Educació
Societat Educació 04/11/2022

Una escola de Manresa amb mil alumnes, la concertada més gran que passa a la pública

L'Escola Joviat és el dotzè centre educatiu català que fa un canvi de titularitat

2 min
Una classe de la Joviat durant la visita del conseller Cambray

BarcelonaAra farà quatre anys que el Govern va aprovar un decret que permet que les escoles concertades que ho demanen puguin passar a ser públiques (sempre que compleixin alguns requisits). Des de llavors, s'han anunciat 12 canvis de titularitat, l'últim aquest divendres, i és força important perquè es tracta de la concertada més gran fins ara que s'integra a la xarxa pública: l'Escola Joviat, de Manresa, que té més de mil alumnes.

A finals de l'any 2020, l'Escola va fer els tràmits per passar a ser un centre públic: la pandèmia l'havia deixat en una situació delicada, i ja arrossegava problemes econòmics perquè els seus responsables asseguren que sempre han estat infrafinançats. Però Educació va denegar la petició argumentant "una falta d'encaix" del centre amb l'oferta educativa de Manresa, una ciutat amb zones molt complexes i escoles força segregades. El decret aprovat pel Govern estableix dos requisits per a l'acord: que hi hagi necessitats d’escolarització (és a dir, que l’oferta de places públiques no sigui suficient) i que es faci de comú acord entre el centre educatiu i el departament, que, per tant, es reserva també el dret a negar-se a fer pública una escola que ho demani.

Un any després, la conselleria ha canviat d'opinió i ha donat el permís per fer el canvi de titularitat. "No han canviat les coses, respecte a fa un any, però hem treballat molt, s'ha fet la feina i ara tothom s'hi ha sentit còmode. Hem treballat pel consens, que ningú es cregui que el departament no consensua les seves decisions", ha reivindicat el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray. I ha avançat que la Joviat no serà l'únic centre que s'integrarà a la xarxa pública catalana el curs que ve: "En vindran d'altres".

Serà el primer institut escola de Manresa

L'anunci suposa un gran canvi per a la ciutat: la Joviat serà el primer centre públic al nucli històric de Manresa i també el primer institut escola de la capital del Bages, perquè seran públiques les 1.030 places d'infantil, primària i ESO. En canvi, les etapes de batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i grau superior, els ensenyaments esportius i les titulacions pròpies continuaran sent privades. L'alcalde, Marc Aloy, ha definit l'escola com "una institució" per Manresa. "No podíem deixar perdre un projecte tan important com aquest", ha assegurat.

Els professors amb plaça fixa passaran a ser personal laboral fix del departament i, tal com estableix la normativa, es nomenarà un nou director que sigui funcionari. Jordi Vilaseca, l'actual director del centre, ha aplaudit que el centre serà "més inclusiu i democràtic que mai" i que "moltes famílies deixaran de patir" per pagar la quota mensual. “Continuarà sent una escola de barri i una escola de vida, i un referent educatiu i formatiu”, ha afegit Cambray.

stats