Política 19/09/2018

Txell Bonet advoca per una àmplia mobilització en cas de sentència condemnatòria

"En Jordi sempre em diu: quan vegis que sumen la pena de tots i que surt una xifra de tres dígits als diaris no t'espantis", assegura la parella de Cuixart

Acn
2 min

BarcelonaLa parella de Jordi Cuixart, Txell Bonet, considera que si hi ha una sentència condemnatòria dels líders i activistes polítics empresonats podria haver-hi una "aturada del país com la del 3-O, manifestacions i en el terreny judicial recursos al Tribunal Constitucional i al Tribunal Europeu de Drets Humans."La població catalana, com ha demostrat, es pot mobilitzar i pot sortir al carrer no acceptant la sentència. Podria haver-hi una nova aturada del país com el 3-O quan es dicti una condemna i no sigui absolutòria", anota la companya del president d'Òmnium Cultural, que remarca que parla a títol personal. "No acceptar la sentència vol dir no quedar-nos quiets, fer alguna cosa, i fer-les en paral·lel, totes sumaran", afegeix, remarcant també la necessitat de recórrer al TC i a Estrasburg.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb l'ACN, Bonet admet que s'espera "el pitjor" però confia que les declaracions dels mateixos processats o bé la possible presència d'"observadors internacionals" durant el judici puguin servir per "acusar l'Estat de totes les vulneracions de drets humans i fonamentals que s'han produït". "En Jordi sempre em diu: quan vegis que sumen la pena de tots i que surt una xifra de tres dígits als diaris, no t'espantis", explica Bonet.

Durant l'entrevista amb l'ACN, Bonet ha afirmat que el seu company no ha de demanar un indult en cas de sentència condemnatòria perquè no és "culpable". Segons ella, "li toca a algú altre" plantejar l'indult, però tampoc descarta acceptar-lo si arriba. "Si tu no ets culpable no el demanes, però això no vol dir que no l'acceptis", ha dit.

Els Jordis, "mediadors" el 20-S

Quan fa un any dels escorcolls en edificis públics de Barcelona i les protestes a la conselleria d'Economia, Bonet afirma que l'empresonament preventiu de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez per sedició el 16 d'octubre del 2017 va respondre a "un intent de les altes instàncies de la justícia espanyola de criminalitzar la mobilització ciutadana". Segons ella, les autoritats judicials "es pensen que tancant a la presó els líders de la societat civil la població catalana tindrà por de sortir al carrer".

Sobre el 20 de setembre de l'any passat, Bonet també destaca que Sànchez i Cuixart només van participar en la protesta "espontània" com a "mediadors" i no com a "organitzadors". Bonet també denuncia que "alguns mitjans tendenciosos" van fer servir la foto dels dos líders dalt dels cotxes per justificar una "pretesa violència", i a la vegada demana que algú ensenyi "les proves" dels suposats "ferits" del 20-S.

Txell Bonet també nega qualsevol tracte de favor als polítics empresonats als centres penitenciaris catalans, tal com va denunciar fa uns dies el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol. Segons ella, el règim per als polítics interns és el mateix que la resta, és a dir, "40 minuts darrere un vidre i els vis-a-vis que pertoquen en cada situació", a banda de visites institucionals, cosa que a les presons madrilenyes "era molt difícil que es produís".

stats