Investiguen un metge d’Interior per abusos sexuals a mosses d’esquadra

Tres dones l’han denunciat, l’última la setmana passada, i aquest mes l’han apartat

3 min
La Generalitat va comprar a Agbar el 2005 la seu del departament d’Interior per 42 milions i ara la ven per entre 24 i 30 milions.

BarcelonaUn metge del departament d’Interior, amb les inicials J.P.D., ha rebut denúncies per abusos sexuals de tres mosses d’esquadra que va atendre la tardor del 2019. La primera es va presentar el febrer del 2020 i aleshores Interior, en mans de JxCat, va decidir que l’home pogués continuar fent visites a dones acompanyat d’una infermera. No va ser fins al novembre de l’any passat que el departament, ara capitanejat per ERC, va obrir un expedient disciplinari al metge per prohibir-li que pogués atendre dones fins que no hi hagi una sentència ferma. Des de llavors s’han presentat dues denúncies més: una el febrer d’aquest any i una altra divendres passat, que va motivar la detenció de l’home. Des d’aquest mes Interior l’ha apartat del lloc de feina, deixant-lo també sense sou.

El cas l’ha avançat Planta baixa de TV3, que ha entrevistat dues de les agents denunciants. La primera víctima que va denunciar el metge per uns abusos del setembre del 2019 ha relatat que, després d'explicar què havia passat, la cap de psicologia d'Interior li va dir que havien acordat que l’home “passés visita amb una infermera” i que “havia d’entendre” que era un company de feina. La dona, "descontenta" amb la resposta, va acabar denunciant el metge, però tampoc no es va prendre cap mesura. L’home treballava des del juliol del 2017 al servei de vigilància de la salut laboral d’Interior, que atén tots els treballadors del departament a la mateixa seu de la institució: a part de mossos, també bombers, agents rurals i la resta de l’administració.

Quan ERC va arribar a Interior i va conèixer el cas, segons fonts del departament, l’estiu de l’any passat es va oferir suport jurídic i psicològic a aquesta primera víctima. Al cap d’uns quants mesos, amb la informació recollida, van expedientar el metge sense que pogués visitar més dones. Fa tres mesos, al febrer, una altra agent va denunciar el mateix home per uns abusos sexuals que havia començat a verbalitzar a finals de l’any passat. La dona va rebutjar el suport jurídic i psicològic i les dues primeres víctimes expressen no haver-se sentit acompanyades per Interior.

Però amb aquest segon cas el departament va argumentar una reiteració del metge amb les pacients i li va obrir un segon expedient disciplinari, que s’ha aplicat a principis d’aquest mes i que implica que s’hagi quedat sense feina ni sou fins que no hi hagi una sentència ferma. Ell ja hi ha presentat un recurs en contra.

En llibertat amb càrrecs

La tercera víctima es va saber divendres de la setmana passada quan una dona, en una reunió amb el director dels Mossos per una altra qüestió, va manifestar que havia patit abusos sexuals del metge. Aquell mateix dia va presentar la denúncia i els Mossos van detenir l’home, que diumenge va passar a disposició judicial i va quedar en llibertat amb càrrecs per un delicte d’abús sexual amb l’agreujant d’accés carnal, que pot suposar una pena d’entre quatre i deu anys de presó. La dona ha acceptat el suport jurídic i psicològic d’Interior. La suma de víctimes d’aquest metge ha fet que el departament hagi obert una bústia interna i anònima perquè, si n’hi ha més, tinguin una via per denunciar-lo.

Pel que fa al primer cas, com que fins ara s’havia tramitat separadament –falta veure si ara s’ajunten tots en una mateixa investigació judicial–, Interior ja havia fet la qualificació dels fets i demana una condemna de dos anys i mig de presó per a l’home. El departament també estudia personar-se en la causa de la segona víctima, que ha renunciat al suport jurídic. Interior ha ofert l’atenció d’un equip psicològic extern a les dones i revisa el protocol d’assetjament sexual del cos, que no fa ni dos anys que es va aprovar, pel fet que la primera agent no rebés suport abans.

El sindicat SAP-Fepol dels Mossos “ha encoratjat” altres possibles víctimes del metge a denunciar-lo. Ha assenyalat l’home com “l’únic culpable”, que “hauria aprofitat la seva condició de metge per atemptar contra la llibertat sexual de les companyes”. També ha demanat “autocrítica” a Interior per “modificar” el que hagi fallat en l’acompanyament i l’assessorament legal de les dones per “millorar” el sistema.

stats