Política24/04/2019

El Suprem tanca la porta a revisar la sentència als tres membres d'ETA que van atemptar a la T4 de Barajas

Els condemnats al·legaven que es va arrencar la seva confessió a través de maltractaments i coacció

Ara

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha tancat la porta a revisar la sentència dictada per l'Audiència Nacional que condemnava els tres membres d'ETA que van atemptar a la terminal T4 de l'aeroport de Barajas, l'any 2006, en una acció que va causar 48 morts i centenars de ferits. L'Audiència va sentenciar Igor Portu, Mattin Sarasola i Mikel San Sebastián, els terroristes, a més de mil anys de presó per a cadascun d'ells, després que aquests confessessin.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els membres de l'organització terrorista instaven el Suprem a revisar la sentència perquè argumentaven que "no s'havia tingut en compte" que la confessió es va obtenir "com a conseqüència dels maltractaments que van patir" i que, per tant, la condemna no hauria de ser vàlida. Per justificar aquesta tesi, els atacants recorren a la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) dictada el 13 de febrer del 2018 contra Espanya en referència al cas Portu-Sarasola.

Cargando
No hay anuncios

L'alt tribunal ofereix tres motius per rebutjar la petició. En primer lloc, la sala segona del Suprem exposa que la sentència que invoquen els tres condemnats "no fa referència a la sentència de l'Audiència Nacional" sobre l'atemptat de la T4 i per la qual van ser condemnats. En segon lloc, recorda que "no hi ha sentència ferma" que corrobori que les "manifestacions dels recurrents fossin arrencades mitjançant la violència o la coacció". Finalment, com que cap dels tres sentenciats "ha al·legat que les lesions els hagin provocat conseqüències a llarg termini", el TEDH, argumenta, "no pot catalogar aquests maltractaments de tortures".

Així doncs, el Suprem conclou que les agressions a què fan referència els condemnats s'integren en la categoria de maltractaments "per la seva realització en dependències i sota custòdia policial" i que, "com que no concorre cap delicte", matisa, no hi ha motius suficients per revisar la sentència.