Política 12/06/2015

Rajoy porta ara al Tribunal Constitucional les estructures d'estat

Sáenz de Santamaría subratlla que són inconstitucionals en la mesura que ho és la declaració de sobirania del Parlament

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridUn dia després de la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de censurar que el Govern preguntés pel futur del país, el govern espanyol fa un pas més en la sèrie de recursos contra decisions adoptades pel Parlament de Catalunya. El consell de ministres ha aprovat aquest divendres demanar la suspensió de la llei catalana que regula la creació d'estructures d'estat i que va ser aprovada l'11 de març. En roda de premsa, la vicepresidenta de l'executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha subratllat que el seu govern creu que aquestes mesures són inconstitucionals en la mesura que ho és la declaració de sobirania del Parlament, ja que les considera un "pas previ" davant una possible independència de Catalunya. Per a l'executiu, totes aquestes decisions són "astúcies" del president de la Generalitat, Artur Mas, per "burlar la llei" fins que el TC ho declara inconstitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les estructures d'estat que detalla la llei contemplen, entre altres qüestions, la creació d'una hisenda pròpia, un inventari de totes les propietats de l'administració a Catalunya i el control de les infraestructures estratègiques en cas d'una declaració unilateral d'independència, segons la interpretació del govern espanyol i que ha exposat Sáenz de Santamaría.

La vicepresidenta ha dit que el recurs d'inconstitucionalitat compta amb l'informe favorable del Consell d'Estat i els ministeris de Justícia, Economia, Hisenda i l'Interior, que són els "afectats" per la creació d'aquestes estructures. A banda, ha recordat que el Consell de Garanties Estatutàries, a instàncies del PP, ja va "advertir de l'existència de vicis d'inconstitucionalitat". El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, té temps per firmar el recurs fins al 15 de juny. Un cop arribi al TC s'aplicarà l'article 161.2 de la Constitució, que obliga a la suspensió de tots els articles impugnats en el moment que el recurs s'admet a tràmit.

Dues de les mesures més afectades pel recurs són el pla director de l'Administració Tributària de Catalunya i la Seguretat Social pròpia. En concret, el recurs demana la impugnació dels articles 69 i 95 de la llei 3/2015 de l'11 de març de mesures fiscals, financeres i administratives del Parlament de Catalunya, així com també de les disposicions addicionals 22, 23, 24, 25 i 26.

stats