Educació
Societat Educació 08/11/2022

L’Escola Sant Felip Neri serà, finalment, un centre públic el curs vinent

El centre portava mesos en risc de tancar a causa de problemes econòmics

Pol Mestres Bosch
2 min
Alumnes, famílies i docents celebren el canvi de titularitat de l'Escola Sant Felip Neri

BarcelonaDesprés de mesos de lluita i incertesa, les famílies i la comunitat educativa de l'Escola Sant Felip Neri de Barcelona han celebrat avui que el curs que ve el centre deixarà de ser concertat per incorporar-se a la xarxa d'educació pública. La notícia, llargament esperada, esvaeix el risc de tancament que planava damunt l'escola.

Els propietaris del centre –la Fundació Torras i Bages–, el claustre, la direcció, el professorat, les famílies i el Consorci d’Educació de Barcelona estaven d’acord amb el canvi. Només faltava el sí dels propietaris de l’espai, la Congregació de l'Oratori Sant Felip Neri. Finalment, però, els felipons han accedit a llogar l'espai al Consorci Educatiu de Barcelona perquè el centre passi a ser de titularitat pública i posar punt final a les llargues reivindicacions de les famílies, que fa mesos que es reunien cada dimarts davant de la catedral per reclamar una resposta.

"Un dia de celebració"

"Avui és un dia d'alegria i celebració", ha reivindicat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha agraït els esforços de totes les parts implicades perquè això fos possible i ha recordat també el passat d'aquest centre educatiu barceloní, que representa "la Catalunya republicana i antifeixista". A l'acte també hi ha assistit el conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha valorat la figura de l'escola dins del Barri Gòtic com "una entitat d'inclusió i cohesió social". Cambray ha reivindicat la fita de sumar un nou centre públic i ha dit que el canvi "només acaba de començar" i que seguiran treballant per aconseguir "més escoles públiques, més aules i més professors".

L’escola va néixer el 1959 i a partir del 1982 se'n va fer càrrec la Fundació Privada Torras i Bages. "Actualment, però, tenien greus problemes per seguir mantenint-la i, per això, si es volia continuar amb el projecte educatiu es necessitava un canvi de titularitat", explica el president de la institució, Ignasi Garcia.

L'acord també inclou una sèrie d'obres valorades en 1,5 milions d'euros, a les quals faran front el departament d'Educació i l'Ajuntament de Barcelona a parts iguals, i que serviran per millorar aspectes de seguretat i evacuació dels dos edificis de què disposa el centre.

El tretzè centre català que deixa de ser concertat

L’Escola Sant Felip Neri se suma a una llista de set centres barcelonins que han passat de concertats a públics gràcies al decret aprovat per la Generalitat el 2019 que permetia fer aquest canvi de titularitat. Arreu de Catalunya hi ha cinc centres més que també s'han incorporat a la xarxa pública. L’últim ha sigut l’Escola Joviat de Manresa, que va començar els tràmits el 2020 i va formalitzar el seu pas a centre públic divendres passat.

Aquest anunci va suposar que l’Escola Juviat es convertís en el primer institut escola de la capital del Bages, amb 1.030 places d’infantil, primària i ESO públiques. Tanmateix, les etapes de batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i grau superior, els ensenyaments esportius i les titulacions pròpies continuaran sent privats.

stats