Política26/06/2015

El govern espanyol porta al TC el Comissionat per a la Transició Nacional

Creu que hi ha un conflicte de competències i en demana la suspensió, dues setmanes després de fer el mateix amb les estructures d'estat

Mariona Ferrer I Fornells

MadridNou fre del govern espanyol a les estructures d'estat. La vicepresidenta de l'executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat aquest divendres que portaran al Tribunal Constitucional (TC) el Comissionat per a la Transició Nacional per un conflicte de competències. La decisió arriba només dues setmanes després que també ho fessin amb la llei per impulsar les estructures d'estat. En aquest cas, però, no estem davant d'un recurs d'inconstitucionalitat perquè no es tracta d'una llei, sinó d'un conflicte de competències, com ha detallat Sáenz de Santamaría, en tractar-se d'un decret.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu del govern espanyol ha esgrimit els mateixos arguments que fa quin dies. Considera que és un òrgan que no té com a finalitat la reforma de la Constitució sinó "determinar el conjunt d'actuacions posteriors a una declaració unilateral d'independència". El conflicte arriba al TC després que la Generalitat "ignorés" el requeriment que se li va fer des de Madrid el passat abril perquè fes marxa enrere en nomenament del càrrec de comissionat.

Cargando
No hay anuncios

L'actual comissionat és Carles Viver Pi-Sunyer i té la funció "d'impulsar, coordinar i implementar les mesures necessàries per a la culminació del procés de Transició Nacional i el seguiment de les estructures d'estat". Viver Pi-Sunyer es va incorporar al Govern l'abril passat i treballa dins del departament de Presidència, on participa de les reunions del Consell Executiu. En una entrevista a TV3 a principis d'any, quan ja sabia que seria nomenat, va assegurar que ho tindrien "tot preparat per la desconnexió [la independència]. "Només caldrà prémer el botó", va afegir.

Es tracta de la tercera decisió de la Generalitat que la Moncloa trasllada al Constitucional l'últim mes. En aquest sentit, el govern de Mariano Rajoy segueix advertint que recorrerà "totes les decisions i actuacions del Parlament o la Generalitat que pretenguin crear estructures d'Estat". Segons Sáenz de Santamaría, el comissionat i els plans per crear estructures d'estat suposen una "vulneració flagrant de la sobirania del poble espanyol", de la "indissoluble unitat de la nació espanyola" i de "la igualtat dels espanyols".