nosaltres hi apostem al 100%"

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha dit que el Govern treballa en la modificació del pla director del projecte de Hard Rock a Tarragona després que, des de Junts, Joaquim Calatayud l'hagi instat a tirar-lo endavant subratllant que generarà més de 2.000 llocs de treball. "No es pot dilatar més aquest projecte, nosaltres hi apostem al 100%", ha assenyalat el representant de Junts. "No podem generar incerteses i treballem de manera seriosa perquè qualsevol projecte urbanístic necessita complir els requisits legals", ha respost Fernàndez.

JxCat carrega contra el Govern per l'actuació policial davant les ocupacions i els desnonaments

JxCat ha reclamat al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, quin és el pla d'actuació del departament per gestionar les ocupacions i els desnonaments, recordant-li que es troba en "minoria" al Govern i exigint un millor protocol. Elena ha respost que el cos "té una molt bona valoració" ciutadana i ha reivindicat que el protocol ha de permetre que "s'actuï de la mateixa manera" al conjunt del país, que se "situï la víctima al centre" i que hi hagi "coordinació entre tots els actors".

El Govern valora molt positivament el simulacre d'emergència d'accident químic de Tarragona

Després que fa dos anys es produís un greu accident amb tres morts a la petroquímica de Tarragona, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha valorat molt positivament el simulacre d'emergència que es va fer la setmana passada. "Va funcionar bé pel compromís de confinament dels veïns", ha destacat, abans de deixar clar que l'any vinent se'n farà un altre.

El Govern defensa la integració a la xarxa pública de 10 centres educatius concertats i tres de privats des del 2019

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha tret pit aquest dimecres de la integració a la xarxa pública de l'Escola Sant Felip Neri. Des del 2019, el departament ha fet tretze integracions a la xarxa pública, deu de centres concertats i tres de privats. "Hem incrementat en 7.000 les places públiques", ha assegurat.

Cambray garanteix els ajuts per a les places a les escoles bressol

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha dit que la Generalitat va pagant als ajuntaments les bestretes de les places a l'escola bressol d'aquest curs, però els socialistes li han preguntat com es pagaran els anys anteriors si no s'aproven els pressupostos. "Els pagaments es faran en els pròxims mesos", ha assegurat Cambray.

El PP adverteix Elena que el Govern està "suspès" en la protecció dels Mossos d'Esquadra

La diputada del PP Lorena Roldán ha advertit el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que el Govern està "suspès" en la protecció dels Mossos d'Esquadra. Ha retret al cap del departament que no hagin fet prou en el cas del metge d'Interior acusat d'abusos per part de cinc mosses, a la qual cosa el conseller ha respost que aquest metge "està fora del departament, ha estat denunciat i jutjat, i nosaltres hem actuat com a acusació". Roldán també ha carregat contra la retirada del Govern com a acusació en casos que afecten activistes durant protestes del Procés. "Ja sabem la seva nota", ha respost Elena: "Esperarem que el conjunt dels ciutadans hi diguin la seva".

El Govern diu que el compromís per fer un nou hospital a Tortosa és "ferm" però avisa que calen uns nous pressupostos

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha dit que "el compromís és ferm" per fer un hospital a Tortosa que doni servei a les Terres de l'Ebre, després que els comuns hagin retret al Govern que no s'hagin començat les obres. "El temps de les bones paraules ja ha acabat", ha etzibat Jordi Jordan, que ha instat a destinar-hi una partida en els pròxims pressupostos. "Reformarem l'actual hospital amb una licitació que es posarà en marxa al novembre, però necessitem un nou hospital i, per tant, aprovar uns nous pressupostos", ha replicat Balcells.

Comença la sessió de control al Govern

Bon dia! Es reprèn el ple amb la sessió de control al Govern.