Cinc mosses d’esquadra ja han denunciat el metge d’Interior acusat d’abusos sexuals

Dues noves víctimes han fet el pas en l’última setmana després que el cas sortís a la llum

2 min
Un cotxe patrulla dels Mossos d'Esquadra a Barcelona en una imatge d'arxiu.

BarcelonaJa són cinc les mosses d’esquadra que han denunciat un metge del departament d’Interior, amb les inicials J.P.D., per abusos sexuals. Les dues noves víctimes han fet el pas en els últims dies: una a la bústia interna que ha obert el departament i l’altra a través del sindicat SAP-Fepol dels Mossos. El cas el va destapar dilluns de la setmana passada el programa de TV3 Planta baixa i, després d’haver sortit a la llum, dues dones han manifestat que el mateix facultatiu va abusar sexualment d’elles quan les va atendre. L’home, que treballava al servei de vigilància de la salut laboral d’Interior des del juliol del 2017, feia les visites a la seu del carrer Diputació de Barcelona i a part de mossos també rebia bombers, agents rurals i la resta de l’administració.

Una de les dues noves denúncies, la que va arribar al sindicat, encara no s’ha formalitzat, i la que es va enviar a la bústia interna es va presentar divendres de la setmana passada. En aquest últim cas, el departament ha ofert suport psicològic i jurídic a la mossa d’esquadra, com marca el protocol. Preveu fer el mateix amb l’altra víctima quan presenti la denúncia. Pel que fa a les tres primeres dones que van manifestar els abusos sexuals, van explicar que els fets van passar la tardor del 2019. El sindicat SAP-Fepol ha demanat a Interior que faci “crítica de la gestió” dels primers casos i que millori els aspectes del protocol contra l’assetjament sexual dels Mossos “que han fallat”. La primera denúncia va ser el febrer del 2020 i aleshores el departament, en mans de JxCat, va decidir que l’home continués visitant dones acompanyat d’una infermera.

El novembre de l’any passat Interior, ara capitanejat per ERC, va obrir un expedient disciplinari al facultatiu per prohibir-li que pogués atendre dones fins que no hi hagi una sentència ferma. Des de llavors es van presentar dues denúncies més i fa un mes el departament va apartar l’home del lloc de feina i també el va deixar sense sou, per reiteració d’abusos sexuals amb les pacients. El sindicat ha exigit a Interior que “actuï amb la contundència i la celeritat necessària que permeti la reparació de totes les víctimes”.

El departament ha convocat un Consell de la Policia extraordinari per a aquest dijous per explicar als representants dels Mossos les denúncies per abusos sexuals contra el metge i com s’ha actuat. Un altre sindicat policial, Uspac, ha lamentat que aquesta reunió sigui telemàtica: “Joan Ignasi Elena amaga la cua entre les potes. No s’atreveix a tenir cara a cara els sindicats de Mossos. Mostra una actitud de covardia”.

Casos per separat

Ara també falta veure si totes les denúncies contra l’home s’ajunten en una mateixa investigació judicial, però fins ara s’havien tramitat separadament. Pel primer cas la Fiscalia demana dos anys de presó per abusos sexuals, i Interior, dos anys i mig. La tercera denúncia, formalitzada fa dues setmanes, va motivar la detenció del metge, que després de passar a disposició judicial va quedar en llibertat, per un delicte d’abús sexual amb l’agreujant d’accés carnal.

stats