Política 22/05/2019

El TC declara inconstitucional que els partits recopilin dades sobre l'opinió política dels ciutadans

Considera que vulnera el dret de la llibertat ideològica i la protecció de dades personals

Europa Press / ARA
2 min
La guerra pels clients mòbils

MadridQue els partits recopilin dades sobre l'opinió política dels ciutadans és inconstitucional. Així ho ha sentenciat el TC, que ha anul·lat avui per unanimitat un polèmic article de la LOREG que ho permetia. El Tribunal de Garanties atén així el recurs presentat pel Defensor del Poble el març passat, que sol·licitava l'anul·lació de l'article 58 bis 1 de la LOREG per vulnerar tant el dret de la llibertat ideològica com de la protecció de dades personals, la llibertat d'expressió i el dret de participació política.

Aquest article, introduït mitjançant reforma a la llei de protecció de dades i en vigor des del desembre de l'any passat, estableix que "la recopilació de dades personals relatives a les opinions polítiques de les persones que duguin a terme els partits polítics en el marc de les seves activitats electorals estarà emparada en l'interès públic únicament quan s'ofereixin garanties adequades". Els propers dies el TC donarà a conèixer més detalls sobre la resolució.

La llei establia que els partits podien fer servir "les dades personals" que obtenien els partits "en pàgines web i altres fonts d'accés públic" durant les campanyes electorals, però va ser aprovada amb polèmica i el rebuig de juristes i d'associacions de la societat civil, malgrat l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) manifestés que la normativa no permetria el tractament de dades de les persones per elaborar perfils basats en opinions polítiques, tal com havien denunciat alguns crítics.

Algun d'aquests juristes han celebrat aquest dimecres la sentència. "És el triomf de la societat civil davant els partis polítics" ha dit a EFE Borja Adsuara, advocat expert en la matèria que s'ha preguntat què hagués passat si no s'hagués presentat aquest recurs a través del Defensor del Poble. "El que passaria és que amb la llei a la mà els partits podrien fer coses que serien legals però que s'ha demostrat que són anticonstitucionals".

Quan es va debatre la llei al senat, Unides Podem va ser el grup més crític amb la mesura, i de fet la senadora Celia Cánovas ja va alertar llavors que portaria la qüestió al Constitucional. Compromís, EH Bildu i Nueva Canaria són els altres partits que s'hi van oposar, mentre la resta de partits majoritaris no van veure irregularitats.

La senadora socialista Begoña Nasarre va dir que la llei era "un gran pas endavant" per garantir la seguretat jurídica dels ciutadans però els dubtes apareixien a l'hora d'establir quines informacions eren d"interés públic" a l'hora de ser recopilades pels partits, i si respectaria la protecció de dades recopilar per exemple tuits expressant una opinió política per decidir si el target en qüestió és susceptible de votar un partit, per tal d'enviar-li propaganda en campanya.

stats